Αθήνα

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σολωμού: Το όνειρό μου είναι να είμαι μόνη – Ο γιος μου από τα 13 του μένει με τον μπαμπά του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βραδυφλεγής βόμβα» στα χέρια της κυβέρνησης τα κόκκινα δάνεια και το τέλος του νόμου Κατσέλη

Το μεγάλο «αγκάθι» για το νόμο Κατσέλη που λήγει τέλος του χρόνου και επομένως οι κατοικίες των δανειοληπτών θα βρίσκονται στον αέρα, είναι η επόμενη μεγάλη «βόμβα» που προσπαθεί να απασφαλίσει η κυβέρνηση για να μην «σκάσει» στα χέρια της.

Δείτε επίσης

Δύσκολες στιγμές για την Καίτη Φίνου: «Πήγα την μικρή μου αδερφή για…»
Ενωτικός ο Μακρόν στο διάγγελμα του, χαρακτήρισε δικαιολογημένη την οργή των «κίτρινων γιλέκων» – Αύξηση 100 ευρώ στον βασικό μισθό

Σε περίπου 20 μέρες θα πρέπει το οικονομικό επιτελείο να βρει νέα φόρμουλα σε συνεργασία με τις τράπεζες, έτσι ώστε με τη λήξη του νόμου Κατσέλη οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, να μην βρεθούν «ξεκρέμαστοι», γιατί έτσι θα έχει ήδη γεννηθεί το πρώτο λαϊκό κίνημα κατά των πλειστηριασμών ακινήτων, κάτι σαν την Ισπανία με τις ταραχώδεις διαδηλώσεις.

Ο κεντρικός ρόλος του Αλέκου Φλαμπουράρη

Το όλο θέμα έχει αναλάβει εκ μέρους του πρωθυπουργού ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος έχει κάνει μέχρι τώρα διάφορες συναντήσεις με τραπεζίτες για να δει ακριβώς ποια είναι η θέση τους. Βασική του επιδίωξη είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα στους τραπεζίτες και τους δανειολήπτες με την θέσπιση ενός νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ωστόσο υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο εναλλακτικό: Το σενάριο της παράτασης του νόμου Κατσέλη για κάποιους μήνες ώστε να ετοιμαστεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Ο κ. Φλαμπουράρης, εκείνο το οποίο μεταφέρει σε όλες του τις συζητήσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα  είναι η ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας γιατί γνωρίζει πολύ καλά τι θα σήμανε πολιτικά μία διαφορετική απόφαση και πόσο θα κόστιζε εκτός από τα χιλιάδες νοικοκυριά , θα κόστιζε πολιτικά στην κυβέρνηση πιθανά ακόμη και τις εκλογές.

Η πρόταση της κυβέρνησης και οι απαντήσεις των τραπεζών

Ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζεται αυτή την στιγμή είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας μόνο σε εκείνους που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο νέος νόμος- αν και εφόσον υπάρξει- είναι τα κριτήρια να γίνουν ακόμη πιο αυστηρά. Πήχης προστασίας της πρώτης κατοικίας θα έχουν αυτοί μόνο που καλύπτονται  από τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Έτσι με βάση τις έως τώρα συζητήσεις, που γίνονται, εξετάζεται η προστασία των ακινήτων να ξεκινά από τις 180.000 για τον άγαμο και να επιδιώκει να φτάσει για τον έγγαμο τις 280.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Η πρόταση, ωστόσο, των τραπεζών είναι διαφορετική. Συμφωνούν μεν στην προστασία της κατοικίας, όχι όμως σε εκείνους που θεωρούνται «μπαταχτσήδες» στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η νέα προσπάθεια των τραπεζών να συμμαζέψουν τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και εκείνα που δεν εξυπηρετούνται.

Με βάση αυτό η Εθνική Τράπεζα εκτιμά πως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στο τέλος του 2021 θα έχουν μειωθεί κατά 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα καλύπτονται με cashcollaterals.

Από την πλευρά της η Alpha Bank ετοιμάζεται εντός του 2019 να βγάλει προς πώληση δύο νέα πακέτα, ανάλογων χαρακτηριστικών με τα Jupiter και Mercury. Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφαλίσεις ή χωρίς εξασφαλίσεις αλλά και με ακίνητα, ενώ θα  προχωρήσει σε τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.  Η τράπεζα εξάλλου όπως  έχει ακουστεί,  έχει δεσμευθεί, να μειώσει το 2019 κατά 5 δισ. ευρώ τα NPEs, εκ των οποίων τα 2,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από πωλήσεις και πλειστηριασμούς-ρευστοποιήσεις, 1,6 δισ. ευρώ από διαγραφές και 600 εκατ. ευρώ από ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σε ό, τι αφορά στη Eurobank, η διοίκηση μετά την τελευταία τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εννεαμήνου τόνισε ότι βρίσκεται σε διάλογο με τον SSM όσον αφορά το πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για την τριετία 2019-2021 και αναμένει την τελική έγκρισή του προς το τέλος Μαρτίου 2019. Σε ότι αφορά τέλος την Πειραιώς η μείωση των  μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) τριετία 2019-2021 προβλέπουν ως στόχο τη μείωση τους στα 13,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 από 27,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018.

Όλα αυτά αποτελούν ένα μείγμα της πολιτικής καθώς και οικονομικής πρότασης που θα πέσει στο τραπέζι προς συζήτηση για να βρεθεί η μέση λύση, προκειμένου να μην υπάρξει «κύμα» πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που δεν θα προστατεύεται από ένα νέο νόμο Κατσέλη και θα βγάζει έξω στο δρόμο τους δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Μητσοτάκης για τα εγκαίνια του ανελκυστήρα: Εμβληματικό έργο, η Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλους (ΒΙΝΤΕΟ)
Παράταση του lockdown μέχρι την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου
Ο Κώστας Καραμανλής (επιτέλους) μίλησε, αλλά όχι για αυτό που νομίζετε
Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε το θέμα της Πάρνηθας και το μοτοκρός στη Βουλή
Κορονοϊός: «Θα εμβολιάζονται σχεδόν 2 εκατομμύρια Έλληνες κάθε μήνα»
Δύσκολες καταστάσεις, δύσκολες αποφάσεις: Πώς και γιατί τα αυξημένα κρούσματα «φρενάρουν» τα σχέδια της κυβέρνησης για άρση του lockdown εν όψει εορτών