• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 23:53

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Χαμός» στη Βουλή για την πρόταση Παππά για αύξηση των μελών του ΕΣΡ-Συμφώνησε η Ένωση Κεντρώων

«Χαμός» στη Βουλή για την πρόταση Παππά για αύξηση των μελών του ΕΣΡ-Συμφώνησε η Ένωση Κεντρώων

Πήγε... περίπατο η συναίνεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που διαφαινόταν στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την ανάδειξη της σύνθεσης των μελών του Δ.Σ. του ΕΣΡ.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε με σφοδρότητα, όταν η κυβέρνηση δια μέσω του υπουργού Επικρατείας κατέθεσε πέντε λεπτά πριν την σημερινή έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας τροπολογία με την οποία αυξάνει από 7 σε 9 τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Αρχής, προκειμένου όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης «να διευκολυνθεί στην διαπραγμάτευση με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως προκειμένου να πετύχει την συναίνεσή τους στα πρόσωπα και αυτά να λάβουν τα 4/5 των ψήφων της ΔτΠ που απαιτεί ο συνταγματικός νομοθέτης».

[adsense]

Έντονα αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, ο οποίος μίλησε για «παζάρι εσχάτου ίδιους…». Εικρίσεις για την αύξηση των μελών του ΕΣΡ και από τον αρμόδιο εισηγητή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά που και αυτός συμφώνησε ότι «άλλο είναι η συναίνεση που απαιτεί ο συνταγματικός νομοθέτης σε σχέση με τα πρόσωπα που θα διοριστούν ως προς της αριστεία τους σε θέσης διοίκησης των ανεξαρτήτων Αρχών και άλλο η συναλλαγή, δηλαδή να διορίσουν όλα τα κόμματα από ένα άτομο προκειμένου έτσι να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία».

«Να αποσυρθεί η τροπολογία αυτή και να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση», ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος καθώς όπως είπε «ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε το θέμα αντί να διευκολύνει την αυριανή ΔτΠ της Βουλής, μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα φέρνει».

Πάντως, από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια, υποστήριξε ότι «η αύξηση των μελών από 7 σε 9 γίνεται για να διευκολυνθεί στο να υπάρξει διακομματική συνεννόηση καθώς όπως είπε «από την σύνθεση της ΔτΠ, με δεδομένο ότι Χ.Α και ΚΚΕ δεν μετέχουν, θα πρέπει από τα υπόλοιπα 20 μέλη της από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, να συμφωνήσουν τουλάχιστον 18 για να επιτευχθεί ο αναγκαίος αριθμός των 4/5 που απαιτείται…». Μάλιστα ο κ. Νίκος Βούτσης, απευθυνόμενος στη ΝΔ είπε πως «από την στιγμή που εκλέχθηκε ο νέος σας πρόεδρος, θα περίμενε κανείς ότι θα είχατε προσέλθει σε αυτή την διαδιαβούλευση που γίνεται και θα είχατε προτείνει ένα ή δύο πρόσωπα για τις κενές θέσεις της Αρχής…».

[adsense]

Από τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, η Ένωση Κεντρώων τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας, ενώ «παρών» είπε ότι τάσσονται το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η προγραμματισμένη για την Τρίτη στις 10 το πρωί συνεδρίαση της ΔτΠ με μόνο θέμα την ανάδειξη των νέων μελών του ΕΣΡ αναβλήθηκε και θα γίνει όπως ανακοινώθηκε το βράδυ, αμέσως μετά την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας της τροπολογίας στην Ολομέλεια.

Send this to a friend