Αθήνα

 

11 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

3964760 1 1 2 1
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Νικήτα Κακλαμάνη για Πρόεδρο της Βουλής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Τι είπαν στις ομιλίες τους οι πολιτικοί αρχηγοί για την ψήφο των αποδήμων

Από την πλευρά του, το ΜεΡΑ25 δήλωσε την στήριξή του μόνο σε ορισμένα άρθρα.

Μητσοτάκης στη Βουλή: «Η σημερινή συνεδρίαση στέλνει μήνυμα ότι είμαστε λίγοι για να μείνουμε διχασμένοι»

«Η σημερινή συνεδρίαση στέλνει μήνυμα ότι είμαστε λίγοι για να μείνουμε διχασμένοι» επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων, μπορεί να εγγράφεται ως δημοκρατική νίκη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η σημερινή συνεδρίαση «ανοίγει για όλον τον ελληνισμό τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο. Δίνουμε σάρκα και οστά στην πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Προτάθηκε από την Νέα Δημοκρατία, αλλά απέκτησε εμβέλεια από την διακομματική στήριξη. Αποτελεί υπόδειγμα συναίνεσης (…). Κάνω μια ύστατη έκκληση στον κ. Βαρουφάκη, ώστε και το δικό του κόμμα να το στηρίξει».

Οι διατάξεις που θα ψηφιστούν σήμερα ενσωματώνουν τέσσερα κομβικά σημεία σύγκλισης, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

– η απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των Eλλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Απορώ πως θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί κάτι διαφορετικό στο πλαίσιο του Συντάγματος.

– οι κάτοικοι εξωτερικού θα ασκούν το δικαίωμα σε εκλογικά κέντρα, αρκεί να υπάρχουν τουλάχιστον 40 εκλογείς

– αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας. Απο τους 15, τουλάχιστον τρεις θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και ο ένας εξ αυτών θα βρίσκεται σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις.

– ορίζεται ότι, προκειμένου οι Έλληνες του εξωτερικού να διευκολυνθούν, μπαίνουν δύο προϋποθέσεις: η υποχρέωση να έχουν μείνει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να έχουν φορολογικές υποχρεώσεις, αν είναι άνω των 30 ετών. Τέθηκαν αυτές οι προϋποθέσεις από το ΚΚΕ και από τον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν απαραίτητο να το υιοθετήσουμε για να συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ δεν το θέλαμε. Η κυβέρνηση έπρεπε στο πλαίσιο της συναίνεσης να το αποδεχθεί, για να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία.

«Αυτό το τετράπτυχο δεν ήταν η επιθυμητή λύση, αλλά η μόνη ρεαλιστική. Αν δεν υπήρχε, δεν θα είχαμε νομοσχέδιο και δεν θα κάναμε ποτέ το άλμα. Δεν θα δίναμε την δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Τώρα έχουμε έναν νόμο, έστω και με ατέλειες» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν πρόκειται να γίνω Μητσοτάκης- Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη

Εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μητσοτάκης δεν πρόκειται να γίνω ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

O κ. Τσίπρας, πρότεινε έξι σημαντικές πρωτοβουλίες και επαναφορά της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, τονίζοντας παράλληλα, ότι θα ασκήσει αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη αλλά και κριτική.

«Είναι η ώρα των κυρώσεων» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας δικαθώς ότι όπως εξήγησε ή θα υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις σήμερα ή οι ελληνικές φρεγάτες θα είναι αύριο στην Κρήτη, όταν θα είναι πια αργά. Επίσης ενόψει της επίσκεψης στις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να προωθήσει τον EastMed σε Κύπρο και Κρήτη.

«Λυπάμαι που σε μια ιστορική ομιλία όπως την χαρακτήρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν βρίσκει το χρόνο να κάτσει να ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην συνέχεια, είπε πως «επειδή μου επιτέθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν και επειδή σας ακούω να μιλάτε διαρκώς για τον λαϊκισμό θέλω να σας καθησυχάσω. Να μην ανησυχεί ο κ. Μητσοτάκης διότι εγώ δεν θα κάνει ότι έκανε εκείνος στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «στηρίζουμε την πολιτική των ανοικτών διαύλων» με την Τουρκία. Στηρίζουμε την διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης συμφωνίας της Τουρκίας με την Λιβύη και είναι θετικό ότι υπήρξε στήριξη από την Ε.Ε. και το Στέιτ Ντιπάρντμεντ.

