Αθήνα

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Φρίκη στον Βόλο: 41χρονος ζητούσε από την 10χρονη κόρη του να ξεντύνεται μπροστά του και μετά τριβόταν πάνω της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή- Μητσοτάκης: Για εσάς ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη – Τσίπρας: Εσείς θέλετε την Ελλάδα δορυφόρο

Σφοδρή κόντρα είχαν στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη συζήτηση και τη ψήφιση της συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης

Στηρίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τη συμφωνία με τις ΗΠΑ – Μιχάλης Κατρίνης: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή

«Ο Αμερικανός συγγραφέας Μάρκ Τουέιν έλεγε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις τη χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνησή σου όταν το αξίζει. Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και για την κυβέρνηση συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών», τόνισε-αρχικά- ο πρωθυπουργός στη Βουλή.


«Το κείμενο το οποίο καλούμαστε να κυρώσουμε, τυπικά συνιστά μία από τις πολλές ανανεώσεις της αμυντικής μας συμπόρευσης με την υπερατλαντική δύναμη» ανέφερε, συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική μεσόγειο αναδεικνύοντας και ενεργειακό ενδιαφέρον. Η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία με έναν θερμό πόλεμο εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου και μια παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή σε έξαρση. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μεσογειακό τόξο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η συγκεκριμένη συμφωνία παύει να είναι διμερές πρωτόκολλο και γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας. Ενός κρίσιμου κόμβου στο νέο ενεργειακό χάρτη».

«Μία συμφωνία – είπε – που επιδρά ταυτόχρονα όχι μόνο στην άμυνα και τη διπλωματία αλλά κυρίως και στην οικονομία και την ενέργεια».

«Αναβαθμίζει την Ελλάδα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Αυτό αποδεικνύει και η πρόσκλησή μου να συναντηθώ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επόμενη ημέρα να είμαι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας και της βουλής των αντιπροσώπων.

Είναι μεγάλη τιμή που δηλώνει πως η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να δικαιούται να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι τρεις λόγοι που το τροποποιητικό πρωτόκολλο είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα»

«Όσοι δεν συμμερίζονται αυτή την ανάλυση, ή δεν άκουσαν τον υπουργό Εξωτερικών ή έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, αναφέροντας τους τρεις σημαντικούς λόγους, «για τους οποίους θεωρώ ότι αυτό το τροποποιητικό πρωτόκολλο είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα» που έρχεται – όπως σημείωσε – σε συνέχεια συζητήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρώτον, η συμφωνία αυτή είναι σημαντική διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά 5ετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ ή να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες.

Δεύτερον, αυτή η διμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο. Στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης. Η Σούδα είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται επίσης το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δυο στρατόπεδα, το πρώτο στο Βόλο και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Τρίτον, η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης. Μία διατύπωση, που δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής σας κύριοι της αντιπολίτευσης, την επαναλαμβάνει ο υπουργός Μπλίνκεν στην συνοδευτική επιστολή του» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Απέναντι στη μέχρι τώρα αδράνεια των Βρυξελλών απαντήσαμε με ένα γενναίο εθνικό πρόγραμμα στήριξης»

«Η σημερινή συμφωνία με τις ΗΠΑ θα ήταν μια χίμαιρα αν δεν είχε προηγηθεί μια τριετία πρωτοβουλιών που άλλαξαν τη διεθνή εικόνα του τόπου» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ελληνική φωνή ακούγεται παντού. Εμείς προστατεύσαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο, περιορίσαμε μεταναστευτικές ροές, εισφέραμε στην κορυφαία κατάκτηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα μεγάλωσε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. Αύξησε τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια, υιοθέτησε θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο, η Ελλάδα γίνεται ενεργειακή γέφυρα, δυναμώνει τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και έχει υπογράψει μία εταιρική συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία. Το κάναμε δίπλα στο ΝΑΤΟ οικοδομώντας την έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας χωρίς ποτέ να χάσουμε τον κοινωνικό μας προσανατολισμό στο εσωτερικό πεδίο».

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «κατορθώσαμε παρά την πρόσφατη εισαγόμενη κρίση να μείνουμε σε τροχιά ανάπτυξης» και απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε: «Αυτή η κυβέρνηση κ. Τσίπρα μείωσε τον ΕΝΦΙΑ. Είναι και αυτή μια σημαντική στήριξη στο εισόδημα των Ελλήνων που αναγκάζονται να υποστούν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα έγιναν ενώ οι επενδύσεις αυξάνονταν και η ανεργία μειωνόταν. Η Ελλάδα διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση για την ακρίβεια αλλά δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Ναι, αυτή η κυβέρνηση, αύξησε κατά 50 ευρώ τον κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους. Και απέναντι στη μέχρι τώρα αδράνεια των Βρυξέλλων απαντήσαμε με ένα γενναίο εθνικό πρόγραμμα στήριξης. Είπαμε με θάρρος ότι οι στηρίξεις δεν κάλυψαν μεσαίες και μεγαλύτερες καταναλώσεις και ερχόμαστε να επιστρέψουμε το 60% των πρόσθετων ποσών που κατέβαλαν αυτά τα νοικοκυριά στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Με ποσά από 20 έως 600 ευρώ. Νέο πλαίσιο από τον Ιούλιο που επιβάλλει έμμεσο πλαφόν στις τιμές λιανικής. Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι. Καμία εθνική προσπάθεια δεν είναι σε θέση να αμυνθεί πλήρως στη λαίλαπα πολέμου και παγκόσμιου ενεργειακού σεισμού. Όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μαγικό ραβδί για να κρατήσει τις τιμές τους ρεύματος εκεί που ήταν το 2020 λέει ψέματα».

