Αθήνα

 

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

a 72 2
Ο Σάκης Αρναούτογλου προβλέπει τον καιρό του Δεκεμβρίου – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος για ελληνική δικαιοσύνη: Να ξεπεραστούν παθογένειες που χρονίζουν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους

Η ελληνική δικαιοσύνη ως θεσμικό σύστημα είναι μεταρρυθμίσιμη αλλά χρειάζεται βούληση και συναίνεση για να ξεπεραστούν παθογένειες που χρονίζουν από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, τόνισε στο κλείσιμο του διήμερου συνεδρίου του «κύκλου των ιδεών», ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής στο ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δείτε επίσης

Βενιζέλος: Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα έχει πρόβλημα ταχύτητας, ποιότητας και αξιοπιστίας

«Όταν μιλάμε για δικαιοσύνη και για την ποιότητα της δικαιοσύνης μιλάμε για την ποιότητα του κράτους, για την ποιότητα κάθε εκδοχής της έννομης τάξης, στην οποία περιέρχεται και η οικονομία και η αγορά και η κοινωνία των πολιτών. Στην πραγματικότητα, αυτό που μας απασχολεί, είναι το πως συγκροτείται και λειτουργεί ένα έθνος και πως συγκροτούνται και λειτουργούν υπερεθνικές συσσωματώσεις όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολιτική συσσωμάτωση, πολύ ευρύτερη, είναι η Δύση και η φιλελεύθερη δημοκρατία που αυτή την περίοδο αυτή βρίσκονται υπό απειλή», υπογράμμισε στην ομιλία του, συμπληρώνοντας:

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία, η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ως εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας, μιας διεκδίκησης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό δικαστικό σύστημα, είναι προβλήματα γενετικά και όλα εντοπίζονται τα πρώτα χρόνια της επανάστασης, της παλιγγενεσίας και τις πρώτες δεκαετίες συγκρότησης του νέου ελληνικού κράτους, πριν έρθει στην Ελλάδα ο Καποδίστριας και η αντιβασιλεία. Και ο Καποδίστριας και ο Μάουερ, που είναι οι βασικοί συντελεστές των υποδομών του κράτους την περίοδο που η κεντρική προσωπικότητα ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Την περίοδο εκείνη, έχουμε όλα τα προβλήματα. Την αδυναμία της συγκρότησης και της λειτουργίας δικαστηρίων, την έλλειψη νομιμοποίησης των δικαστηρίων και φαινόμενα τόσο γνώριμα σε μας, όπως είναι ο πληθωρισμός των δικηγόρων».

«Το συνέδριo», συνέχισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «θέλησε να ανοίξει ένα διάλογο στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς να θέλει ο Κύκλος Ιδεών να μονοπωλήσει αυτό το αντικείμενο αλλά θέλουμε να λειτουργούμε πάντα ως καταλύτης, προκειμένου αυτός ο εθνικός διάλογος να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει είτε τυπικά είτε άτυπα.

Έχουμε πλήρη συνείδηση της πολυπλοκότητας του φαινομένου. Η ελληνική δικαιοσύνη ως θεσμικό σύστημα είναι μεταρρυθμίσιμη. Οι προβληματικές καταστάσεις όμως, ιδίως όταν είναι χρόνιες, δημιουργούν ένα είδος επικίνδυνου εθισμού και στάγδην, δηλητηριάζουν την κοινή συνείδηση, και την ειδική συνείδηση των παραγόντων της δικαιοσύνης με ένα μικρόβιο που θα το ονόμαζα “ολιγάρκεια”. Είμαστε όλοι ολιγαρκείς ενώ θα έπρεπε να είμαστε πολύ απαιτητικοί για το πως θα έπρεπε να συγκροτείται και να λειτουργεί το δικαστικό σύστημα. Υπάρχουν χρόνιες καταστάσεις οι οποίες έχουν εμπεδωθεί και λειτουργούν ως μια αρνητική ρουτίνα. Νομίζω πως συμφωνούμε όλοι, ότι χρειάζεται βούληση, όχι μόνο πολιτική αλλά και βούληση των θεσμικών παραγόντων της δικαιοσύνης και βεβαίως συναίνεση, όχι μόνο πολιτική και θεσμική. Χρειάζεται διανοητική ευελιξία πρακτικότητα και συνείδηση ευθύνης. Δεν αρκούν οι αποσπασματικές παρεμβάσεις. Λείπει μια συστηματική και επίμονη προσέγγιση. Μία στρατηγική.