«Η στρατηγική της Τουρκίας δεν έπρεπε να σας αιφνιδιάσει. Αποτελεί το τίμημα της επιτυχίας που προωθήσαμε τον αγωγό East Med, το τίμημα της πολιτικής των συνεργασιών που προωθήσαμε στην Μεσόγειο» είπε ακόμη.

Τέλος, αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ειδική Επιτροπή για την διευθέτηση του θέματος.

Γεννηματά: Ιστορική η σημερινή συνεδρίαση – Εργαστήκαμε σκληρά για να υπάρξει συναίνεση

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε εκτενώς η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των απόδημων.

«Έχουμε νέο επικίνδυνο άλμα του τουρκικού σχεδιασμού που επιβάλει εγρήγορση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Επιβάλλεται να υπάρχουν καθαρές εθνικές γραμμές. Τέσσερις προτεραιότητες για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων: Στοχευμένη διπλωματική ενεργοποίηση και απαίτηση αλληλεγγύης από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους διεθνείς οργανισμούς. Να πιέσουμε για επιβολή κυρώσεων. Στο πλαίσιο αυτό κ. Μητσοτάκη, όσο και εγώ στο ΕΣΚ να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις για το καλύτερο αποτέλεσμα» είπε αρχικά η Φώφη Γεννηματά.

Όπως συμπλήρωσε «χρειάζεται ενίσχυση όλων των σχημάτων που ενεργοποιήθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο και η συνεννόηση με χώρες που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Χρειαζόμαστε ποιοτική αναβάθμιση του υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης πρέπει να επιδιώξουμε την οριοθέτηση ΑΟΖ με τις όμορες χώρες και να καταστήσουμε σαφές πως ο μόνος δρόμος για επίλυση της διαφοράς, είναι η Χάγη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Έπειτα, αναφερόμενη στην ψήφο των απόδημων, η κυρία Γεννηματά σημείωσε πως «είναι ιστορική η σημερινή συνεδρίαση» και πως είναι «αυτονόητο δικαίωμα η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και δικαίωμα των παιδιών που ξενιτεύτηκαν. Εμείς προτείναμε να έχουν δικαίωμα ψήφου όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού εφόσον είναι καταγεγραμμένοι στα δημοτολόγια».

Τέλος, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως: «Παρά τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις μας, εμείς δίνουμε θετική ψήφο στο νομοσχέδιο, γιατί γίνεται το πρώτο βήμα για να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Εργαστήκαμε σκληρά για να υπάρξει συναίνεση» και πως σήμερα «καταφέραμε να πετύχουμε το μίνιμουμ μιας συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων. Καταφέραμε να διαμορφώσουμε και να γίνει δεκτή η εναλλακτική δική μας πρόταση με την υποχρεωτική συμμετοχή τριών Ελλήνων του εξωτερικού στο Επικρατείας, εν των οποίων ο ένας υποχρεωτικά θα πρέπει να βρίσκεται στις εκλόγιμες θέσεις».

Μόνο ο Βαρουφάκης καταψηφίζει- «Προσβλητικό νομοσχέδιο για τους Έλληνες της διασποράς»

«Δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα αρχών να ψηφίσει επί της αρχής ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για την πατρίδα τους. Εμείς σήμερα για λόγους αρχής θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε. Γιατί σύμφωνα με το νόμο σας, Έλληνες αγωνιστές, διαπρεπείς, σύμβολα, που ζουν στο εξωτερικό, δεν θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, δεν θα ψηφίζουν για την πατρίδα τους», επισήμανε στη Βουλή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜεΡΑ25, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για ένα νομοσχέδιο που εμπεριέχει εμπάθεια, μικροκομματικές σκοπιμότητες και υποκρισία τονίζοντας ότι το κόμμα του ανταποκρίθηκε άμεσα στο δημόσιο διάλογο χωρίς να μετρά κουκιά». « Όταν η ΝΔ και ο πρωθυπουργός υποσχέθηκαν πρόσβαση στη κάλπη των Ελλήνων της διασποράς, εμείς ανταποκριθήκαμε από τη πρώτη στιγμή, δεν το είδαμε μικροκομματικά, δεν μετρήσαμε κουκιά και υπερθεματίσαμε. Είδαμε το νομοσχέδιο ως μια ευκαιρία ενίσχυσης του κοινοβουλευτισμού. Καταθέσαμε άμεσα τις προτάσεις μας, προτείνοντας εκλογικές περιφέρειες στις χώρες όπου βρίσκονται οι Έλληνες της ομογένειας ώστε να τους δώσουμε πραγματικά το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Ο νόμος όμως αυτός, μόνο προσβολή προσφέρει στους απόδημους. Όχι μόνο δεν τους δίνουμε κάτι αξιόλογο ή δικαιώματα αλλά τους παίρνουμε πίσω και πολλά. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν».