«Δεν υπάρχει πρόοδος στην οικονομία χωρίς ευημερία στην κοινωνία και δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια»

«Νοιώθουμε, ακούμε, προσπαθούμε και γι’ αυτό αισθάνομαι ότι οι αντίπαλοι μας δεν αντιλαμβάνονται πως μια ευρωπαϊκή δύναμη μπορεί να αναλάβει φιλόδοξες εθνικές πρωτοβουλίες. Και πώς εμείς κάνουμε πράξη χειροπιαστές λύσεις» τόνισε συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. «Αυτή είναι η κυβέρνηση που θα φορολογήσει με 90% τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής. Είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει πρόοδος στην οικονομία χωρίς ευημερία στην κοινωνία και δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια. Γι’ αυτό και αυτή η κυβέρνηση διόρθωσε μία κατάσταση προβληματική στις Ένοπλες Δυνάμεις και προχώρησε σε στοχευμένα προγράμματα εξοπλισμών. Αυτή η κυβέρνηση επένδυσε στα μαχητικά Ραφάλ τα οποία αλλάζουν την ισορροπία στο Αιγαίο».

Και απευθυνόμενος για μια ακόμα φορά προς την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ρώτησε: «Εσείς, αλήθεια, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τι κάνατε ακριβώς στον τομέα των εξοπλισμών;» για να συμπληρώσει: «Ένα μεγάλο πρόγραμμα. Τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας 500 εκ. Κανένα από αυτά τα αεροσκάφη δεν πετάει ακόμα. Να λογοδοτήσει κάποια στιγμή ο παλιός συνέταιρός σας για τις επιλογές του. Σε αυτόν είχατε αναθέσει τον κρίσιμο τομέα της εθνικής άμυνας για να μην ξεχνιόμαστε».

«Είμαστε με τη συμμαχία τη Δύσης, ερχόμαστε από το διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία»

«Κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι μόνο σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον το οποίο συνέχεια αναδιαμορφώνεται» τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για κράτη με αστάθμητους γείτονες».

«Πείτε μου μία φορά που η Ελλάδα μεγαλούργησε χωρίς να έχει οικοδομήσει τις κατάλληλες διεθνείς συμμαχίες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας με νόημα, πως «η λεγόμενη ουδετερότητα μετατρέπεται σε επικίνδυνη μοναχικότητα. Η δήθεν ανεξάρτητη πολιτική οδηγεί σε εξάρτηση με καταστάσεις που δημιουργούν άλλοι. Δεν μετεωριζόμαστε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ούτε δηλώνουμε αδέσμευτοι για να δεσμευτούμε στο άγνωστο. Είμαστε με τη συμμαχία τη Δύσης, ερχόμαστε από το διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία».

«Έτσι ερμηνεύεται και η ξεκάθαρη στάση μας υπέρ της Ουκρανίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Με τα δικά της σύνορα παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο. Στην εξωτερική μας πολιτική οι θέσεις αρχής συμβαδίζουν με τα εθνικά μας συμφέροντα. Η παρουσία μας στις συμμαχίες θα είναι δυναμική. Είμαστε δεδομένοι φίλοι ώστε να έχουμε αν χρειαστεί και δεδομένη στήριξη. Ταυτόχρονα αναζητούμε προωθητικούς συσχετισμούς και στο εσωτερικών των σχηματισμών των οποίων είμαστε μέλη».

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει και πάλι να αποτελέσει εθνική εξαίρεση»

«Για την Τουρκία και όσον αφορά το προοίμιο του πρωτοκόλλου και όσα προβλέπει επί του πεδίου, αναγνωρίζουν τα δίκαιά μας και επιβεβαιώνουν την ισχύ μας» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, συμπληρώνοντας πως «για τα ενεργειακά η εμπειρία της Ουκρανίας μας διδάσκει ότι οι πόλεμοι γίνονται και με τα καύσιμα». Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημασία της Αλεξανδρούπολης είπε πως «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Αλεξανδρούπολη ως μία ελληνική πόλη υπερπολύτιμη για το ΝΑΤΟ, για όλη την βαλκανική και όλη την Ευρώπη. Θα μπορούν όλες οι χώρες να εφοδιάζονται με φυσικό αέριο μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία». Και ο πρωθυπουργός ρώτησε: «Ωφελεί ή όχι τα εθνικά μας συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Θράκης; Καθαρές κουβέντες για να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες που στέκεστε».

«Φοβάμαι ότι και πάλι η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει να αποτελέσει εθνική εξαίρεση» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως (σ.σ. η Αξιωματική Αντιπολίτευση). «Λέει και πάλι όχι σε εξέλιξη που αναβαθμίζει τη χώρα και ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις μας. Τι μας λέγατε αλήθεια για την ελληνογαλλική συμφωνία; Θυμάστε τι λέγατε; Ότι θα γυρίσουν τα φέρετρα των Ελλήνων στρατιωτών από το Σαχέλ. Που είναι; Κατεγράφη στην ιστορία η επιλογή σας. Τουλάχιστον τώρα μην προσθέσετε στον γκρίζο κατάλογο των λαθών σας ένα ακόμα με εθνικές συνέπειες».

«Δεν ευσταθούν όλα τα επιχειρήματα που ακούσαμε. Ούτε μπορώ να ακούω ανοησίες περί εκχώρησης ανεξαρτησίας από το κόμμα που είχε υπουργό άμυνας τον κ. Καμμένο. Έρχεστε τώρα να κουνήσετε το δάκτυλο κ. Τσίπρα και να μας τη βγείτε πατριωτικά όταν είναι γνωστή η δική σας ιστορία και εκείνων που συγκυβερνήσατε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Κάνω μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξετε τη θέση σας. Να μπορέσουμε τουλάχιστον να διαμορφώσουμε πλαίσιο στοιχειώδους συνεννόησης και συναντίληψης στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής».

