• Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου
  • 20:46

Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

«Βόμβες» από τους 53: Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για έξοδο από τα Μνημόνια -«Παρά φύσιν» η συνεργασία με ΑΝΕΛ

Με ένα κείμενο-«βόμβα» που κατέθεσαν οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ, διαφοροποιούνται από την κεντρική πολιτική «γραμμή» και ασκούν έντονη κριτική για την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Η ομάδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζουν ότι: «Η αναγκαία αριστερή στροφή, ο σχεδιασμός για την επιστροφή στον δρόμο για τα κινήματα που εν πολλοίς έχει εγκαταλειφθεί, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες-τομές, που θα παιδαγωγούν και θα διαμορφώνουν συνειδήσεις, είναι ο δρόμος για τη συγκρότηση, έστω και με δυσκολίες, έστω και βασανιστικά, στέρεων και σε βάθος συμμαχιών, που θα ακυρώνουν στην πράξη δεξιόστροφες παρά φύσιν συμπράξεις».

«Ο χρόνος που απομένει είναι κρίσιμος για να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο αρχικός επώδυνος συμβιβασμός δεν ήταν στρατηγικός, δεν ήταν μόνιμος, δεν είχε ιδεολογικά χαρακτηριστικά», αναφέρουν οι «53+» στο κείμενο τους, ενώ λόγος γίνεται για  το προσφυγικό, το ρόλο που πρέπει να έχει το κόμμα, αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα.

Για τα Μνημόνια

Αναφερόμενοι στην έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, οι «53+» αναφέρουν ότι αποτελεί ασφαλώς μια κρίσιμη καμπή, «αλλά δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση της κυριαρχίας κατά την άσκηση οικονομικής πολιτικής, ενώ η παράλογη επιτροπεία έως ότου αποπληρωθεί το 75% της δανειακής βοήθειας, δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, οι «53+» ζητούν την κατάργηση της κράτησης για όλο το προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένα παραβατική συμπεριφορά.

Για την Εκκλησία

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται επίσης και στις σχέσεις με την Εκκλησία, τονίζοντας: «Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στο θέμα του χωρισμού κράτους – Εκκλησίας και έχει ανεχθεί από την ηγεσία της Εκκλησίας να παρεμβαίνει ακόμα και στο ποιος θα είναι ο αρμόδιος υπουργός», αναφέρουν οι «53+», «δείχνοντας» την απομάκρυνση Φίλη από την κυβέρνηση.

«Η παρεμβατική και συνάμα αναχρονιστική τακτική μέρους του ηγετικού πυρήνα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, με εξαιρέσεις είναι η αλήθεια, προκύπτει και από η στάση που κρατά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρωτοστατώντας στο εθνικιστικό παραλήρημα. Φάνηκε επίσης και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου»,συμπληρώνουν.

Send this to a friend