«Κατέστη σαφές πως η ελληνική δικαιοσύνη μπορεί να καταστεί λειτουργικότερη, πριν να ολοκληρωθεί, οποιαδήποτε φιλόδοξη μεταρρύθμιση. Η δικαιοσύνη είναι το μεγάλο θεσμικό και μεγάλο αναπτυξιακό ζήτημα. Ο δικαστής καλείται να επιτελέσει ένα πάρα πολύ δύσκολο καθήκον αλλά είναι ο εγγυητής του κράτους δικαίου. Η κοινωνία δεν είναι κοινωνία δικαίου. Είναι μια κοινωνία που εκφράζει το «Bellum omnium contra omnes» (πόλεμος όλων εναντίον όλων), και πρέπει το κράτος δικαίου να καθυποτάσσει στο νομικό πολιτισμό την κοινωνία και γι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να λειτουργούν οι θεσμοί του κράτους δικαίου» κατέληξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ροή Ειδήσεων

33333

02/12/2022 | 00:38

Μαρία Κάλλας: Η απόλυτη ντίβα στο χώρο του λυρικού θεάτρου παγκοσμίως

02/12/2022 | 00:32

2 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας

02/12/2022 | 00:26

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου
(1200 × 600 px)

02/12/2022 | 00:24

Τα ζώδια της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου

02/12/2022 | 00:20

O καιρός της Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου

01/12/2022 | 23:57

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Δεν μου αρκεί να καταδικαστεί 15 χρόνια και να βγει έξω σε 5 χρόνια», λέει η μητέρα της 21χρονης

01/12/2022 | 23:41

Τζόκερ: Για έναν αριθμό έχασε τα 5,3 εκατ. ευρώ – Που παίχτηκε το δελτίο που κερδίζει πάνω από 90.000 ευρώ

01/12/2022 | 23:29

Η Γερμανία που (ξανα)απέτυχε με πάταγο και η Ισπανία που… γλυκοκοίταζε προς το Μαρόκο!

01/12/2022 | 23:25

Ο Μπάιντεν έτοιμος να μιλήσει με τον Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος – Τι είπε ο Μακρόν
velli anna maria 0112

01/12/2022 | 23:14

Άννα-Μαρία Βέλλη: Με κλείδωσε στο δωμάτιο και εν τέλει πήρε το κεφάλι μου και το κοπάνησε στο πάτωμα…

01/12/2022 | 22:57

Μουντιάλ 2022: Η Ιαπωνία κέρδισε με ανατροπή (και) την Ισπανία (2-1) και «πέταξε έξω» τη Γερμανία!

01/12/2022 | 22:47

Γερμανία: Βουλευτής χώρισε τη γυναίκα του μετά από 16 χρόνια κα τα έφτιαξε με πρώην πορνοστάρ που θέλει να γίνει πολιτικός!

01/12/2022 | 22:31

Ρέμος για «Κιβωτό του Κόσμου»: Ίσως υπάρχει μία υπερβολή σε όλο αυτό, ίσως προτρέχουμε λίγο

01/12/2022 | 22:04

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ και τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ στην επόμενη κλήρωση-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν σήμερα, Πέμπτη 1/12

01/12/2022 | 21:58

Λέκκας για Κακιά Σκάλα: Μεγάλη η πιθανότητα κατολίσθησης ογκόλιθων σε μήκος 1 χιλιομέτρου- Θα μπορούσαμε να είχαμε θύματα
georgiadis
Καλάθι του νοικοκυριού: Αυτοψία Γεωργιάδη σε σούπερ μάρκετ – «Για 5η εβδομάδα οι τιμές σε πολλά προϊόντα πέφτουν»
androulakis argos 2011
Ανδρουλάκης για νομοσχέδιο υπ. Υγείας: Προτεραιότητα της ΝΔ η εξυπηρέτηση συμφερόντων, εις βάρος των πολιτών
androulakis pasok kinal 0112
Η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την ακρίβεια – Ανδρουλάκης: Αυτή είναι η δική μας απάντηση στην κρίση
androulakis
Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχει δίλημμα για το αν θα μας κυβερνήσει ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας
mitsotakis8
Μητσοτάκης: Στρατηγικής συνεργασίας οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ
Γιάννης Οικονόμου
Γιάννης Οικονόμου: Επιστρέφουμε το χώρο της δομής του Ελαιώνα σε όλους τους πολίτες της Αθήνας