Και ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Οι συνθήκες αλλάζουν και εμείς οφείλουμε να τις διατρέχουμε με τόλμη και διορατικότητα. Ο εύκολος δρόμος είναι αυτός της δημαγωγίας. Αντίθετα, ο πατριωτισμός της ευθύνης απαιτεί ωριμότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Αυτές θα δοκιμαστούν στην ψηφοφορία που θα έχουμε. Να αποδείξουμε στην πράξη ότι διαθέτουμε αυτή την ωριμότητα και αυτή την αυτοπεποίθηση που τόσο χρειάζεται ο τόπος σήμερα».

«Για εσάς κύριε Τσίπρα ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη έτσι όπως φέρεστε (δευτερολογία)»

«Είναι αφόρητη η υποκρισία σας κ. Τσίπρα. Εάν δεν είχατε ποτέ κυβερνήσει θα θεωρούσα πως αυτές οι απόψεις αρμόζουν σε κόμμα που δεν μπήκε ποτέ στη βάσανο να πάρει δύσκολες αποφάσεις» είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας. «Κυβερνήσατε όμως και ξεχάσατε γρήγορα τις πορείες προς την Αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ» είπε συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος και σε κάποιες δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ για τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα.

«Και επειδή επικαλεστήκατε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ θα διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά στην ελληνοαμερικανική συμφωνία. Είπε επί λέξη πως “μένει έκπληκτος γιατί αυτή η σχέση ξεκίνησε επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ, τα 4 μέρη που επεξεργαζόμαστε είχαν εντοπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το Στεφανοβίκειο και η Αλεξανδρούπολη επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποδειχθεί. Κατανοούν τη σημασία της σχέσης Ελλάδος ΗΠΑ και μοιράζονται αυτήν την δέσμευση”. Τον συναντήσατε τον κ. Πάιατ τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να ανακοινώσετε τι του είπατε;» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Έλα μωρέ να πω μια δύο κουβέντες για το εσωτερικό και εγώ στηρίζω τη συμφωνία. Και αυτά τα είπε ο κ. Πάιατ. Τα αμφισβητείτε κ. Τσίπρα. Τα αμφισβητείτε κ. Κατρούγκαλε. Μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί και δικαιολογείτε τη στάση σας σα να είναι αντιπολιτευτική υποχρέωση» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Για εσάς ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη έτσι όπως φέρεστε» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Για να θυμηθούμε τι κάνατε εσείς και τι είπατε όταν πήγατε στην Ουάσιγκτον. Αφήνω κατά μέρους τα περί διαβολικού ύφους του κ. Τραμπ. Για τη βάση της Σούδας λέγατε ότι “είναι γνωστό σε όλους πως έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία και η δουλειά εκεί πρέπει να αναβαθμιστεί”. Αυτό κάνουμε και εμείς και αυτό κάνατε και εσείς κάθε χρόνο, πήγατε στην Ουάσιγκτον και κάνατε την ωφέλιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα κωλοτούμπα. Και ταυτόχρονα στείλατε το σήμα πως οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συνεννοηθούν για την εξωτερική πολιτική. Έρχεστε τώρα πάλι να το γυρίσετε, να θυμηθείτε τις αντιαμερικανικές σας ρίζες πασπαλισμένες με ολίγον από πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Θα σας πως όμως τι δεν είπατε. Αναφέρεστε συνέχεια στα F-16. Γνωρίζετε πως στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλές φωνές, όμως οι τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι στο κογκρέσο, που μέχρι τώρα αρνείται, γιατί θεωρούν την Τουρκία μη αξιόπιστο εταίρο. Το 2018 που πήγατε στην Ουάσιγκτον η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στα F-35 και τότε δεν υπήρχε μία αναφορά σας προς τις ΗΠΑ να μην τα πάρουν οι Τούρκοι, που με αυτά θα άλλαζαν την ισορροπία στο Αιγαίο. Ούτε μια αναφορά σας κ. Τσίπρα, τόση υποκρισία πια;».

«Η χώρα μας σήμερα έχει φωνή και αξιοπιστία κ. Τσίπρα, σας καλώ να επαναπροσδιορίσετε τη στάση σας»

«Μαζί με την Τουρκία είμαστε η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και λόγω της γεωγραφικής μας θέσης μπορούμε να έχουμε λόγο στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεν είναι πολιτική επιλογή αλλά προσαρμογή στην γεωγραφική μας θέση», είπε συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος εκ νέου στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε: «Μιλήσατε κ. Τσίπρα για την Ουκρανία και εκφράσατε πάλι προβληματισμό για την αποστολή αμυντικού υλικού. Υπάρχει κ. Τσίπρα μία ευρωπαϊκή χώρα που δεν έστειλε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία;»

