Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

ekav0asthenoforo 5
Αυτοκίνητο έπεσε σε χαντάκι στην Πεντέλη: Ένα άτομο ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του -Τρεις τραυματίες
6487695 scaled 1

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Δεν υπάρχουν νόμοι «α λα καρτ» τόνισε ο Δ. Παπαστεργίου για τον προσωπικό αριθμό στις ταυτότητες

Νόμοι «α λα καρτ» δεν υπάρχουν, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών για τον προσωπικό αριθμό στα δελτία αστυνομικής ταυτότητας.

Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του κόμματος «Νίκη», Σπ. Τσιρώνη, ο κ. Παπαστεργίου απάντησε ότι ο σκοπός αναγραφής του προσωπικού αριθμού στην ταυτότητα είναι να διευκολύνουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών στο ελληνικό Δημόσιο στο οποίο, δυστυχώς, (οι πολίτες) αναφέρονται και συνδυάζονται με τέσσερα διαφορετικά μητρώα και τέσσερις διαφορετικούς τομεακούς αριθμούς: Καθημερινά οι πολίτες ταλαιπωρούνται επειδή σε αυτά τα τέσσερα μητρώα κάποιο μικρό στοιχείο, (όνομα, επίθετο, ημερομηνία γέννησης) αναγράφεται με διαφορετικό τρόπο. Γι’ αυτό και το 2020 νομοθετήθηκε η δημιουργία ενός (προσωπικού) αριθμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσιρώνης προανήγγειλε προσφυγές και καταγγελίες ενάντια στον «άχρηστο» προσωπικό αριθμό, σημειώνοντας ότι εάν χρειάζονταν επικαιροποίηση στοιχείων, θα μπορούσε να γίνει μέσω του gov.gr, με τον κ. Παπαστεργίου να επικρίνει τον κ. Τσιρώνη ότι η αντίδρασή του είναι για μικροκομματικούς λόγους.

«Η νομοθεσία δεν είναι “α λα καρτ” και δεν ψωνίζουμε όποιον νόμο μάς είναι βολικός», τόνισε ο υπουργός λίγο αργότερα, απαντώντας στον ανεξάρτητο βουλευτή Ν. Παπαδόπουλο, ο οποίος μίλησε για πολίτες που αρνούνται τον προσωπικό αριθμό στις ταυτότητες για λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

«Κε Παπαδόπουλε, είμαι χριστιανός ορθόδοξος και προσωπικά δεν έχω κανένα θέμα θρησκευτικής συνείδησης να βγάλω προσωπικό αριθμό. Εσείς αντιλαμβάνομαι ότι έχετε. Και πιθανόν ένας τρίτος να έχει ένα άλλο θέμα θρησκευτικής συνείδησης, [. . .] και δεν θέλει να βγάλει δίπλωμα γιατί δεν του αρέσει ο αριθμός που έχει πάνω, αλλά θέλει να οδηγεί. Και ένας τέταρτος [. . .] να μη θέλει να βγάλει διαβατήριο διότι ο αριθμός στη ζώνη ασφαλείας των διαβατηρίων τού φαίνεται ύποπτος αλλά παρ’ όλα αυτά θέλει να ταξιδεύει χωρίς να βγάλει διαβατήριο. Όπως καταλαβαίνετε, δεν δουλεύουν έτσι τα κράτη. Η νομοθεσία δεν είναι “α λα καρτ” και δεν ψωνίζουμε όποιον νόμο μάς είναι βολικός. Πρόκειται για νόμο του κράτους, ήδη, από το 2020 [. . .]. Οπότε, αφορά σε όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθότητα και η ακεραιότητα των προσωπικών στοιχείων των φυσικών προσώπων, που τηρούνται σε επιμέρους μητρώα του ελληνικού Δημοσίου», επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου υπογραμμίζοντας ότι αν φτιάχναμε την ψηφιακή Ελλάδα από την αρχή, θα φτιάχναμε «έναν» μοναδικό αριθμό.

«Ως βουλευτής έχω ύψιστο καθήκον να προειδοποιήσω για τον κίνδυνο στον πολίτη από το “κούμπωμα” του προσωπικού αριθμού στις ταυτότητες», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και αναρωτήθηκε: «Πότε είχαμε αριθμοποίηση των ανθρώπων; Μα φυσικά στις αδίστακτες δικτατορίες, στους ναζί και στα στρατόπεδα του Άουσβιτς [. . .] Όσοι δεν πάρουν προσωπικό αριθμό, θα υφίστανται κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό; Όπως έγινε και με εκείνους που αρνήθηκαν τα εμβόλια;».

