ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Προϋπολογισμός του 2025 είναι «μία ακραία νεοφιλελεύθερη παραίσθηση» που αποτυπώνει την «κουλτούρα της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί, δια του αντιπροέδρου της, να πείσει τους πολίτες αυτής της χώρας ότι ‘δεν είναι φτωχοί, αλλά απλά αισθάνονται φτωχοί’», ανέφερε στη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή, η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη. Η ελληνική κοινωνία, και φτωχή είναι, και αισθάνεται φτωχή, αφού η ακρίβεια, η αχαλίνωτη κερδοσκοπία και η οικονομική ασφυξία «κατατρώει» το διαθέσιμο εισόδημα για το 80% του πληθυσμού, είπε η βουλευτής.
Η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι επειδή αυτός είναι ο 6ος Προϋπολογισμός της κυβέρνησης, έχει σημασία να ειπωθούν τα μεγέθη του με αναδρομικότητα, ώστε να καταδειχθεί και η ακραία φορολόγηση, και η ακραία αναδιανομή υπέρ του 20% των πολιτών, καθώς και η αρχιτεκτονική της συρρίκνωσης του εισοδήματος.
«Η πρώτη αναδρομικότητα αφορά στη συνολική φορολογική επιβάρυνση που θα έχει αυξηθεί κατά 43,5% το 2025 σε σχέση με το 2021, ενώ τα έσοδα μόνο κατά 19%, με τα φορολογικά έσοδα της γενικής κυβέρνησης να ανέρχονται στα 37 δισ., εκ των οποίων όμως, μόνο τα 25 δισ. επιστρέφουν προς την κοινωνία και τους δανειστές. Πιο συγκεκριμένα, από τα 25 δισ. τα 8 δισ. αφορούν τόκους και ένα μέρος μόνο από τα εναπομείναντα 17 δισ. κατευθύνονται προς την πραγματική οικονομία και κοινωνία. Όμως, παρά το τελικό διαμορφωμένο πρωτογενές πλεόνασμα των 12 δισ., ούτε ένα ευρώ δεν κατευθύνεται προς την κοινωνία υπό την μορφή ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους ή της στήριξης των οικονομικά αδύνατων», παρατήρησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
Η βουλευτής ανέφερε ότι ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί κατά 54,24% σε σχέση με το 2021 ως έσοδο, όπως και ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων κατά 66%. Δηλαδή 30 μονάδες πάνω από την αύξηση του ΑΕΠ.
Μετρώντας από το 2022, βλέπουμε ότι σε έναν χρόνο από σήμερα, τα οικογενειακά επιδόματα θα έχουν μειωθεί κατά 25%, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 32%, το στεγαστικό επίδομα κατά 17% και η συνολική μείωση των επιδομάτων αντιμετώπισης του δημογραφικού κατά 9%, ανέφερε επίσης η κ. Τζάκρη. Η ίδια χαρακτήρισε κοινωνιοκτόνο τον Προϋπολογισμό, «ο οποίος, σε συνδυασμό με τη γεωμετρικά αυξανόμενη ακρίβεια και την διαρκώς μειούμενη διαθεσιμότητα εισοδήματος, θα καταστήσουν την Ελλάδα μια πύλη εξόδου για τους νέους κι ένα σκληρά περιφρουρούμενο γκέτο φτώχειας για όσους μένουν αναγκαστικά εγκλωβισμένοι σε αυτή την χώρα».
Η κ. Τζάκρη ανέφερε ότι καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό πλην του κονδυλίου για τις αμυντικές δαπάνες, γιατί «η αμυντική θωράκιση, σε μια χώρα με την δική μας ιστορία και γεωστρατηγική θέση, σημαίνει την προτεραιοποίηση της εθνικής ανεξαρτησίας, ως στρατηγικού μας στόχου». Είπε όμως, ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα για τους ανθρώπους που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, για την αξιοπρέπειά τους και την εγχώρια αμυντική παραγωγή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ροή Ειδήσεων
18/01/2025 | 09:45
Βίντεο: Σκύλοι, γάτες και μια κότα δέχτηκαν την ευλογία της Εκκλησίας σε παραδοσιακή τελετή στην Ισπανία
18/01/2025 | 09:40
Ο Κ. Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας
18/01/2025 | 09:30
ΗΠΑ: Ο λόγος πίσω από την επιλογή Τραμπ να πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του σε εσωτερικό χώρο
18/01/2025 | 09:10
WSJ: Επιχείρηση-σκούπα για παράτυπους μετανάστες στο Σικάγο από την επομένη της ορκωμοσίας Τραμπ
18/01/2025 | 09:09
Αυτόφωρα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες με απόφαση της προέδρου του Αρείου Πάγου
18/01/2025 | 09:00
Φωτεινή Μπαξεβάνη για Αρχελάου 5: «Είναι στενάχωρο για τους ηθοποιούς το πρόωρο τέλος»
18/01/2025 | 08:45
Μέτρα αποτροπής δημοσίων εκδηλώσεων χαράς για την αναμενόμενη αποφυλάκιση Παλαιστινίων λαμβάνει το Ισραήλ
18/01/2025 | 08:40
Εκεχειρία στη Γάζα: Τα βήματα της συμφωνίας – Το σχέδιο απελευθέρωσης των ομήρων, τι θα ισχύσει με την ανθρωπιστική βοήθεια
18/01/2025 | 08:30
Καιρός: Ηλιόλουστο Σαββατοκύριακο, νέες βροχές την Δευτέρα από τα δυτικά – Αναλυτική πρόγνωση
18/01/2025 | 08:10
Κρίσεις Αστυνομικών Διευθυντών Ελληνικής Αστυνομίας – Ποιοι προάγονται σε βαθμό Ταξιάρχου
17/01/2025 | 08:38
Μάρθα Λαμπίρη Φεντόρουφ για Πέτρο Λαγούτη: «Νόμιζα ότι είναι εκνευριστικό να έχεις σχέση με ηθοποιό»
17/01/2025 | 09:44
Τσιμτσιλή για Καινούργιου: «Δήθεν θέλεις να έχεις οπτική επαφή αλλά επί της ουσίας θέλεις να δεις τι παίζει»
17/01/2025 | 11:42
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Έσπασε αγωγός αερίου στη Θέρμη – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
17/01/2025 | 11:39