«Χώρες με παράδοση αιώνων στην ουδετερότητα άλλαξαν την πολιτική τους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε πως εάν είχαμε ακολουθήσει την δική σας πολιτική «θα πηγαίνατε στον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα λέγατε όχι, μόνος εσείς και 26 απέναντι. Θέλετε να μου πείτε πως αυτή θα ήταν η στάση σας στην ΕΕ. Αυτή η στάση θα ενίσχυε το στερεότυπο της εθνικής γραφικότητας, που αυτή η κυβέρνηση παλεύει να αναιρέσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Είχατε πει πως θα γυρίσουν φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών από το Σαχέλ για να μην υπερψηφίσετε την Ελληνογαλλική συμφωνία. Το είπατε ή όχι κ. Τσίπρα; Το είπατε, εγώ δεν είδα κανέναν Έλληνα στρατιώτη στο Σαχέλ. Όταν θα έλθει η ώρα να ψηφίσουν οι πολίτες ας βάλουν στο ζύγι τι επέτυχε αυτή η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική και τι εσείς» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς επιδιώξαμε την 5ετή επέκταση της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Σας ρωτώ ευθέως θα καταγγείλετε ναι ή όχι τη συμφωνία; Να απαντήσετε ευθέως. Μας έχετε ήδη πει πως θα την καταγγείλετε, τώρα ποιος θα σας πιστέψει είναι άλλο θέμα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως αυτή η συμφωνία πηγαίνει πακέτο με τη νομοθεσία της προώθησης των Ελληνοαμερικανικών αμυντικών σχέσεων, όπου αναφέρεται η δυνατότητα να προμηθευτεί η χώρα μας F-35, αλλά και άλλο αμυντικό υλικό. «Κατά συνέπεια το πλαίσιο υπάρχει ήδη. Έχει γίνει πολλή και συστηματική δουλεία, να ευχαριστήσω την πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον την κ. Παπαδοπούλου. Μας είπατε πως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υπερπτήσεις, θα θέσω το συγκεκριμένο θέμα στο ανώτατο επίπεδο την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απήντησε ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα των ελληνικών νησιών. Όμως το ταξίδι μου στις ΗΠΑ δεν είναι μονοθεματικό ούτε ετεροπροσδιορίζεται από την τουρκική στάση. Σήμερα η Ελλάδα μετράει περισσότερο ή λιγότερο σε σχέση με τρία χρόνια πριν; Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί. Η χώρα μας σήμερα έχει φωνή και αξιοπιστία. Σας καλώ να επαναπροσδιορίσετε τη στάση σας, δεν είναι δύσκολο, σας ζητώ να κάνετε αυτά που κάνατε και ως κυβέρνηση. Είστε όμως σαν τον σκορπιό, όταν είστε στην αντιπολίτευση μεταμορφώνεστε προς το χειρότερο. Μιλήστε τη γλώσσα του πατριωτισμού για να μην κατηγορηθείτε πως είστε ακόμη μία φορά εθνικά ανορθόγραφος», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν είναι επ’ αόριστον η συμφωνία, ισχύει για 5 χρόνια κ. Τσίπρα, αυτό ψηφίζουμε σήμερα»

«Αυτή η συμφωνία ισχύει για 5 χρόνια. Αλλά εάν εσείς θέλετε να την καταγγείλετε, θα έλθετε δύο χρόνια πριν και θα την καταγγείλετε» είπε, απαντώντας στην δευτερολογία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για την Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία. «Πως λοιπόν αυτή είναι μία επ’ αόριστον συμφωνία κ. Τσίπρα; Δεν ξέρετε ελληνικά;» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε: «Αυτό ψηφίζουμε κ. Τσίπρα και τίποτε άλλο».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός έκανε μια αναφορά στο παρελθόν λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαι συγγραφέας αλλά έχω γράψει ένα βιβλίο, που είναι η μετάφραση της πτυχιακής μου εργασίας στο Πανεπιστήμιο για τις διαπραγματεύσεις από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των βάσεων. Εάν ήταν δηλαδή επιζήμια αυτή η διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική του πολιτική που το 1981 βγήκε με το σύνθημα έξω οι βάσεις του θανάτου και υπογράφοντας το 1983 μια συμφωνία που κρατούσε τις βάσεις, τις οποίες κατά τα άλλα έδιωχνε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αν τελικά αυτή η στρατηγική ήταν ωφέλιμη για τα ελληνικά συμφέροντα. Και κατέληξα ότι δεν ήταν ωφέλιμη γατί ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1983 τα έδωσε όλα για να πετύχει μια διατύπωση στα αγγλικά η οποία του επέτρεπε να έρθει εδώ στη Βουλή και να ισχυριστεί ότι οι βάσεις φεύγουν ενώ έμεναν. Και δεν ασχολήθηκε καθόλου να διεκδικήσει άλλα οφέλη γιατί το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν πως θα ξεμπλέξει από το αδιέξοδο στο οποίο ο ίδιος είχε περιέλθει με όλα αυτά τα ασυνάρτητα έλεγε πριν τις εκλογές του 1981».

Τσίπρας: «Δίνετε επ’ αόριστον βάσεις στις ΗΠΑ, στέλνετε όπλα στην Ουκρανία και ο Μπάιντεν δίνει F-16 στην Τουρκία για υπερπτήσεις»

Σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή επιλέγει «την πιο επικίνδυνη μετατόπιση, την πιο επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας, από τη Μεταπολίτευση και μετά», άσκησε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Τόνισε ότι αυτή ενέχει σημαντικές παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας, σχολιάζοντας ότι γι’ αυτό ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του αφιέρωσε λίγο χρόνο για να την υπερασπιστεί και αντίθετα μίλησε για το θέμα της ακρίβειας. Είπε ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται μετά τη «δημοσιογραφική αποκάλυψη» ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να «πριμοδοτήσουν» την Τουρκία με 40 F16 και εκσυγχρονισμό άλλων 80 και κάλεσε τον πρωθυπουργό, εν είδει διαπραγματευτικού όπλου, να αναστείλει τη σημερινή κύρωση της συμφωνίας, να αποδείξει κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ότι αυτό είναι ψέμα και εν συνεχεία να την ψηφίσει όταν επιστρέψει. Τόνισε πως το αν είναι ψέμα ή όχι θα φανεί από τις δηλώσεις που θα έχουν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μπάιντεν και από το αν θα δηλώσει κατηγορηματικά ότι αυτό είναι ψέμα.

«Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα’», είπε, χαρακτηρίζοντας τον «αμήχανο και στριμωγμένο». Αναφέρθηκε σε «αντιπολιτευτική ομιλία», του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, που «θα ζήλευε κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε λέγοντας ότι η σημερινή συζήτηση ουσιαστικά αφορά στη θέση της Ελλάδας και την εξωτερική πολιτική που πρέπει να ασκεί, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και με εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο, μετά την «παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», με γεωπολιτικές ανακατατάξεις και μια ολοένα επιδεινούμενη παγκόσμια ενεργειακή και οικονομική κρίσης. Επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση με τον ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και διπλωματίας στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου που βρισκόμαστε και ότι εγκαταλείπει τον μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε παραδοσιακά η Ελλάδα τόσο εντός του ΝΑΤΟ, όσο και σε σχέση με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Τον κατηγόρησε ότι επιμένει πως η Ελλάδα δεν πρέπει απλά να ανήκει στη Δύση αλλά να αποτελεί «το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς» και πως το συμφέρον της Ελλάδας «δήθεν υπαγορεύει, να πρωτοστατεί στο πλαίσιο των στρατιωτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είτε παραχωρώντας επ’ αόριστον ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είτε αναβαθμίζοντας τον ρόλο της Αλεξανδρούπολης, είτε αποστέλλοντας όπλα στην Ουκρανία». Επιπλέον τον κατηγόρησε πως επιμένει ότι η χώρα πρέπει να είναι «πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος που παραχωρεί εκ των προτέρων τις αμυντικές της δυνατότητες προς όφελος των συλλογικών αμυντικών συμφερόντων του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει στο απροσδιόριστο μέλλον στήριξη των Συμμάχων της στα δικά της αμυντικά συμφέροντα έναντι της Τουρκίας».

Ο κ. Τσίπρας ρώτησε ποια είναι τα αποτελέσματα του «νέου δόγματος» της εξωτερικής πολιτικής, παραπέμποντας στην «κλιμάκωση» της τουρκικής επιθετικότητας το 2020 και, σήμερα, στην «αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας». Υποστήριξε ότι αυτές οι εξελίξεις είναι «αποτέλεσμα μιας αδιέξοδης στρατηγικής που έχετε υιοθετήσει στην εξωτερική πολιτική».

Ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι τον Ιανουάριο του 2020 είχε πει στον πρωθυπουργό πως ήταν λάθος να υπογράψει την πρώτη αναθεώρηση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ προτού συναντήσει τον τότε Πρόεδρο Τραμπ και πως, τελικά, παρά την τότε ανακοίνωση του State Department «που υποστήριζε ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα» και την επιστολή Pompeo που έλεγε ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν αφοσιωμένες στην ασφάλεια της Ελλάδας», το καλοκαίρι «το Oruc Reis παραβίαζε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα φτάνοντας στο σημείο να φτάσει στα 6 μίλια, στη Ρόδο και το Καστελόριζο ακόμα και στην Κρήτη».

«Σήμερα, φοβάμαι ότι για μια ακόμη φορά ενόψει του ταξιδιού σας, μας καλείτε να υποστηρίξουμε μια ακόμη αναθεώρηση της Συμφωνίας, με την οποία προβαίνετε σε δύο κολοσσιαίας σημασίας παραχωρήσεις στις ΗΠΑ», τόνισε. Είπε ότι πρώτον απεμπολεί το «εξαιρετικά σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας που είναι η ετήσια ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, και γίνεστε ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που συναινεί στην επ’ αόριστον αξιοποίηση έξι ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ. Και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξ/πολης». Είπε ότι επιχειρεί «απίστευτη κοροϊδία», με την αναφορά του σε «5ετή συμφωνία», καθώς σε αυτήν προβλέπεται ουσιαστικά, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ότι μετά την παρέλευση 5 ετών θα έχει τη δυνατότητα μια εκ των δυο πλευρών να την καταγγείλει και να ενημερώσει ώστε δυο χρόνια μετά να λήξει. Αν την καταγγείλει…».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «ντρέπεται να πει την αλήθεια και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τις λέξεις με τεχνάσματα και αυτό φανερώνει την ενοχή του». «Αλλά για κακή σας τύχη δεν είναι μόνο εμείς που σας λέμε τι αναγράφεται στη συμφωνία, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στη συνάντηση με τον κ. Δένδια σας κάρφωσε ενώπιον του, λέγοντας επί λέξη ότι ‘αυτή η ανανέωση θα επιτρέψει στη συμφωνία να παραμείνει εν ισχύ επ’ αόριστον’».

Αναφορικά με τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, είπε ότι ο πρωθυπουργός τις παραχωρεί «προκειμένου να ενσωματωθούν στην πρώτη γραμμή των αμερικανικών στρατιωτικών σχεδιασμών στο πλαίσιο της πιο επικίνδυνης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, των τελευταίων δεκαετιών». Σημείωσε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύθηκε με τις ΗΠΑ την αναθεώρηση της συμφωνίας, «στη βάση, όμως, συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων για την θωράκιση των εθνικών συμφερόντων και δεν προχωρήσαμε, διότι προφανώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος».

