
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μίλησε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ για το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος ΑΤΛΑΣ.
Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, στο τέλος του 2020 θα ξεκινήσει η ψηφιακή απονομή αναπηρικών συντάξεων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αναπηρικές συντάξεις είναι η πιο κρίσιμη και σημαντική κατηγορία μετά τις συντάξεις λόγω θανάτου.
Στα μέσα του 2021, θα ενταχθούν στον «ΑΤΛΑ» τρεις ακόμη μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι μηχανικοί.
Όπως στην συνέχεια ο Γιάννης Βρούτσης, τέλη του 2021 θα ενταχθεί ο ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες), οι νομικοί και οι δημοσιογράφοι.
«Στα τέλη του 2021 το 85% των νέων συντάξεων θα απονέμεται ηλεκτρονικά σε λίγα δευτερόλεπτα», υπογράμμισε, τέλος, ο κ. Βρούτσης.
Βρούτσης: Εγκαινιάζουμε την ψηφιακή απονομή των συντάξεων
Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και απονεμήθηκαν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, από τις 15 Απριλίου, έχει ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία του συστήματος, στην οποία εντάχθηκαν δύο μεγάλες και ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων: οι αποφάσεις μεταβίβασης σύνταξης, λόγω θανάτου, για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων και οι αποφάσεις σύνταξης γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Έτσι, από τις 15 Απριλίου, η ηλεκτρονική υπηρεσία στον e-ΕΦΚΑ δέχεται τις πρώτες ηλεκτρονικές αιτήσεις ασφαλισμένων.
«Οι αιτήσεις αυτές καταχωρήθηκαν και επεξεργάστηκαν από το σύστημα “ΑΤΛΑΣ”. Διενεργήσαμε πολλαπλούς ελέγχους, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα λειτουργεί με ακρίβεια, σωστά και αποτελεσματικά. Αφού, λοιπόν, ο e-ΕΦΚΑ έκανε όλες τις αναγκαίες επαληθεύσεις, ήρθε η ώρα για την παραγωγική λειτουργία του. Σήμερα, λοιπόν, εγκαινιάζουμε την ψηφιακή απονομή των συντάξεων, κατά την πρώτη φάση της οποίας θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις το μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων» ανέφερε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα τα στάδιά της- τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και, τέλος, σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στο δικαιούχο.
«Ξεκινάει μία νέα εποχή για όλους τους πολίτες της χώρας, η κοινωνική ασφάλιση παίρνει μία νέα πορεία. Μία πορεία που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, όπου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ, ολοκληρώνεται η πλήρης λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος “ΑΤΛΑΣ” τόνισε ο υπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι, σταδιακά, θα εντάσσονται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων.
«Ξεκινάμε, όπως έχουμε ήδη πει, με τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις του τ. ΟΓΑ. Μέχρι το τέλος του 2020, θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας, ενώ, μέχρι το τέλος του 2021, θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021, να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων» ανέφερε.
Την ίδια ώρα, ο κ. Βρούτσης σχολίασε ότι η ψηφιακή απονομή σύνταξης αποτελεί άλμα στο μέλλον. Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει, «γιατί αποτελεί μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, που αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών. Εξαλείφει το φαινόμενο της πολυετούς αναμονής για τους συνταξιούχους και δίνει τέλος στην ταλαιπωρία της προσκόμισης των δικαιολογητικών εγγράφων. Γιατί η ψηφιακή απονομή της σύνταξης εκμηδενίζει τα λάθη της χειρόγραφης διαδικασίας και εξαλείφει πλήρως τις ουρές στα καταστήματα του e-EΦΚΑ. Γιατί o πολίτης δεν χρειάζεται πλέον να απευθύνεται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς η άντλησή τους θα γίνεται ηλεκτρονικά, αυτόματα, από τον e-ΕΦΚΑ. Γιατί για τον πολίτη δεν θα υφίσταται πλέον καμία ανάγκη να απευθύνεται σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, προκειμένου να του απονεμηθεί η σύνταξη. Γιατί η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στο δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή».