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα ότι «τα κόμματα είχαν μια ευκαιρία που χάθηκε να διορθώσουν μια κατάφωρη αδικία ετών για τους Έλληνες της διασποράς που υπερβαίνει τεχνικά και νομικά ζητήματα». «Μιλάμε για ανθρώπους που η πατρίδα ξεπούλησε ή έδιωξε κατά κύματα, ανθρώπους που διατηρούν σχέσεις λατρείας και θυμού με την Ελλάδα και τους οποίους εμείς θυμόμαστε μόνο όταν τους έχουμε ανάγκη. Όποιος όμως θέλει να ζητήσει αφαίρεση των δικαιωμάτων τους να το κάνει ξεκάθαρα. Αλλά μην τολμήσετε να κρυφτείτε πίσω από ακροβατισμούς», επεσήμανε. Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα ότι το νομοσχέδιο εισάγει επικίνδυνα δαιμόνια με τις βασικές αρχές που το διέπουν, όπως το άκρως ανησυχητικό κριτήριο για τη διετία που συνδέει τη κάλπη με την φορολογική δήλωση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. «Η δημοκρατία μας μπαίνει σε περιπέτειες με αυτό το νομοσχέδιο» είπε και επέμεινε στη πρόταση του κόμματος του για τις εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού. «Προσβάλλετε τις βασικές αρχές της ισοτιμίας της ψήφου. Δεν δίνετε στους Έλληνες της διασποράς δικαιώματα με αυτό το νομοσχέδιο αλλά τους παίρνετε πολλά περισσότερα. Την ίδια ώρα εισάγουμε δαιμόνια τα οποία μόνο για να υποσκάψουν τις δημοκρατικές κατακτήσεις μπορούν να προσφέρουν», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε: «Δεν δίνετε ισότιμη ψήφο. Πικραίνετε τους απόδημους. Το ΜεΡΑ25 δεσμεύεται να προασπίσει τα δικαιώματα τους για πραγματική ένταξη τους στη πατρίδα και στο πλαίσιο αυτού του δημοκρατικού αγώνα εμείς καταψηφίζουμε».

Κουτσούμπας: Στους δρόμους του αγώνα έχουν θέση και οι Έλληνες μετανάστες

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, είπε ότι το ΚΚΕ αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει αυτό το θέμα χωρίς τακτικισμούς, με στόχο την εξεύρεση μίας λύσης, που θα διευκολύνει τους Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, που έχουν δεσμούς με τη χώρα και πιθανόν την ελπίδα επιστροφής τους σ’ αυτήν, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους. Επισήμανε ότι ανεξάρτητα από την θετική ψήφο του ΚΚΕ και την σύμπτωση με άλλα κόμματα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η στάση αρχών του ΚΚΕ «διέφερε ριζικά από τη στάση που κράτησαν από την αρχή οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έδιναν την εντύπωση ότι κυρίως μετρούσαν τις ψήφους των αποδήμων ως “κουκιά”, για να καθορίσουν τη στάση τους. Και είτε επεδίωκαν, με αφορμή την ψήφο των αποδήμων, μια τεχνητή υπερδιόγκωση του εκλογικού σώματος, όπως έκαναν βασικά η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, είτε κρύβονταν πίσω από αμφιλεγόμενα κι επικίνδυνα σχήματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος ουσιαστικά αυτό το δικαίωμα για τους απόδημους Έλληνες».

Όπως συμπλήρωσε, το ΚΚΕ δεν θα επιτρέψει να κρυφτούν πίσω από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο οι μεγάλες ευθύνες αυτών των πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ «και για το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι διώχθηκαν από τη χώρα εξαιτίας της πολιτικής τους και του αντιλαϊκού δρόμου που ακολούθησαν όλοι τους και για το ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα παρά τους “πανηγυρισμούς” για την “ανάπτυξη” και το “καλό οικονομικό κλίμα”».

Χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό των 500.000 που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στα χρόνια της κρίσης» την επιστροφή 500 όλων κι όλων «για να δουλέψουν με καλό μισθό τον οποίο επιδοτείτε κατά 70%», προσθέτοντας «αν αποφασίσουν να γυρίσουν πίσω, αυτό που τους περιμένει είναι η “ευελιξία” για 6 στις 10 θέσεις εργασίας και ένας μέσος μισθός 409,21 ευρώ για τη μερική απασχόληση, που αφορά πλέον 700.000 εργαζόμενους». Ακόμη, υπογράμμισε ότι οι μεγάλες ευθύνες των συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων αφορούν και τη ζωή αυτών των ανθρώπων στις χώρες διαμονής τους, ιδιαίτερα για ζητήματα εκπαίδευσης, φορολογίας και άλλα, που δείχνουν τη διαχρονική εγκατάλειψή τους από το ελληνικό αστικό κράτος.

Επέρριψε ευθύνες σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις και για το ότι δεν έκαναν πράξη την δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού και από τις χώρες διαμονής τους «γιατί αντιμετώπιζαν αυτούς τους ανθρώπους αποκλειστικά και μόνο ως εκλογική πελατεία στον μεταξύ τους ανταγωνισμό». «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μετανάστες στη σχέση τους με το ελληνικό κράτος δεν οφείλονται σε έλλειμμα εκπροσώπησης. Οφείλονται κυρίως σε έλλειμμα πολιτικής βούλησης. Και η διευκόλυνση που δίνει ο σημερινός υπό ψήφιση νόμος, όσον αφορά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, πρέπει να αξιοποιηθεί και για να τιμωρηθούν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται και για την ξενιτιά τους και για την εγκατάλειψή τους όλα αυτά τα χρόνια» πρόσθεσε. Αναφέρθηκε στους τρείς βασικούς άξονες της πρότασης του ΚΚΕ -ύπαρξη πραγματικών οικονομικών και κοινωνικών δεσμών με την Ελλάδα, ύπαρξη ενός ανώτατου χρόνου απουσίας ή ενός ελάχιστου χρόνου παρουσίας στη χώρα και αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, εγγύηση της μυστικότητας και εγκυρότητας της ψήφου και κυρίως εγγύηση ουσιαστικής πολιτικής συμμετοχής σε μια εκλογική διαδικασία- σημειώνοντας ότι αυτές οι προτάσεις και καλύπτουν όσους έφυγαν και διαμορφώνουν ένα εκλογικό σώμα που προσομοιάζει με τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού στο εσωτερικό, αλλά και στις ειδικές και δύσκολες συνθήκες της μετανάστευσης και δεν συνιστούν ούτε περιορισμό, ούτε απώλεια του εκλογικού δικαιώματος. Είπε ότι το ΚΚΕ έθεσε κάποια αναγκαία κριτήρια «ώστε να αποτραπεί η αλλοίωση του εκλογικού σώματος με ψηφοφόρους, που ενδεχομένως δεν έχουν ούτε γνώση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, ούτε έχουν πραγματικούς και ουσιαστικούς δεσμούς με τη χώρα και κυρίως δεν υφίστανται τις συνέπειες των όποιων πολιτικών τους επιλογών». Ανέφερε ότι ο κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού σώματος ήταν υπαρκτός, γιατί στο ελληνικό Δίκαιο ιθαγένειας «κυριαρχεί ακόμη και σήμερα το αναχρονιστικό “δίκαιο του αίματος”, το οποίο κανένα κόμμα -πλην ΚΚΕ- δεν έχει θέσει και δεν θέτει ζήτημα αλλαγής του».