«Το ερώτημα λοιπόν είναι με ποια ανταλλάγματα σε σχέση με τα άμεσα αμυντικά συμφέροντα της Ελλάδας, προβήκατε σε αυτές τις παραχωρήσεις», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είπε ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν εξασφάλισε τα ανταλλάγματα «ακόμα κι αυτά που εσείς κ. Μητσοτάκη, ορθώς αρχικά διεκδικήσατε. Αλλά η υπογραφή και κύρωση της Συμφωνίας, συνοδεύτηκε από μια ραγδαία αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και συνακόλουθη επιδείνωση του συσχετισμού δύναμης Ελλάδας-Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας. Με αποδυνάμωση αν όχι ακύρωση των ελληνικών διαπραγματευτικών όπλων, από τις ΗΠΑ». Ως προς το ποια ήταν η διαπραγμάτευση που διεξήγαγε ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε σε άρθρα της Καθημερινής και του ΒΗΜΑΤΟΣ ότι υπέβαλε αίτημα για «σημαντική χρηματοδότηση ελληνικών αμυντικών προγραμμάτων μέσω του προγράμματος FMF (Foreign Military Financing) ανάλογη με εκείνη της Αιγύπτου, του Ισραήλ, και της Ιορδανίας», αίτημα που «προφανώς απορρίφθηκε». Πρόσθεσε ότι πολύ σωστά ο κ. Μητσοτάκης διεκδίκησε αμερικανική συνεισφορά στην οικοδόμηση ελληνικών στρατιωτικών υποδομών από κονδύλια που εκείνη την περίοδο θα ενέκρινε το Κογκρέσσο, όμως «δυστυχώς, ούτε εκεί εξασφαλίσθηκε στήριξη παρότι το Κογκρέσσο ενέκρινε ένα ποσό για την ενίσχυση υποδομών στη Σούδα’. Ανέφερε, τρίτον, ότι διεκδίκησε «πολύ σωστά και συμπερίληψη και άλλων – πολλών – στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συμφωνία, σε τοποθεσίες που είχαν αξία για τα ελληνικά αμυντικά συμφέροντα, με ιδιαίτερη έμφαση στην Σκύρο. Οι ΗΠΑ όμως, απέρριψαν κάθε πρόταση συμπεριλαμβανομένης της Σκύρου, κάνοντας κάποιες ασαφείς αναφορές για το ότι θα μπορούν να εξετάσουν το θέμα στο μέλλον».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό αποδεικνύει ότι «οι ΗΠΑ θέλουν μεν να αξιοποιήσουν την ενδοχώρα της Ελλάδας για τις επιχειρήσεις τους, αλλά αποφεύγουν να έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή με νησιά ακόμα και του Δυτικού Αιγαίου προκειμένου να μην εμπλακούν στα ελληνοτουρκικά». Σχολίασε πως το «τρομερό» δεν είναι τι αποφάσισαν οι ΗΠΑ, αλλά ότι ο κ. Μητσοτάκης «αφού εισέπραξε όλες αυτές τις αρνήσεις στη διαπραγμάτευση, όχι μόνο δεν απέρριψε κάποια αμερικανικά αιτήματα αλλά ικανοποίησε το 100%». Ανέφερε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990 δεν είχε συμφωνήσει επ’ αόριστον συμφωνία και πως αυτό που κάνει ο σημερινός πρωθυπουργός «όχι μόνο δεν το έκανε κανείς πρωθυπουργός στη χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά, αλλά δεν θα το έκανε ποτέ μια χώρα Σύμμαχος». «Το κάνει μόνο μια χώρα δορυφόρος. Αυτό λέγεται δορυφοριοποίηση της χώρας στο άρμα των ΗΠΑ», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «διατυμπάνιζε ότι αυτή η Συμφωνία αναδεικνύει αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και ισχυρή στήριξή μας απέναντι στο τουρκικό casus belli και τις παραβιάσεις» και όμως ακολούθησε «ένα τσουνάμι υπερπτήσεων στο Αιγαίο και παραβιάσεων κυριαρχίας». «Πού είναι η στήριξη στην κυριαρχία και εδαφική μας ακεραιότητας που λέτε αποτυπώνεται στη συμφωνία;», ρώτησε, για να τονίσει πως η Αμερικανίδα ΥΦΥΠΕΞ κ. Νούλαν «αναφέρεται γενικά και αόριστα σε ‘προκλητικές ενέργειες’ και το State Department, απαντά εξίσου γενικά και αόριστα χωρίς όχι μόνο να καταδικάζει αλλά ούτε καν να αναφέρει την Τουρκία» και πως τονίζει ότι «όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τον ενάεριο χώρο μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και συζήτηση…». «Παραβλέπει, δηλαδή, συνειδητά ότι ειδικά οι υπερπτήσεις και οι παραβιάσεις κάτω από 6 νμ στα νησιά, δεν είναι θέμα εναερίου χώρου αλλά θέμα αμφισβήτησης ελληνικής κυριαρχίας από την πλευρά της γείτονος», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ότι ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά, η Toυρκία ζητάει από τις ΗΠΑ την αγορά επιπλέον 40 F16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80, Δηλαδή αξιώνει να αλλάξει άρδην ο συσχετισμός δύναμης στον αέρα, στο Αιγαίο». Πρόσθεσε ότι διαβάζει στη WSJ «πως όχι μόνο δεν απορρίπτεται από τις ΗΠΑ το αίτημα αυτό, αλλά o Πρόεδρος Μπάιντεν το αποδέχεται και το προωθεί στο Κογκρέσσο, λίγες ώρες πριν εσείς ψηφίσετε την επ’ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης και των άλλων εγκαταστάσεων και πριν πετάξετε για την Ουάσιγκτον». Δηλαδή «εμείς στέλνουμε όπλα κατόπιν αμερικανικής προτροπής, στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ στέλνουν στην Τουρκία F16, για να πετάνε πάνω απ’ τα ελληνικά νησιά», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι όμως «η υποβάθμιση των στρατηγικών μας συμφερόντων» έναντι της Τουρκίας δε σταματούν στους εξοπλισμούς και στις ισορροπίες ισχύος στο Αιγαίο, αλλά εκτείνεται και στην ενέργεια. Ανέφερε επ’ αυτού ότι «πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι της Συμφωνίας που υπογράψατε, οι ΗΠΑ με non paper τους, ανακαλούν εγγράφως την στήριξή τους στον αγωγό Eastmed και το κάνουν αυτό όχι μόνο επικαλούμενες τις οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες του έργου, αλλά επικαλούμενες και την ανάγκη να αποφευχθεί η ένταση με την Τουρκία». Πρόσθεσε ότι επίσης φάνηκε σε συνέντευξη της κ. Νούλαντ ότι «οι ΗΠΑ απορρίπτουν και τη στήριξη σε οποιοδήποτε άλλο αγωγό στην Ανατολική Μεσόγειο…». Επιπλέον είπε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν μια νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα έχει στόχο την ανάπτυξη νέων διαδρόμων LNG, «η οποία όπως ξεκάθαρα δηλώνουν, πρέπει να συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία», σημειώνοντας ως χαρακτηριστικές την τοποθέτηση του πρώην εδώ Αμερικανού Πρέσβη, κ. Πάιατ, ότι η Τουρκία πρέπει να προσκληθεί στο East Med Gas Forum της Αιγύπτου και της κ. Νούλαντ ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν και να βοηθήσουν την Τουρκία να διαφοροποιήσει τους πόρους της ειδικά σε σχέση με το ρωσικό φυσικό αέριο». Κατόπιν αυτών ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν έχει θέσει προϋποθέσεις στις ΗΠΑ για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα αυτή περιφερειακή ενεργειακή αρχιτεκτονική.