Συμπερασματικά, ο υπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι, με αυτά τα εργαλεία και με αυτούς τους ρυθμούς, μετατρέπεται μια πολύχρονη και επίπονη για τον πολίτη διαδικασία σε μία απλή ολιγόλεπτη πράξη, επισημαίνοντας τα εξής: «ενώ, μέχρι χθες, η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε πολύμηνη επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου που έφτανε μέχρι και τους 24 μήνες, τώρα θα ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά από τη στιγμή της αίτησης. Ενώ, μέχρι χθες, ο δικαιούχος χρειαζόταν να προσκομίζει μέχρι και εννέα διαφορετικά δικαιολογητικά, τώρα πια δεν θα χρειάζεται να προσκομίσει κανένα έγγραφο. Ενώ, μέχρι χθες, για να υπάρξει απόφαση, ήταν αναγκαία η εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων, τώρα με την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, όλα θα γίνονται αυτόματα και άμεσα. Ενώ, μέχρι χθες, η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε τουλάχιστον δύο μήνες, για να διεκπεραιωθεί και να αποσταλεί ταχυδρομικά στο δικαιούχο της σύνταξης, τώρα άμεσα θα του κοινοποιείται στο e-mail του».
Όπως είπε, τα οφέλη είναι πολλά και μετρήσιμα για τον κάθε πολίτη, συνοψίζοντας στα ακόλουθα: η νέα ψηφιακή διαδικασία επιτυγχάνει ταχύτητα εξυπηρέτησης, την οποία δικαιούνται οι πολίτες, καθώς ολοκληρώνουν τον εργασιακό βίο τους, διασφαλίζει διαφάνεια, εξάλειψη λαθών και γραφειοκρατίας, προσδίδει κύρος και αξιοπιστία στις δημόσιες υπηρεσίες και αλλάζει τον τρόπο που βλέπουν οι πολίτες το δημόσιο τομέα, κομίζει σεβασμό στους απόμαχους της ζωής και στην τρίτη ηλικία και, τέλος, πετυχαίνει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μίας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης και μίας ευνομούμενης πολιτείας.
«Η ψηφιακή απονομή σύνταξης “ΑΤΛΑΣ” αντιμετωπίζει οριστικά το θέμα απονομής σύνταξης στους νέους συνταξιούχους» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.
Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι: «η λύση βρίσκεται στο σύστημα “ΑΤΛΑΣ”. Η αυτοματοποιημένη διαδικασία της απονομής των συντάξεων, εκτός από διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, εγγυάται και μεγάλη εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων. Τη στιγμή που το σύστημα “ΑΤΛΑΣ” θα απονέμει εκατοντάδες συντάξεις καθημερινά, την ίδια ώρα θα απελευθερώνεται ένα έμπειρο και χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό που θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στα τμήματα απονομής των εκκρεμών συντάξεων.
‘Αρα, σταδιακά και έως την πλήρη λειτουργία του “ΑΤΛΑΣ”, ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων θα φθίνει συνεχώς, μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους. Το σύστημα “ΑΤΛΑΣ” και η ψηφιακή απονομή των συντάξεων αποτελούν αναμφίβολα τον πρώτο και σημαντικότερο ψηφιακό μετασχηματισμό στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Βρούτσης ανέφερε επίσης ότι, μετά τη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Α 21, τη δημιουργία του ΚΕΑΟ (Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), τη δημιουργία του ελεγκτικού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ», μέσω του οποίου χτυπήθηκε στη ρίζα της η αδήλωτη εργασία, τη δημιουργία του καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», με το οποίο χαρτογραφήσαμε την αγορά εργασίας και η οποία λειτουργεί ως ασπίδα για τους εργαζόμενους, τη δημιουργία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», με το οποίο «φωτίστηκε» για πρώτη φορά το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα και εξαλείψαμε για πάντα τις «μαϊμού» συντάξεις, την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ν. 4670/2020, τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) με τη διοικητική και οργανωτική ενοποίηση όλων των φορέων απονομής σύνταξης, υλοποιείται το όραμα της ψηφιακής σύνταξης, που, μέχρι σήμερα, φάνταζε αδύνατο έως ακατόρθωτο.
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
To ΕΚΠΑ ξεκαθαρίζει: Ο Κωνσταντίνος Καλέμης δεν είναι μέλος ΔΕΠ του Ιδρύματος
Πέντε βιβλία για να διαβάσετε φέτος το καλοκαίρι
Επιδόματα: Τέλος οι ουρές και η ταλαιπωρία- Όλα πλέον με ένα κλικ
Ροή Ειδήσεων

