Βουλή: Υπερψηφίστηκε η κύρωση για το τραπεζικό σύστημα από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και ΚΙΝΑΛ | TheCaller Βουλή: Υπερψηφίστηκε η κύρωση για το τραπεζικό σύστημα από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και ΚΙΝΑΛ - TheCaller

Αθήνα

26 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: «Θα περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας διασφαλίζοντας ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη» – Ο πατέρας της Κάρολαϊν «σπάει» τη σιωπή του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Υπερψηφίστηκε η κύρωση για το τραπεζικό σύστημα από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και ΚΙΝΑΛ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ειδικότερα, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, ΕΛ.ΛΥ και ΜεΡΑ25.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, επεσήμανε ότι «στόχος της κύρωσης των κοινοτικών οδηγιών είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και η δημιουργία ικανού μαξιλαριού σε περίπτωση που μια τράπεζα πάει για εξυγίανση».

«Στην ουσία, πρόκειται για ουσιαστικά βήματα ενίσχυσης ολόκληρου του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος», ανέφερε ο κ. Ζαββός, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να βοηθήσουν τις μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού. «Οι μεταρρυθμίσεις που επιτελεί η κυβέρνηση στους 10 τελευταίους μήνες, αποσκοπούν στην ενίσχυση των τραπεζών, για να λειτουργήσουν ως ιμάντας μετάδοσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Ζαβός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά αισιόδοξος για την μείωση των «κόκκινων δανείων», τονίζοντας ότι «ήδη η πολιτική της κυβέρνησης έχει απτά και σημαντικά αποτελέσματα».

«Από την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος «Ηρακλής», υπάρχει πραγματική μείωση των «κόκκινων δανείων» ύψους 32 δισ. ευρώ, ήδη καθάρισαν οι ισολογισμοί των τραπεζών, γι’ αυτό και έλαβε παράταση για άλλους 18 μήνες. Φέτος η μείωσή τους θα φθάσει σε επίπεδα μονοψήφια, και την επόμενη χρονιά θα κυμανθούν στα ίδια μεγέθη που έχουν πετύχει άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Στη δεύτερη φάση αναμένεται άλλη μια μείωση των κόκκινων δανείων ύψους 32 δισ. ευρώ, δηλαδή θα έχουμε συνολική μείωση περίπου 65 δισ. ευρώ, και αυτή είναι μια τεράστια επιτυχία που λύνει τα χέρια των τραπεζών», επεσήμανε ο κ. Ζαββός.

«Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν τις απτές προόδους που έκανε η κυβέρνηση. Έχουμε τη μεγαλύτερη από ποτέ ρευστότητα, με πάνω από 20 δισ., 10 δισ. για νοικοκυριά και άλλα 10 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις. Υπάρχει σιγουριά στο τραπεζικό σύστημα», υποστήριξε.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Ζαββού στις κατηγορίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», αντιτείνοντας ότι «η κυβέρνηση, με την οικονομική πολιτική που ακολουθεί, έχει δημιουργήσει το αναγκαίο ανάχωμα για να καταφέρουν να αντισταθούν στην κρίση».

«Εμείς θα στηρίξουμε όλες τις βιώσιμες επιχειρήσεις. Και κάνουμε ένα στοιχειώδη διαχωρισμό μεταξύ μπαταχτσήδων και βιώσιμων επιχειρήσεων, γιατί δεν μπορεί να επιβραβευθεί αυτός που συστηματικά αγνόησε τις υποχρεώσεις του. Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα προγράμματα για να στηρίξει αυτούς που πρέπει. Το θέμα των βιώσιμων επιχειρήσεων έχει σημαντική διάσταση. Αυτές θέλουμε να στηρίξουμε και θα κάνουμε τα πάντα, ιδιαίτερα μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και μέσα από την αλλαγή του μοντέλου παραγωγικής βάσης, ώστε οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν», επεσήμανε ο κ. Ζαββός και συμπλήρωσε:

«Χρειάζεται το τραπεζικό μας σύστημα να μπορεί να υπηρετήσει αυτή τη προσπάθεια για να κλείσει η ψαλίδα που δημιουργήθηκε μετά από δύο απανωτές κρίσεις. Ανοίγονται αυτές οι δυνατότητες, υπάρχει η διάθεση του τραπεζικού συστήματος να διευρύνει και να επεκτείνει την ενίσχυση των βιώσιμων επιχειρήσεων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να συζητήσει, δεν κάνει διάλογο, δεν διαβουλεύεται, ούτε με την κοινωνία ούτε με τους παραγωγικούς φορείς. «Βασικός σκοπός της κυβέρνησης είναι η αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, για να μην μπορεί να γίνει καμία συζήτηση. Γι’ αυτό και επιλέγει προσωπικές επιθέσεις προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

«Βεβαίως και είναι αναγκαία συνθήκη να λειτουργεί με σταθερότητα το τραπεζικό σύστημα, όμως αυτό που πρέπει να συζητήσουμε, είναι πώς επί της ουσίας θα χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. Και εδώ έχουμε πρόβλημα. Ενώ υπάρχει κάποια ρευστότητα, αυτή δεν φτάνει εκεί που θέλουμε να φτάσει. Και πρέπει να γίνει μια συζήτηση, πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα», επεσήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση κρύβει κάτω από το χαλί το πρόβλημα με τα ‘κόκκινα δάνεια’ το οποίο διογκώνεται».

«Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τη μείωση των ‘κόκκινων δανείων’ στους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ θα πρέπει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο δεν μειώνεται το χρέος των πολιτών αλλά αντίθετα αυξάνεται. Να μας επιτρέψετε να πανηγυρίσουμε όταν μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των πολιτών και όχι των τραπεζών. Οι κάνουλες είναι πολύ σφιχτές για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Είναι μονόδρομος η διευκόλυνση στη χρηματοδότηση όσων παλεύουν να επιβιώσουν, και πρέπει να τους δοθεί αυτή η σανίδα σωτηρίας», υπογράμμισε ο κ. Κατρίνης.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγορώντας την ότι «ενισχύει τις τράπεζες και τους μεγάλους ομίλους σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων» και τόνισε ότι «με την πολιτική της οδηγεί σε πλήρη διάλυση μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λαϊκά νοικοκυριά».

Τέλος, επικριτικός εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΛ.ΛΥ, Κωνσταντίνος Χύτας, κάνοντας λόγο «για κυβέρνηση που έχει αποτύχει πλήρως και σε όλους τους τομείς», ενώ ο εισηγητής του ΜεΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, μίλησε «για πολιτική της ΝΔ υπέρ των τραπεζών και όχι των πολιτών, που δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Πηγή: ΑΠΕ

Ροή Ειδήσεων

23/06/2021 | 00:41

25 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα: 50+2 ιστορίες για τη ζωή και το έργο του

22/06/2021 | 23:59

Euro 2020- Κροατία-Σκωτία 3-1: Στην επόμενη φάση οι Κροάτες με “μαέστρο” Μόντριτς! (vids)

22/06/2021 | 23:55

Euro 2020: Αγγλία-Τσεχία 1-0: Πρωτιά και πρόκριση για τους Άγγλους-Πέρασαν και οι Τσέχοι (vids)

22/06/2021 | 23:40

Εμβολιασμός & διαταραχές περιόδου: Υπάρχει σχέση;

22/06/2021 | 23:36

Γερμανικό πείραμα: 1.200 ευρώ μισθός άνευ υποχρέωσης!

22/06/2021 | 23:27

Πετράλωνα: Συνελήφθη ο βιαστής της 50χρονης καθαρίστριας

22/06/2021 | 23:11

Σταύρος Μπαλάσκας: Επίθεση με μπογιές στο σπίτι του συνδικαλιστή αστυνομικού

22/06/2021 | 23:03

Survivor – Μαριαλένα σε Σάκη: Σε ψήφισε ο Κόρο επειδή είσαι ο καλύτερος εδώ μέσα! (vid)

22/06/2021 | 22:48

Γλυκά Νερά: «Απουσιάζουν οι ενδείξεις ενοχής μου-Τίποτα προσχεδιασμένο» – Η απίστευτη απολογία του 32χρονου

22/06/2021 | 22:28

Γλυκά Νερά: «Ένα κίνητρο υπάρχει για τη δολοφονία, θα το βρει η Αστυνομία», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας της Κάρολαϊν

22/06/2021 | 22:05

Τζόκερ: Νέο διπλό τζακ ποτ -Δείτε τους τυχερούς αριθμούς που κληρώθηκαν

22/06/2021 | 21:58

Στην ίδια πτέρυγα των φυλακών με τον Φουρθιώτη ο 32χρονος πιλότος – Με ποιους θα είναι στο κελί

22/06/2021 | 21:32

Λεωφόρος Συγγρού: Άγνωστος ανέβηκε στον 8ο όροφο κτιρίου και έπεσε στο κενό (vid)

22/06/2021 | 21:11

Εξώδικο Παρασκευόπουλου σε Ρωμανό για τα περί αποφυλάκισης του 35χρονου βιαστή στα Πετράλωνα

22/06/2021 | 20:52

Η Μαριάννα Λάτση σε μια σπάνια φωτογραφία με τον πατέρα της το 1973
Παρασκευόπουλος για Πετράλωνα: Ο καταζητούμενος απολύθηκε το 2020 – Τα φερέφωνα της ΝΔ επιμένουν να λερώνουν τη δημοκρατία
Έρχεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα εργασιακά
Με το βλέμμα στην οικονομία: Νέα έργα, Ταμείο Ανάκαμψης και μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα της κυβέρνησης
Κωστής Χατζηδάκης: Πειθαρχικός έλεγχος στον ΕΦΚΑ για 10 περιπτώσεις ακραίας ταλαιπωρίας ασφαλισμένων
Δημοσκόπηση Alco: 12,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Εγκληματικότητα και Εργασιακό «αγκάθια» για την κυβέρνηση
Μητσοτάκης: Επαρκή εμβόλια και για το 2022 – Το πρόβλημα είναι η προθυμία για εμβολιασμούς