Μιλώντας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα γιατί η Τουρκία εφόσον είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν εφαρμόζει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν εμμέσως πλην σαφώς, όπως είπε, ότι αυτό που ισχύει για την Ελλάδα και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις κυρώσεις, δεν είναι ανάγκη να το εφαρμόσει η Τουρκία. Ρώτησε τον κ. Μητσοτάκη αν θεωρεί σωστό ο Τούρκος Πρόεδρος να διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή και να αναπτύσσει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην Ουκρανία «ενώ η Ελλάδα είναι παντελώς απούσα» και γιατί, αφού όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του ότι υποστηρίζει την επαφή του Γάλλου Προέδρου με τον Ρώσο Πρόεδρο, δεν ακολουθεί κι εκείνος την ίδια στάση. «Nα σας πω γιατί. Πρώτον, διότι θέλετε εδώ στην Ελλάδα να συντηρείται ένα κλίμα όπου απαγορεύεται να συζητούμε για το Ουκρανικό στην πραγματική του διάσταση». «Όταν όμως είναι να προστατέψετε τους Έλληνες εφοπλιστές που συναλλάσσονται με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας, τότε τα πράγματα αλλάζουν και το ουκρανικό δεν είναι θέμα ηθικής αλλά θέμα εθνικών συμφερόντων. Και ξεχνάτε τη σωστή πλευρά της ιστορίας», σχολίασε. Είπε ότι ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν θέλε πραγματικά η Ελλάδα να παίζει το ρόλο του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, «ούτε θεωρείτε ότι είναι προς το συμφέρον της». Διότι, συνέχισε, «εσείς κ. Μητσοτάκη, θέλετε η Ελλάδα να αποτελεί πρώτα και κύρια δεδομένο σύμμαχο και δορυφόρο», σχολιάζοντας ότι γινόμαστε «αφύλακτο φυλάκιο».

Καταληκτικά ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα που «μπορεί και πρέπει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας», «είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά με λίγο μεγαλύτερη σημασία, λόγω της στρατηγικής θέσης και λόγω της ιστορικής της δυνατότητας να συνομιλεί και με χώρες του Βορά και του Νότου και της Ανατολής», είναι χώρα που «έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί και να διαπραγματεύεται για τα συμφέροντά της σε βάση ισοτιμίας και σεβασμού με τους συμμάχους της, με τις ΗΠΑ» και να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σημείωσε ότι για όλους αυτούς τους λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψηφίζει τη Συμφωνία και πως μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, την αξιοποίηση την Παρ.1 του ‘Αρθρου 7 για τροποποίηση της.

«Δεσμευθείτε ότι θα θέσετε επιτακτικά στον Μπάιντεν την ακύρωση πώλησης των F-16 στην Τουρκία»

Tην επίθεση του πρωθυπουργού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση για “διπλή γλώσσα” και “υποκριτικό αντιαμερικανισμό” όσον αφορά την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία αντέκρουσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε στα όσα τον κατηγόρησε ο πρωθυπουργός σχετικά με “μυστική” συνάντησή του με τον πρέσβη των ΗΠΑ, σχολιάζοντας πως «έχει να αναγορευτεί ο Αμερικανός πρέσβης σε πολιτικό παράγοντα του τόπου από τα χρόνια της εμφυλιακής Δεξιάς», ενώ παρέπεμψε σε ανακοίνωση που έβγαλε το κόμμα μετά την εν λόγω συνάντηση στις 17/2. Σε αυτή γίνεται λόγος για «διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, καθώς δεν πραγματοποιείται σε αμοιβαία επωφελή βάση και αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή». «Έχουμε την ίδια θέση και πίσω από κλειστές και ανοιχτές πόρτες», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ αντεπιτέθηκε στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως “πάει πολύ” να μιλάει εκείνος για “διπλή γλώσσα” στην εξωτερική πολιτική και κατηγορώντας τον ότι συμμετείχε στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και τώρα “τιμάει” και “τηρεί” τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως όντως ξεκίνησαν επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αμυντική συμφωνία, σχολιάζοντας: «Και τώρα έρχεστε να με κατηγορήσετε για υποκριτικό αντιαμερικανισμό».

Αναφέρθηκε, δε στα «πολύ ουσιαστικά βήματα με τις ΗΠΑ» που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ -και συγκεκριμένα στο 3+1, στον EastMed, σε επενδύσεις αμερικανικές όπως το FSRU ή στα ναυπηγεία της Σύρου- και που “ενίσχυσαν τον ρόλο της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Η Ελλάδα και κάθε πρωθυπουργός οφείλει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ στη λογική αμοιβαίας επωφελούς βάσης, για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επανέλαβε πως η συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ «τα δίνει όλα χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα», ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται για τα περί πενταετούς συμφωνίας. «Είναι επ΄ αόριστον η συμφωνία, όχι πενταετίας. Το είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ μπροστά στον κ. Δένδια, μην συνεχίζετε τα ψέματα», σημείωσε.

