Αθήνα

11 oC

αραιές νεφώσεις

Βολές Μητσοτάκη κατά Άγκυρας για το προσφυγικό: «Θέλουμε λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και ειλικρινή διάλογο»

Καθαρό μήνυμα στην Τουρκία, ως απάντηση στην ανακοίνωση-πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το προσφυγικό, έστειλε από το Ζάγκρεμπ και το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καθαρό μήνυμα στην Τουρκία, ως απάντηση στην ανακοίνωση-πρόκληση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το προσφυγικό, έστειλε από το Ζάγκρεμπ και το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή, αλλά και ότι η γειτονική χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για να εφαρμόσει το δικό της σκέλος της συμφωνίας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «εντελώς αβάσιμες» τις κατηγορίες του τουρκικού ΥΠΕΞ για πλοία με πρόσφυγες και μετανάστες που δέχονται τα πυρά των ελληνικών Αρχών προκειμένου να επιστρέψουν στην Τουρκία. «Είναι καιρός για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για πιο ειλικρινή διάλογο», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιάζει με το προσφυγικό την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι πράγματι φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Επισήμανε δε ότι η Ελλάδα ήδη έχει φτάσει στα όριά της με τις προσφυγικές ροές, αφήνοντας αιχμές ότι η αύξηση των ροών προς την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες είναι χειραγωγούμενη.

Επίσης, για μία ακόμη φορά έθεσε προ των ευθυνών τους και τους Ευρωπαίους: «Δεν μπορεί να προσποιείται η Ευρώπη ότι το προσφυγικό αφορά μόνον τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να αποφασιστεί μια νέα, κοινή πολιτική ασύλου και ν’ αναθεωρηθεί έτσι ο Κανονισμός του Δουβλίνου και προστασίας των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς και να γίνει απολογισμός των μέχρι σήμερα ενεργειών.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην αλλαγή της νομοθεσίας για το άσυλο και τη δημιουργία των νέων κλειστών κέντρων στα νησιά, αλλά και τις ενέργειες της κυβέρνησης για το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Send this to a friend