Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Πέτρος Φιλιππίδης: «Παρέμβαση» του Ρουβίκωνα στο σπίτι του ηθοποιού

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Κερδισμένοι και χαμένοι στην τελική ευθεία

Συμπεράσματα διπλής ανάγνωσης προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση του 10ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ενόψει φυσικά της μεγάλης αναμέτρησης την επόμενη Κυριακή για την θέση του Πρόεδρου. Ας επιχειρήσουμε να κωδικοποιήσουμε τα συμπεράσματα αυτά: του “Συνεδριακού Ποντικού” Το παρασκήνιο που προηγήθηκε προκειμένου να υπάρξει κατάργηση της εκλογής από τη βάση, όχι μόνο δεν πέρασε αλλά καταδικάστηκε από […]

Συμπεράσματα διπλής ανάγνωσης προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση του 10ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ενόψει φυσικά της μεγάλης αναμέτρησης την επόμενη Κυριακή για την θέση του Πρόεδρου. Ας επιχειρήσουμε να κωδικοποιήσουμε τα συμπεράσματα αυτά:

του “Συνεδριακού Ποντικού”

  • Το παρασκήνιο που προηγήθηκε προκειμένου να υπάρξει κατάργηση της εκλογής από τη βάση, όχι μόνο δεν πέρασε αλλά καταδικάστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Μάλιστα, το κλίμα των συνέδρων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως απαξιωτικό για τους διακινητές της άποψης για εκλογή προέδρου από το συνέδριο και όχι τη βάση.  Αυτή είναι μια καθαρή πολιτική νίκη για τη Φωφη Γεννηματά η οποία εδώ και καιρό δεν άφησε περιθώρια σε όσους διακινούσαν και ζύμωναν σε στελέχη την πρόταση αυτή. Η απόλυτη θέση της στο θέμα αυτό απέτρεψε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη και απέτρεψε και άλλους που φλέρταραν με την ιδέα αυτή να την εκφράσουν δημοσίως.
  • Οι υποψήφιοι θα είναι τελικά τρεις: Φώφη Γεννηματά, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Ανδρέας Λοβέρδος. Με τη σειρά αυτή συνέλεξαν και τις απαραίτητες υπογραφές των συνέδρων ώστε να είναι υποψήφιοι. Η Γεννηματά συγκέντρωσε 650, διπλάσιες από τις 317 που κατάφερε να συλλέξει ο Ο. Κωνσταντινόπουλος, αριθμός πάντως εντυπωσιακός για μια υποψηφιότητα που εισήλθε ως αουτσάιντερ στο συνέδριο. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός οτι ο Α. Λοβέρδος δεν συγκέντρωσε πάνω από 300 υπογραφές. Ο κ. Χειμωνάς κέρδισε τις εντυπώσεις και χειροκροτήθηκε η ομιλία του αλλά δεν κατάφερε να συλλέξει τις απαραίτητες υπογραφές.
  • images (2)
  • Η δεύτερη μέρα ολοκληρώθηκε με μια ξεκάθαρη πολιτική ήττα για τους Σκανδαλίδη και Ανδρουλακη. Οι σύνεδροι στις ψηφοφορίες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν οτι δεν επιθυμούν “παιγνίδια και βολέματα κορυφής”. Έτσι, απορρίφτηκε πρόταση για εκλογή γραμματέα από το συνέδριο ενώ ηχηρό εσωκομματικό μήνυμα με πολιτικά χαρακτηριστικά αποτέλεσε η υπερψήφιση της πρότασης για ασυμβίβαστο μεταξύ γραμματέα και ευρωβουλευτή. Είναι μια απόφαση  που αποκλείει μια ενδεχόμενη νέα υποψηφιότητα Ανδρουλάκη για τη θέση του γραμματέα, εφόσον αποφασίσει να παραμείνει (που είναι και το πιο πιθανό) ευρωβουλευτής. Εμμέσως οι σύνεδροι αποδοκίμασαν τη επιλογή του κ. Ανδρουλάκη να μην παραιτηθεί από τη θέση του γραμματέα όταν εξελέγη ευρωβουλευτής.
  • Η τρίτη μέρα ωστόσο ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία για την νέα Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με τη ροή των αποτελεσμάτων (ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ) η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών που εκλέγονται, στηρίχτηκαν απόν τον Ν. Ανδρουλάκη. Σε αυτούς προστίθενται τα στελέχη που υποστηρίχθηκαν είτε από τον κ. Λοβέρδο είτε από τον κ. Κωνσταντινόπουλο διαμορφώνοντας ένα πολιτικό σώμα Κεντρικής Επιτροπής το οποίο οργανωτικά (τουλάχιστον) θα βρίσκεται στην συντριπτική του πλειοψηφία απέναντι στην Φ. Γεννηματά εφόσον εκλεγεί. Στελέχη που πρόσκεινται στην κ. Γεννηματά ωστόσο έκαναν λόγο για “ήττα χωρίς πολιτικό αντίκτυπο. Αυτά είναι παιγνίδια άλλων εποχών”.  Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά “το βασικό θέμα ήταν να πάμε στην βάση ώστε να εκφραστεί ο κόσμος. Εκεί η Γεννηματά έχει άνετο προβάδισμα και στην επόμενη μέρα λίγη σημασία θα έχει ποιος ανήκει σε ποιον στην Κ.Ε ” υποστήριζαν.  Άλλα στελέχη ωστόσο επεσήμαναν οτι “διαμορφώνεται ένα πολύ δύσκολο εσωκομματικό τοπίο για την κ. Γεννηματά πριν ακόμα εκλεγεί”.
  • Η επικράτηση Ανδρουλάκη στην Κεντρική Επιτροπή αναζωπύρωσε και τα σενάρια της “τριανδρίας”, μιας πολιτικής συμμαχίας Λοβέρδου – Ανδρουλάκη – Σκανδαλίδη (διαβάστε ΕΔΩ σχετικά) αλλά και τα σενάρια ενός β γύρου στα οποία θα υποστηριχτεί ο Α. Λοβέρδος και από τον κ. Κωνσταντινόπουλο. Ωστόσο, στη διάρκεια του συνεδρίου αλλά και με την διαδικασία της συλλογής υπογραφών, διεφάνη κατά πολλούς μια δυναμική Κωνσταντίνοπουλου η οποία θα μπορούσε να απειλήσει τον Α. Λοβέρδο.

Όπως και να χει , η εβδομάδα που διανύουμε θα είναι γεμάτη έντονο παρασκήνιο, ζυμώσεις και απόπειρες συμφωνιών ανάμεσα σε στελέχη και υποψηφίους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΡΟΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο Αλογοσκούφης ζητά συνεννόηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο «πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής»
Η Άννα Διαμαντοπούλου δεν ξέχασε το ΠΑΣΟΚ – Η επιλογή του τραγουδιού «Καλημέρα Ήλιε» που προκάλεσε αίσθηση
Στέφανος Μάνος προς κυβέρνηση: Πες μας την αλήθεια – Πεθαίνουν 15 φορές περισσότεροι, εδώ στην Ελλάδα
Τατσόπουλος: Μετά από μια τέτοια εικόνα σαν προσκλητήριο σε ομαδική αυτοχειρία, τι να πω στο παπαδαριό;
Μαξίμου: Ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε τον Πίνατ: «Με το που πάτησα το πόδι μου, ήρθε να με υποδεχθεί. Αυτό ήταν!» (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Ραχήλ Μακρή: Σε παραλήρημα «μοιράζει» μηνύσεις για την εμετική ανάρτησή της για τον θάνατο του Ν. Ζαχαριάδη