Εξάλλου, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού δεν αποδέχεται ενόψει του ταξιδιού στις ΗΠΑ «ως διαπραγματευτικό όπλο την αναστολή κύρωσης της συμφωνίας, ώστε να αποτραπεί η αγορά 40 νέων F-16 στην Τουρκία», τουλάχιστον να δεσμευθεί ότι θα θέσει “επιτακτικά” το ζήτημα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Είπατε ότι δεν είναι επιλογή να είμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο λόγω στρατηγικής μας θέσης. Η θέση μας, μας δίνει τη δυνατότητα είτε να είσαι φυλάκιο είτε γέφυρα. Δεν κερδίζουμε από το να είμαστε αφύλακτο φυλάκιο», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ σχετικά με τα F-35 τα οποία επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογία και ότι επρόκειτο για συμπαραγωγή των ΗΠΑ με την Τουρκία, κατά της οποίας αγωνίστηκαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Σε αναφορά του στην αντίστοιχη πολιτική αντιπαράθεση του 1990 μεταξύ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου, τόνισε, πως τότε ο Α.Παπανδρέου είπε ότι υπάρχουν δύο όψεις στη διαπραγμάτευση για τις βάσεις με τις ΗΠΑ: η μία να αναγνωρίσει ότι είναι υπερδύναμη και να τα δώσει όλα και η άλλη να ζητήσει ως αντάλλαγμα την παροχή κάλυψης από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, γιατί «προτίθεται να ψηφίσει τη συμφωνία», ενώ «η κυβέρνηση των ΗΠΑ προκρίνει την πώληση F16 στην Τουρκία». «Περιμένω να ακούσω τη στάση σας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο. Δεν αρκεί η επαναφορά του ήλιου», τόνισε.

Κλείνοντας τη δευτερολογία του, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε ρήση του Μαρκ Τουέιν περί “πίστης στην κυβέρνηση” και κατέληξε: «Αποδεικνύετε κάθε μέρα ότι δεν αξίζετε την πίστη στην κυβέρνηση. Οδηγείτε τη χώρα κάθε μέρα από ήταν σε ήττα, και κοινωνική και εθνική».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

25/05/2022 | 13:47

Έρχεται ο πρώτος καύσωνας με 37άρια – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο

25/05/2022 | 13:47

Ένωση Εισαγγελέων για την υπόθεση της Γεωργίας Μπίκα: Επιχειρείται απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας

25/05/2022 | 13:40

Η Νατάσσα Μποφίλιου δεν… ακούει το όνομα Αλέξης Κούγιας και γίνεται viral

25/05/2022 | 13:38

Θέατρο του Νέου Κόσμου: Ίχνη της Αντιγόνης – Το φεμινιστικό υβριδικό show της Έλλης Παπακωνσταντίνου που ενθουσίασε την Ευρώπη

25/05/2022 | 13:38

Αγωγή 300.000 ευρώ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» από τον Βαγγέλη Μαρινάκη

25/05/2022 | 13:34

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν κάνει λάθος αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

25/05/2022 | 13:24

Κώστας Κάζακας: «Η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου δυσκολεύεται στις ερωτικές σκηνές- Εάν δεν ήμουν εγώ…»

25/05/2022 | 13:11

Συγκλονίζει ο 11χρονος που μαχαίρωσαν στον Εύοσμο: «Αν το ξαναπεί ο μπαμπάς σου μου είπαν εμείς θα σε χτυπάμε»

25/05/2022 | 13:07

O Άρης Πορτοσάλτε υπογράφει την αυτοβιογραφία του Στέφανου Μάνου

25/05/2022 | 13:02

Περικλής Λιανός: «Είχα πει στον Φιλιππίδη ότι προτιμώ να καθαρίζω σκάλες παρά να ξαναδουλέψω μαζί του»

25/05/2022 | 12:54

Μπακογιάννη: Οι Ευρωπαίοι το έχουν χάσει με την Τουρκία- Με ενόχλησε πάρα πολύ η στάση της Κομισιόν

25/05/2022 | 12:47

Θοδωρής Κωνσταντόπουλος για Κάτια Ταραμπάνκο: «Το δαχτυλίδι ήταν της μαμάς μου που πέθανε, γι’ αυτό μίλησα»

25/05/2022 | 12:39

Νατάσα Καλογρίδη: «Κινδύνευσα, τρεις φορές μπορεί να μην υπήρχα στη ζωή»

25/05/2022 | 12:26

Μαγιορκίνης για ευλογιά των πιθήκων: Είναι ένα εξάνθημα που εμφανίζεται στο στόμα, στο πρόσωπο, στα γεννητικά όργανα

25/05/2022 | 12:23

Αποκαλυπτική Νατάσα Καλογρίδη: «Ο πρώην σύζυγός μου είχε σχέση με την κόρη του Λυκουρέζου»
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η «ανθρωπογεωγραφία» της νέας Κεντρικής Επιτροπής και το εσωκομματικό τοπίο μετά το Συνέδριο
Στο Φόρουμ του Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Παραλήρημα Ερντογάν, πώς απαντά η Αθήνα
Την Κυριακή η νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Εν αναμονή των αποφάσεων Τσίπρα για γραμματέα και όργανα
Μητσοτάκης: «Οι δημοκρατίες απειλούνται από σειρήνες που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα»
ΣΥΡΙΖΑ: Μάθαμε από υπουργό τρίτης χώρας ότι η Ελλάδα θα στείλει νέο βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία
Π. Κόκκαλης: Επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τέλος των Ορυκτών Καυσίμων