• Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου
  • 00:15

Αθήνα

4 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το Βερολίνο προβληματίζει την Αθήνα για την στάση του κατά την μεταμνημονιακή περίοδο

Στην μέγγενη του έντονου προβληματισμού για τα μηνύματα που στέλνουν οι δανειστές για την μεταμνημονιακή περίοδο, μετά τον αρνητικό αιφνιδιασμό του Βερολίνου να ζητήσει ισοδύναμα για τον μειωμένο ΦΠΑ στα πέντε προσφυγικά νησιά, μπαίνει αναγκαστικά η κυβέρνηση.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Χωρίς προηγούμενο «σήμα» και με αφορμή το Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Όλαφ Σολτς ανέλαβε να υποστηρίξει -αν όχι να απαιτήσει- από τους άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους του να αποδεχθούν το «πάγωμα» της αποταμίευσης της τελευταίας δόσης των 15 δις ευρώ, έως ότου η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάσει ισοδύναμα για 28 εκατομμύρια!

Το γερμανικό καψώνι έχει βάση την 29η Ιούνη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από την μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα, ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να παγώσει μέχρι το τέλος του χρόνου το προαπαιτούμενο για την αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά υποδοχής προσφυγικών ροών. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι η κίνηση της αναστολής είχε αποφασιστεί σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ- κάτι που εξασφάλιζε ότι δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως μονομερής ενέργεια.

Έτσι, μέσω της ΠΝΠ δόθηκε εξάμηνη αναστολή για την εφαρμογή του μέτρου- είναι δε γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το πάγωμα αύξησης του ΦΠΑ θα ανανεωθεί και στη συνέχεια. Δημοσιεύματα στον Ξένο Τύπο είχαν τότε σπεύσει να αποδώσουν την κίνηση αυτή σε μια συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η Αθήνα παρείχε σε εκείνη την Σύνοδο στήριξη στο Βερολίνο μέσω της υπογραφής διμερούς συμφωνίας για την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα εφόσον αυτοί είχαν εισέλθει στην Γερμανία μέσω της χώρας μας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδε τότε κατηγορηματικά κάθε σχετικό σενάριο και έστρεφε το ενδιαφέρον των αναλυτών στο θετικό κλίμα που διαμορφωνόταν για την χώρα μας 50 ημέρες πριν την έξοδο από τα μνημόνια.

Είναι πασιφανές ότι η απαίτηση την οποία επέβαλε το Βερολίνο στο τραπέζι των δανειστών μας αποκαλύπτει το ενδεχόμενο πιθανής σκλήρυνσης της στάσης των εταίρων με πρόσχημα την ενισχυμένη εποπτεία κατά την μεταμνημονιακή περίοδο- ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Άνγκελα Μέρκελ μπλόκαρε την τελευταία δόση, καθώς επιδιώκει να χαϊδέψει τα αυτιά στους Γερμανούς ψηφοφόρους στην Βαυαρία λόγω των εκλογών του Οκτώβρη. Ότι δηλαδή δεν θα περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο η συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης αν πρώτα δεν βρεθούν ισοδύναμα στον ΦΠΑ. Στελέχη της εδώ αντιπολίτευσης δεν αποκλείουν την επικαιροποίηση του κυβερνητικού αιφνιδιασμού μετά την εξέλιξη αυτή και εν αναμονή της Έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 27 Ιούλη.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στους δανειστές σχετικά με το φινάλε των μνημονίων στην χώρα μας ήταν και το στίγμα των χθεσινών δηλώσεων του Όλαφ Σολτς πριν το Eurogroup. «Συνοδεύουμε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και αυτό γίνεται σε πλαίσιο εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σημαντικό να τηρηθούν οι συμφωνίες με οποία κυβέρνηση και αν υπάρχει στην Ελλάδα. Θα ήταν μεγάλο λάθος να αλλάξει το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί». Ωστόσο ο κ. Σολτς πρόσθεσε ότι υπάρχουν και κάποια περιθώρια ευελιξίας. Αναφερόμενος δε στα θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας σημείωσε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μπορεί να επιτελέσει τις λειτουργίες ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, όχι όμως και για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Σημείωσε επίσης ότι θα ήταν εφικτό να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ανεργίας που δημιουργείται σε ένα κράτος-μέλος όταν αντιμετωπίζει εξωγενή οικονομική κρίση μεγάλης εμβέλειας.

Το σίγουρο είναι ότι επιβεβαιώθηκαν οι επιφυλάξεις αρκετών για την υπεραισιόδοξη και εκ των προτέρων ματιά του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί για το θέμα των συντάξεων, καθώς το Eurogroup, ο ESM και πολύ περισσότερο το Βερολίνο διαμήνυσαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο την ανάγκη εφαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο εν τω μεταξύ δεν απέφυγε χθες να στείλει και το δικό του μήνυμα αλλά με προσεκτικό λόγο: «Το επόμενο στάδιο είναι σημαντικό για να χτίσει η Ελλάδα αξιοπιστία. Είναι σημαντικό να μείνει στις δεσμεύσεις της για να μην πληγεί η αξιοπιστία. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα». Προς την ίδια κατεύθυνση και ο Κλάους Ρέγκλινγκ: «Δόθηκε κάποια δέσμευση από τις ελληνικές Αρχές. Για μένα αυτή η δέσμευση ισχύει».

Όπως παραδέχθηκε ο Μ. Σεντένο, η Γερμανία ήρε τις επιφυλάξεις της μόνο όταν η ελληνική πλευρά- δηλαδή ο Ε. Τσακαλώτος- δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει το ΦΠΑ στο τέλος του χρόνου, αλλά ότι θα βρει ισοδύναμα για τα 28 εκατ. ευρώ που κοστίζει αυτή η αναβολή!

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί προσπάθησε, τέλος, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, αφού τελικά οι υπουργοί άναψαν το πράσινο φως, συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι αυτά τα 28 εκατ. δεν είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό μπροστά στο 3,5% πλεόνασμα.

Send this to a friend