Πρόσθεσε ότι η ύπαρξη κριτηρίων είναι προς το συμφέρον και των ίδιων των απόδημων «γιατί μπορεί να φανταστεί και να σκεφτεί κανείς τι ζημιά μπορεί να προκληθεί αν αποδειχθεί ότι η έκβαση εκλογικών μαχών καθοριστεί από την ψήφο ανθρώπων, που δε θα έχουν καμία συνέπεια, καμία επίπτωση, για αυτές τις επιλογές τους». «Αυτό θα άνοιγε, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να επικρατήσουν λογικές “οι μέσα στη χώρα και οι έξω από αυτή”, κατά τη γνώμη μας πάρα πολύ επικίνδυνες. Αυτός ο κίνδυνος αποτρέπεται με την πρόταση του ΚΚΕ, που πατάει πάνω στη διεθνή πρακτική και εμπειρία, στη νομοθεσία άλλων χωρών, στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κυρίως έχει τύχει αποδοχής από μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού, γιατί είναι μια πρόταση λογική, συνεκτική κι ολοκληρωμένη. Αυτός είναι ο λόγος, που και η πρόταση του ΚΚΕ μπήκε στο επίκεντρο της συζήτησης και του προβληματισμού και όχι βέβαια γιατί το ΚΚΕ έγινε ή είναι ο ρυθμιστής ή ο απορρυθμιστής της όλης διαδικασίας, όπως διακινούνταν από διάφορους» είπε. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι για το νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων έγινε «επίκληση της ισοτιμίας της ψήφου» σημειώνοντας ότι ούτε σήμερα υπάρχει ισοτιμία ψήφου, έστω και με την τυπική της έννοια, όταν υπάρχουν πλαφόν και μπόνους στον εκλογικό νόμο. Ενόψει της προετοιμασίας εκλογικού νόμου «σε χειρότερη κατεύθυνση με επαναφορά του μπόνους» είπε ότι η επίκληση εκ μέρους της κυβέρνησης της «εξασφάλισης της σταθερότητας» ή της «αποτροπής περιπετειών» είναι «το προπαγανδιστικό επιχείρημα, μόνο όμως για την εξασφάλιση της σταθερότητας του διπολισμού-δικομματισμού, κόντρα στα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και τις υπαρκτές αγωνίες των απλών ανθρώπων του λαού μας».

«Σταματήστε λοιπόν τους διάφορους εκβιασμούς. Αφού, κι αν δεν προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, μια χαρά μπορείτε να τα βρείτε και μεταξύ σας. Όπως κάνατε και το καλοκαίρι του 2015 στην κρίσιμη φάση της ψήφισης του 3ου επαίσχυντου μνημονίου. ‘Αλλωστε, στα κρίσιμα ζητήματα έχετε παρόμοια πολιτική» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια, που ένας πυρήνας “άρτι αφιχθέντων” στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ήδη συγκυβερνήσει -και όχι μόνο μία φορά- με την “επάρατη” Δεξιά, με τη ΝΔ».

Τόνισε ότι «όσο κι αν σηκωθούν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο σημερινό δίπολο του αστικού πολιτικού συστήματος, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο: ο ελληνικός λαός έχει απέναντί του ένα ενιαίο μπλοκ δυνάμεων που υπηρετεί με πάθος και σταθερότητα, πλέον, την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ». «Για να μπουν, συνεπώς, εμπόδια σε αυτήν την πολιτική, για να ανοίξει ο δρόμος για καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής, για την υπεράσπιση λαϊκών δικαιωμάτων, υπάρχει επίσης ένα δεδομένο: η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ στους δρόμους του αγώνα, με την προώθηση και εξασφάλιση μέσα στην ζωή μίας πλατιάς αντικαπιταλιστικής-αντιμονοπωλιακής συμμαχίας. Εκεί που τελικά κρίνονται όλα. Και σε αυτό το δρόμο έχουν θέση και οι συμπατριώτες μας, Έλληνες μετανάστες, εργαζόμενοι, φοιτητές, επιστήμονες, που βλέπουν από πρώτο χέρι ότι και στις άλλες χώρες, στις χώρες τις οποίες ζουν, το καπιταλιστικό όνειρο μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε εφιάλτη. Και μάλιστα στην εποχή της “νέας 4ης βιομηχανικής επανάστασης”, της τεράστιας ανάπτυξης των επιστημών, της τεχνολογίας, της μεγάλης κοινωνικοποίησης της παραγωγής, και των ίδιων των δυνατοτήτων του ανθρώπου να ζήσει με ευημερία και ευτυχία παντού. Μόνο που αυτό προϋποθέτει και το πέρασμα σε μια νέα οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με την εξουσία και την ιδιοκτησία στα χέρια των ανθρώπων που παράγουν πραγματικά όλο αυτό τον πλούτο» κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τουλάχιστον το 1/5 των βουλευτών Επικρατείας πρέπει να προέρχονται από τους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού

Νομοτεχνικές βελτιώσεις κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η κυριότερη από τις νέες θεσμικές αλλαγές αφορά στη δυνατότητα των κομμάτων να συμπεριλαμβάνουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας περισσότερους από 3 υποψήφιους βουλευτές που θα προέρχονται από τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι τουλάχιστον το 1/5 των βουλευτών Επικρατείας πρέπει να προέρχονται από τους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξήθηκε από 12 σε 15 βουλευτές.

