Αθήνα

8 oC

αίθριος καιρός

Βορίδης για την κακομεταχείριση των γαϊδουριών στη Σαντορίνη: «Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, μέχρι και 30.000 ευρώ τα πρόστιμα»

Την απάντησή του δίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης στα δημοσιεύματα που διεθνούς Τύπου για την κακομεταχείριση που υφίστανται τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης.

Την απάντησή του δίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης στα δημοσιεύματα που διεθνούς Τύπου για την κακομεταχείριση που υφίστανται τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης.

Ο Μάκης Βορίδης έδωσε την απάντησή του μετά την επιστολή που απέστειλε ο ντράμερ των Mötley Crüe και πρώην σύντροφος της Πάμελα Άντερσον Τόμι Λι, με την οποία ζητρούσε να μπει ένα τέλος στο βασανισμό των γαϊδουριών στη Σαντορίνη, που λειτουργούν ως "ταξί", υπό απάνθρωπες συνθήκες. Ο Τόμι Λι έγραφε χαρακτηριστικά: «Είμαι περήφανος που γεννήθηκα στην Αθήνα και όποτε κάνω περιοδεία με τους Mötley Crüe, μιλάω για την ελληνική μου καταγωγή» (σ.σ γεννήθηκε στην Αθήνα από Αμερικανό πατέρα και Ελληνίδα μητέρα).

«Οι συνθήκες καλής διαβίωσης των παραγωγικών ζώων, των ζώων εργασίας και εν γενεί όλων των ζώων της πατρίδας μας αποτελεί κύριο μέλημα προσωπικά δικό μου και του Υπουργείου μας.

Για το σκοπό αυτό ενημερώνουμε έγκαιρα τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις ορθές συνθήκες ευζωίας και εργασίας των ζώων, τόσο σε επιστημονικό πεδίο όσο και σε βιοηθικό», σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αποστείλει οδηγίες για τον τρόπο χρησιμοποίησης τους που βασίζονται τόσο στην εθνική και διεθνή νομοθεσία όσο και στην ορθή πρακτική τους.

Τονίζεται ότι στόχος του Υπουργείου ενόψει της προσεχούς τουριστικής περιόδου είναι η αυστηροποίηση των σχετικών ελέγχων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας από τις ελεγκτικές αρχές θα επιβάλλονται στους παραβάτες αυστηρές ποινές. Επισημαίνεται ότι το προβλεπόμενο πρόστιμο μπορεί να φτάσει τις 30.000 €», συνέχισε και καταλήγει:

«Το θέμα παρακολουθείται στενά από το Υπουργείο μας που φροντίζει να ενημερώνει άμεσα για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες της Επιτροπής που στόχο έχουν την αποτροπή κάθε είδους κακομεταχείρισης των ζώων και της βελτίωσης των όρων ευζωίας τους. Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι διατηρείται και ενισχύεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας των τοπικών κοινωνιών, βελτιώνεται η οικονομία τους αλλά συγχρόνως προστατεύονται και τα ζώα».

Send this to a friend