«Νόμοι “α λα καρτ” δεν γίνονται», επανέλαβε στην ανταπάντησή του ο κ. Παπαστεργίου. «Μπορεί εγώ να προφασιστώ ότι έχω λόγους θρησκευτικής συνείδησης και ότι δεν θέλω να πληρώνω φόρους; Μην παίρνετε τους πολίτες στο λαιμό σας..», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προειδοποίησε ότι από το 2026, οι μπλε ταυτότητες, βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού, «δεν θα γίνονται αποδεκτές. Να το λέτε κι αυτό. Να μη βρεθούνε προ απροόπτου οι πολίτες, του χρόνου το καλοκαίρι, όταν ξαφνικά καταλάβουν ότι οι μπλε ταυτότητες δεν θα τους βοηθήσουν να ταξιδέψουν…».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

mpompa

23/06/2025 | 23:59

Χριστίνα Μπόμπα: «Τα αυτιά μου είναι μονίμως κλεισμένα στα αρνητικά σχόλια»

23/06/2025 | 23:53

Κινήσεις αποκλιμάκωσης από Τραμπ και Χαμενεΐ μετά την ιρανική επίθεση – Ο Αμερικανός ευχαρίστησε την… Τεχεράνη που προειδοποίησε για τις επιθέσεις

23/06/2025 | 23:40

Σ. Φάμελλος: Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όσους δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και στη Χίο και στη Μονεμβασιά
mpimpilas236

23/06/2025 | 23:30

Σπύρος Μπιμπίλας σε Πέτρο Φιλιππίδη: «Όταν έμπαινες στη Δραματική Σχολή, εγώ ήδη πρωταγωνιστούσα»

23/06/2025 | 23:20

Νέα μεγάλη άνοδος σε τουριστικές αφίξεις – Σημαντικό άλμα στα έσοδα

23/06/2025 | 23:10

Δορυφoρικές εικόνες καταγράφουν την καταστροφή σε Φορντό, Νατάνζ και Ισφαχάν – Εμφανή σημάδια από τις διατρητικές βόμβες
seferlis8920 1

23/06/2025 | 23:00

Μάρκος Σεφερλής: «Ήμασταν 45 χρόνια φίλοι, δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα καταχραστεί τόσα χρήματα από μένα»

23/06/2025 | 22:50

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Σέρβο ομόλογό του – Στο επίκεντρο ζητήματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος

23/06/2025 | 22:40

Υπόθεση κατασκοπείας στην Κρήτη – Σύλληψη Αζέρου που φωτογράφιζε τη βάση του ΝΑΤΟ στη Σούδα
argyraki 1

23/06/2025 | 22:30

Ναταλία Αργυράκη για Ναταλία Γερμανού: «Μπορεί να ισορροπεί ανάμεσα σε όλα τα θέματα, είναι απίστευτη σε αυτό»

23/06/2025 | 22:20

Κώστας Τσουρός: Πρόστιμο 30.000 ευρώ από το ΕΣΡ στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα»

23/06/2025 | 22:10

Νικόλας Ράπτης: «Πήγαινα στο σπίτι και το μόνο που με ένοιαζε ήταν να τρώω, το φαγητό ήταν σαν ναρκωτικό για μένα»
ap17266667922081 scaled 1

23/06/2025 | 22:07

Ανάλυση BBC: Σκηνοθετημένη «χορογραφία» η επίθεση του Ιράν στο Κατάρ – Τι ήθελε να πετύχει

23/06/2025 | 22:00

Ελένη Τσαλιγοπούλου: «Η προηγούμενη που είχε χωρίσει στη Νάουσα ήταν 20 χρόνια πριν από μένα»

23/06/2025 | 21:50

Ερντογάν: Δεν εγκρίνουμε τις επιθέσεις κατά του Ιράν «ανεξάρτητα από ποιον προέρχονται»
e24b25b3 a347 4e64 8e5e 5a0355cf1cfb
29 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου – O μοναδικός πρωθυπουργός και ηγέτης της Μεταπολίτευσης που δεν τον ξεχνά ποτέ η επικαιρότητα
6488526 scaled 6
Στη Βουλή το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την Περιφέρεια Ηπείρου
6585002 scaled e1750653520523
Σ. Ζαχαράκη: Ευθύνη των τοπικών αρχών η εγγύηση της θρησκευτικής ελευθερίας όλων των Σύριων πολιτών – Η ΕΕ δεν μπορεί να αδιαφορεί
6590923 scaled 1
Ν. Ανδρουλάκης: Οι αγώνες του Ανδρέα Παπανδρέου συνιστούν μία τεράστια πολιτική παρακαταθήκη – Είναι μία διαρκής πηγή έμπνευσης για όλους μας
6405641 scaled 1
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο Γεραπετρίτης
6590705 scaled e1750662443521
Ν. Δένδιας: Αποτροπιασμός για την επίθεση στην Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό