• Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου
  • 00:35

Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο Βενιζέλος εξηγεί γιατί καταψηφίζει τον εκλογικό νόμο! "Είναι όχημα δόλιου πολιτικού καιροσκοπισμού"

Ο Βενιζέλος εξηγεί γιατί καταψηφίζει τον εκλογικό νόμο! "Είναι όχημα δόλιου πολιτικού καιροσκοπισμού"

«Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο αυτό όχι ως νομοσχέδιο άδολης αναλογικής, αλλά ως όχημα δόλιου πολιτικού καιροσκοπισμού», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από τη βήμα της Βουλής, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο.

[adsense]

Όπως σημείωσε, «αλλαγή εκλογικού συστήματος που δυσκολεύει το πρώτο κόμμα και του στερεί το bonus, που να ψηφίζεται δέκα μόλις μήνες μετά τις εκλογές και τρία ολόκληρα  χρόνια πριν τη φυσιολογική λήξη της περιόδου σημαίνει παραδοχή και αποδοχή της ήττας από την κυβέρνηση».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται για θεσμική ευαισθησία και συνέπεια της κυβέρνησης», την οποία κατηγόρησε ότι «θέλει να πέσει στα μαλακά. Και για τον σκοπό αυτό, ευτελίζει τους θεσμούς και ευτελίζεται συναλλασσόμενη με όποιον βρει μπροστά της: από τη Χρυσή Αυγή μέχρι εξωκοινοβουλευτικούς πρόθυμους συνομιλητές».

Τόνισε επίσης ότι «αν υπήρχε ίχνος ευαισθησίας και συνέπειας η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα έπρεπε να είχε γίνει σε ανύποπτο χρόνο, αμέσως μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015».

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι πέρσι τον Ιούλιο η χώρα είχε επιτακτική ανάγκη από κυβέρνηση εθνικής ενότητας «γιατί πήγαινε με ταχύ ρυθμό στα βράχια». «Όμως πέρσι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε το εξ υφαρπαγής δημοψήφισμα, τις πρόωρες εκλογές με το bonus σε ισχύ και κυβερνητική συνεργασία ξανά μόνο με τους ΑΝΕΛ», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Έκανε επίσης λόγο για «απελπισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να εκτρέψει τη συζήτηση από την κρίση νομιμοποίησης και αντιπροσώπευσης, από την οποία πάσχει και η οποία είναι αθεράπευτη, σε μια δήθεν πολιτική μαγκιά: στην εντύπωση ότι καθοδηγεί και ελέγχει τις εξελίξεις με αλλαγή και μάλιστα άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος».

[adsense]

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «η κυβέρνηση μας λέει επιπλέον με δικό τον τρόπο της ότι ακόμη και αν δεν πετύχει την άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος, μπορεί πολιτικά να εκβιάσει τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε διπλές εκλογές, με τις δεύτερες να διεξάγονται με το νέο εκλογικό σύστημα. Δεν μας λέει ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε ευρύτερο σχήμα με τη συμμετοχή του πρώτου και του δεύτερου κόμματος και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού».

Εκτιμά επιπλέον ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «να πει ότι ναι ηττήθηκε, αλλά μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις μέσα από μια πατέντα που ξέρει πολύ καλά: την πατέντα των ετερόκλητων και ιδεολογικά ανενδοίαστων συνεργασιών που έχουν ως μόνο κοινό παρονομαστή τα παιχνίδια  εξουσίας».

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι, ανοίγοντας το θέμα της άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, «κλείνει το μάτι σε συνεργάσιμες συντηρητικές δυνάμεις. Το πρόσημο από κεντροαριστερό με καταπληκτική ευκολία γίνεται κεντροδεξιό ή ό,τι να ‘ναι, αρκεί να μένουν κάποιοι στο παιχνίδι εξουσίας».

«Η χώρα δεν προχωρά ούτε με ανευθυνότητες και τακτικισμούς ούτε με  ψευδαισθήσεις αυτοδυναμίας. Η χώρα χρειάζεται εναλλακτική λύση και προοδευτικό μεσαίο χώρο που εγγυάται τη σταθερή πορεία και την ανάκαμψη», υπογράμμισε επίσης ο κ. Βενιζέλος.

Send this to a friend