03/06/2023 | 20:26
Θεσσαλονίκη: Φρίκη με την ασέλγεια 81χρονου σε 14χρονη – Τήν απειλούσε και τήν χτυπούσε για να μη μιλήσει
03/06/2023 | 20:20
Καβάλα: Ψάχνουν τον δολοφόνο 68χρονης γυναίκας – Ανατροπή μετά τα αρχικά ευρήματα που δεν έδειχναν εγκληματική ενέργεια
03/06/2023 | 19:29
Ξάνθη: Εγκατέλειψαν βρέφος στον δρόμο και «έστησαν» ολόκληρη ιστορία για να το δικαιολογήσουν

03/06/2023 | 19:05
Ματίνα Παγώνη: Δεν μου άρεσε η γυμναστική στο σχολείο, προτιμούσα να κάνω μαθηματικά, φυσική και οτιδήποτε άλλο
03/06/2023 | 18:38
Σκέρτσος: Όχι σε παρεμβάσεις τρίτων χωρών στα εσωτερικά μας – ΣΥΡΙΖΑ: Επικίνδυνα παιχνίδια Μητσοτάκη σε βάρος της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας
03/06/2023 | 18:26
Υπόμνημα από το ΠΑΣΟΚ στον Άρειο Πάγο για να εμποδίσει τη νέα απόπειρα Κασιδιάρη να κατέλθει στις εκλογές
03/06/2023 | 17:02
Ναύπλιο: Ο ιερέας είπε πως έστειλε κατά λάθος στον 12χρονο το αισχρό βίντεο και πως είχε άλλον παραλήπτη

03/06/2023 | 16:47
Μητσοτάκης: Όσο πιο ισχυρή νομιμοποίηση έχει η επόμενη κυβέρνηση, τόσο πιο ισχυρή θα είναι και η ώθηση να υλοποιήσει αλλαγές
03/06/2023 | 16:42
Άννα Πρέλεβιτς: Ο χορός έκπληξη μαζί με τις φίλες της στον σύζυγό της Νικήτα Νομικό τη μέρα του γάμου τους!
03/06/2023 | 16:31
Ρίο: Βρήκε τσαντάκι με 720 ευρώ και 15 πιστωτικές κάρτες με… 3 εκατ. ευρώ μέσα και το έδωσε στον επιχειρηματία που το έχασε!
02/06/2023 | 00:04
Η μεγαλύτερη στιγμή στην ένδοξη ιστορία του ΠΑΟ: Ο τελικός με τον Άγιαξ στο Γουέμπλεϊ
01/06/2023 | 12:18
Γιώργος Λιάγκας σε Κυριάκο Μητσοτάκη: «Πώς την παλεύετε με τις ρακές;» – «Μα, είσαι στα καλά σου;»
01/06/2023 | 08:53
Μαρία Ηλιάκη: Βάφτισε την κόρη της αλλά δεν κάλεσε τον Νίκο Μουτσινά – Τι απάντησε
01/06/2023 | 14:16
Βασίλης Παπακωνσταντίνου για Ελένη Ράντου: «Μας χώριζαν Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή»
01/06/2023 | 17:09
Ελένη Μενεγάκη: «Μου έστειλε μήνυμα ο γιος μου και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» – «Κοίτα μανούλα χθες καήκαμε στη θάλασσα»

01/06/2023 | 19:40
Μαρίζα Κωχ: Ο πατέρας μου πρόλαβε να με αγκαλιάσει, ένας Θεός ξέρει τι τον έκαναν οι Γερμανοί- Έπαθα 2 εμφράγματα αλλά είμαι καλά
01/06/2023 | 13:11
Ο πιο άνετος μαθητής των Πανελλαδικών: «Πήγα να δώσω για πλάκα, εντάξει ωραία ήταν»
Σχετικά Άρθρα

Τσίπρας: Να πάμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για κοστολόγηση τα προγράμματά μας και μετά να έρθει σε debate ο Μητσοτάκης
