• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 01:22

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Βόρεια Μακεδονία με μακεδονική γλώσσα; Το περιεχόμενο της συμφωνίας Τσίπρα- Ζάεφ και η κίνηση «Ματ» Μητσοτάκη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, εν αναμονή μάλιστα του κρίσιμου τηλεφωνήματος του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο θα σφραγίσει- εάν όλα πάνε καλά - τη συμφωνία.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το τηλεφώνημα αυτό θα γίνει το απόγευμα κι αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει διά ζώσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα ακολουθήσει διάγγελμά του, με το οποίο θα εξηγεί τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Μιας συμφωνίας, η οποία θα οριστικοποιηθεί στη συμβολική συνάντησή του με τον Σκοπιανό ομόλογό του στις Πρέσπες - πιθανότατα το Σάββατο. Κατά πληροφορίες, εξετάζεται νωρίτερα και το ενδεχόμενο ενημέρωσης της Βουλής από τον πρωθυπουργό, σε ειδική ημερήσια διάταξη.

Ήδη πάντως έχουν τρέξει δύο σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες δημιουργούν νέα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο. Η πρώτη είναι η συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου, ο οποίος επανέλαβε πως όχι μόνο δεν θα στηρίξει τη συμφωνία που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία για το ονοματολογικό, αλλά επιπλέον θα βάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους ΑΝΕΛ - θα διαγράψει, δηλαδή, όποιον βουλευτή διαφοροποιηθεί και ψηφίσει τη συμφωνία. Η δεύτερη είναι η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο θα βάλει - σύμφωνα με πληροφορίες - θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, ύστερα από τη στάση Καμμένου-ΑΝΕΛ. Δηλαδή, θα ζητήσει από τον κ. Παυλόπουλο να έρθει η συμφωνία τώρα στη Βουλή κι έτσι να προκύψει ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης, αν την καταψηφίσει ο Καμμένος.

Ως προς τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας, ιδιαίτερη σημασία έχει η αποστροφή του κατά την οποία εκτίμησε πως η συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρα δεν θα περάσει στην πΓΔΜ, λόγω των αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα έλθει... ποτέ προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή, αφού δεν προβλέπεται να μπει νωρίτερα από το δημοψήφισμα που θα γίνει στη γειτονική χώρα και τη συνταγματική αναθεώρηση που θα προωθηθεί. Άρα, πρακτικά, δεν θα γίνει καμία ψηφοφορία κατά την οποία οι ΑΝΕΛ θα χρειαστεί να διαχωρίσουν τη στάση τους. Αλλά ακόμη κι αν τα πράγματα οδηγηθούν σ' αυτό το σημείο, θα έχει μεσολαβήσει πολύς χρόνος - τουλάχιστον 4-5 μήνες από σήμερα - και θα έχουν προηγηθεί ζυμώσεις.

Για το περιεχόμενο της συμφωνίας, οι πληροφορίες - αλλά και τα συμφραζόμενα από χθεσινή συνέντευξη (Kontra) του Νίκου Κοτζιά - συγκλίνουν ως προς το Severna Makedonijia (Bόρεια Μακεδονία) για το ονοματολογικό, με τον υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει πως η επιλογή του ονόματος έγινε από τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, ανάμεσα στα τρία επικρατέστερα ονόματα που είχαν πέσει στο τραπέζι με τον μεσολαβητή Νίμιτς (Βόρεια, Άνω και Νέα Μακεδονία). Ανοικτό είναι, επίσης, το ενδεχόμενο να γίνεται λόγος για «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα, με διευκρίνιση ότι δεν έχει σχέση με την αρχαία ελληνική, αλλά ανήκει στις σλαβικές οικογένειες, ενώ σκληρό ήταν το παζάρι που έγινε για το erga omnes της ονομασίας, το οποίο φαίνεται να κερδίζει η Αθήνα.

Κατόπιν τούτων, θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα που προβλέπουν την κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της πΓΔΜ και την εκκίνηση των διαδικασιών για το δημοψήφισμα και τη συνταγματική αναθεώρηση. Στο ενδιάμεσο, η Ελλάδα θα έχει εκφράσει τη βούλησή της να αποδεχθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την πΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, υπό την αίρεση ότι θα ολοκληρωθεί στη γειτονική χώρα με επιτυχία η διαδικασία του δημοψηφίσματος και της αναθεώρησης του Συντάγματος, προκειμένου να εκλείψουν τα αλυτρωτικά στοιχεία.

Ζάεφ: «Δεν έχουμε ακόμα συμφωνία- Πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι»

Βέβαια, τις προσδοκίες που υπήρχαν για επικείμενη συμφωνία, ήρθε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να μετριάσει με τις δηλώσεις του, από τις οποίες συμπεραίνει κανείς πως- ξαφνικά- επιφυλακτικός…

«Βόρεια, Άνω, Νέα, Του Βαρδάρη, πολλά ονόματα είναι στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω γιατί αλήθεια συμφωνία δεν έχουμε ακόμα. Ελπίζω να έχουμε (συμφωνία) ή να την έχουμε πολύ σύντομα. Πάντως, όταν θα κλείσει η συνφωνία θα σας ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειές της», είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνάντηση για μένα. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όελς τις πτυχές για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών», είπε στους δημοσιογράφους ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι οι δυο πρωθυπουργοί, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, οι δυο κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των πολιτών και των δυο χωρών ενδιαφέρονται να λυθεί το πρόβλημα αυτό.

Send this to a friend