Επίσης, προβλέπεται η επικαιροποίηση κάθε 8 χρόνια των εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ ορίζεται ότι ο Συνήγορος του Πολίτη, που θα συμμετέχει στην Ειδική Διακομματική Επιτροπή, θα είναι και ο εισηγητής των ενστάσεων επί των απορριπτικών αποφάσεων.

Σημειώνεται, εξάλλου, πως στη συζήτηση του νομοσχεδίου, που θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του, αναμένεται να πάρουν τον λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, καθώς και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη οι διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να υπερψηφιστούν από 200 βουλευτές.

Όλα τα κόμματα, πλην του ΜέΡΑ25 που δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει μόνο ορισμένα άρθρα, μετά και τις βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, έχουν ξεκαθαρίσει ότι το υπερψηφίζουν.

Ροή Ειδήσεων

seismos 4

21/01/2025 | 22:52

Σεισμός τώρα – 5 Ρίχτερ ταρακούνησαν όλη τη Λέσβο

21/01/2025 | 22:42

Τζόυς Μιχαηλίδου για τον γιο της Μαίρης Βιδάλη: «Ήταν προδιαγεγραμμένο αλλά ελπίζεις μέχρι τελευταία στιγμή»

21/01/2025 | 22:33

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν ήταν ποτέ καλύτερη η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, δεν αναμένω αλλαγές μετά την εκλογή Τραμπ
tzoker big3

21/01/2025 | 22:27

Τζακ ποτ στο Τζόκερ – Πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ στην επόμενη κλήρωση

21/01/2025 | 22:21

Ο Κώστας Φραγκολιάς απαντά για το τηλεοπτικό του μέλλον: «Όπου κι αν πάει η Σταματίνα, θα την ακολουθήσω»

21/01/2025 | 22:08

Τζόκερ κλήρωση 2861: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα
screenshot 31

21/01/2025 | 21:58

Μιλάνο: Κρέμασαν ομοίωμα του Έλον Μασκ ανάποδα σαν τον Μουσολίνι

21/01/2025 | 21:45

MasterChef: «Πάγωσαν» με το υλικό που κλήθηκαν να μαγειρέψουν – Έστειλε 9 υποψήφιους προς αποχώρηση

21/01/2025 | 21:24

Τραγωδία στην Αγία Παρασκευή: Τροχαίο δυστύχημα με παράσυρση πεζού που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του
screenshot 28

21/01/2025 | 21:15

Αντώνης Κανάκης: Το απίστευτο «καρφί» τον ΣΚΑΪ για το νέο τηλεπαιχνίδι με τους Κούτρα – Ντσούνο

21/01/2025 | 21:01

Πάνω από 30 μαχαιριές δέχτηκε το θύμα στο Παλαιό Φάληρο – Ο δράστης χτυπούσε τον 60χρονο ακόμα και πεσμένο κάτω

21/01/2025 | 20:51

Σοκάρει ο Γιώργος Γεωργίου: «Τα αδέλφια μου έπεσαν στα σκληρά ναρκωτικά, ο ένας στην ηρωίνη και ο άλλος στην κοκαΐνη»
dimoskopisi 1 1 1 1

21/01/2025 | 20:36

Δημοσκόπηση Alco: Δένδιας και Πιερρακάκης οι δημοφιλέστεροι υπουργοί – Συνεχίζει να τρομάζει η ακρίβεια

21/01/2025 | 20:24

Ντόναλντ Τραμπ: Η απάντηση στην ερώτηση δημοσιογράφου – «Είστε δικτάτορας από την πρώτη μέρα;»

21/01/2025 | 19:58

Μετά τον Κόλπο του Μεξικού, ο Τραμπ θέλει να μετονομάσει και το υψηλότερο βουνό των ΗΠΑ
3964760 1 1 2 1
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τον Νικήτα Κακλαμάνη για Πρόεδρο της Βουλής
tsipras33 1
Τσίπρας για Κατσέλη μετά τη συνάντησή τους: Η υποψηφιότητά της για την Προεδρία της Δημοκρατίας εκπέμπει μήνυμα της ενότητας
vouli
Βουλή- ενδοοικογενειακή βία: Προς ψήφιση εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ
pappas petros3
Πέτρος Παππάς: «Στηρίζω τον Τάσο Γιαννίτση για ΠτΔ – Συνεννοηθήκαμε με το ΠΑΣΟΚ για τον πρόεδρο της Βουλής»
Κυριάκος Μητσοτάκης για την τραγωδία στην Τουρκία: Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων
5602797 scaled e1737467963473
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη για Πρόεδρο της Βουλής