Αθήνα

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι σχεδιασμοί Μαξίμου και το «STOP» ΠΑΣΟΚ

Βγάζει ξανά... κεντροαριστερό φλας η κυβέρνηση

Δύο μόνον ημέρες μετά την επεισοδιακή ψηφοφορία στη Βουλή για την ταυτότητα φύλου και τις ρωγμές που αυτή προκάλεσε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αλλά και στην κυβερνητική συνεργασία των δύο εταίρων, η κυβέρνηση στρέφει ξανά το βλέμμα της στην Κεντροαριστερά.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η πρωτοβουλία εκδηλώνεται μάλιστα από έναν κορυφαίο υπουργό, ο οποίος δεν θεωρείται πως μιλάει τυχαία κάθε φορά που το κάνει, αφού βρίσκεται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό και τον εκφράζει απόλυτα. Πρόκειται για τον Νίκο Παππά, ο οποίος αρθρογραφεί στην «Αυγή» με τίτλο «Δίκαιη ανάπτυξη, με ποιες συμμαχίες, σε ποια Ευρώπη;».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρει συγκεκριμένα: «Για εμάς, η διαρκής διεύρυνση του τόξου των δυνάμεων που θα στηρίξουν το πρόγραμμα της δίκαιης ανάπτυξης, ένα πλέγμα προοδευτικών και αριστερών πολιτικών, είναι θεμιτός, αυτονόητος και διαρκής στόχος... Σε αυτό το πλαίσιο της ανάγκης ώριμων και μεγάλων αλλαγών στην Ευρώπη οφείλουν να συγκλίνουν αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις στην ένωση».

Μάλιστα, απορρίπτοντας το σενάριο των πρόωρων εκλογών, καταλήγει: «Η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν έναν δρόμο το 2015, συνεχίζουμε και μετά το 2019 στον ίδιο δρόμο επιδιώκοντας ακόμη δυνατότερη πλειοψηφία, τη μόνη εγγύηση για μια βαθιά δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή».

Η πρωτοβουλία Παππά έρχεται ενώ οι φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για αναζήτηση εναλλακτικών συμμαχιών αντί των ΑΝΕΛ επανακάμπτει. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη, ενώ και άλλα στελέχη φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια άποψη. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως το Μαξίμου απέφυγε να «πυροβολήσει» τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη στάση της στην ψηφοφορία του επίμαχου νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, εστιάζοντας αποκλειστικά στη ΝΔ και την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο αντιπαρατέθηκε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Η απάντηση, ωστόσο, από τη Χαριλάου Τρικούπη παραμένει σταθερά αρνητική. Η Φώφη Γεννηματά έχει φροντίσει να αποκλείσει οποιοδήποτε σενάριο συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, διακηρύττοντας την αυτόνομη πορεία της ΔΗΣΥ, ιδιαίτερα στο δρόμο προς τις κάλπες της 12ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα. Επίσης, έχει κατηγορηματικά κλείσει την πόρτα σε όσα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ «έπιασαν στασίδι εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ», όπως λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κινήματος.

Επιχειρώντας να απαντήσουν σ' αυτή τη στάση, κυβερνητικά στελέχη - με την κάλυψη του Μαξίμου - υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μετακινηθεί από τις παραδοσιακές αξίες και αρχές του και ρέπει προς το συντηρητισμό, ταυτίζοντάς το με τη ΝΔ. Ουσιαστικά αυτό που επιδιώκουν είναι να «λεηλατήσουν» το εκλογικό κοινό της Κεντροαριστεράς, προσπαθώντας να πείσουν τον κόσμο πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζουν τη «σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», όπως λέει π.χ. ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ως αποτέλεσμα, όλο αυτό το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται επιτάσσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου της Κεντροαριστεράς στις διαδικασίες για την ανάδειξη αρχηγού και τη συγκρότηση του νέου φορέα. Τα πρώτα δείγματα, άλλωστε, από τις δημοσκοπήσεις είναι άκρως θετικά και δεν αποκλείεται να δικαιωθεί η εκτίμηση Γεννηματά - την οποία λοιδόρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ - πως «οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι για τρεις».