Αθήνα

 

27 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

eortologio 8 1
Εορτολόγιο 27 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Θεοχάρης στο thecaller: «Η κυβέρνηση είναι καταστροφική, αλλά λύση δεν είναι η παλινόρθωση της ΝΔ»

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζει «καταστροφική για τη χώρα» ο κ. Θεοχάρης υποστηρίζει πως «ανάγκη όλων στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ έιναι το πώς θα παραμείνουν στην εξουσία». Πάντως, ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως η λύση στο πρόβλημα της χώρας δεν θα έρθει με την «παλινόρθωση της ΝΔ», υπερτονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν «αλλαγές πυρηνικού χαρακτήρα».

«Αλλαγές σε πολλά μέτωπα συγχρόνως και βαθιές τομές ούτως ώστε να ξεφύγουμε από τον αέναο υφεσιακό κύκλο», προτείνει ο ανεξάρτητος βουλευτής και εκ των ιδρυτών της «Δημοκρατικής Ευθύνης» Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Thecaller.

Συνέντευξη στον αρχισυντάκτη του thecaller Κωστή Μοσχολιό

Εν συνεχεία το στέλεχος της Δημοκρατικής Ευθύνης περιγράφει το περίγραμμα των προτάσεων του, για να μπορέσει η χώρα να παράξει πλούτο, ασκεί κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των αδειών, ενώ εκφράζει την άποψή του και για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ/ Γεωργίου.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρεται στη Δημοκρατική Ευθύνη και τη διαδικασία σχηματισμού της, τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ απαντά και στα σενάρια περί συνεργασίας με τη ΝΔ.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Θεοχάρη:

Ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει στη ΔΕΘ με μικρό, όπως φαίνεται, καλάθι, την ίδια στιγμή, που τα πράγματα στην οικονομία δεν βαίνουν καλά. Η ύφεση διαρκώς βαθαίνει, η αξιολόγηση δεν κλείνει και επιχειρήσεις βάζουν «λουκέτα». Μέσα σε αυτό το αρνητικό πλαίσιο υπάρχει και η προσφυγική κρίση… Θεωρείτε ότι μπορεί να έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον;

«Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ραγδαίες εξελίξεις, αφού περνάμε σε μια περίοδο στην οικονομία, που μπορεί να πάει ακόμη χειρότερα… Ωστόσο, δεν τις βλέπω άμεσα ή να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, μάλλον ως ατύχημα μπορεί να συμβούν. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει διάθεση να κρατηθεί στην καρέκλα και δεν θα ακούσει αντιδράσεις, παραμένοντας στο όποιο πρόγραμμα της, όπως το έχει σκεφτεί, ανεξαρτήτως από τη ζημιά που προκαλεί στη χώρα. Η ανάγκη όλων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να παραμείνουν στην εξουσία».

Είστε υπέρ της άποψης να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, όπως ζητάει η ΝΔ ή να προκύψει μια νέα κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ; Τι διαφορετικό μπορεί να κάνει η επόμενη κυβέρνηση από ό, τι κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα;

«Η κυβέρνηση είναι καταστροφική αλλά η λύση δεν μπορεί να είναι η παλινόρθωση της ΝΔ, ή να ξαναγυρίσουμε σε πρακτικές παρελθόντος. Πρέπει να τραβήξουμε κόκκινη γραμμή και να κάνουμε ρήξη με τις πρακτικές του παρελθόντος, προχωρώντας σε ριζικές αλλαγές, αλλαγές πυρηνικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πρωτίστως ότι θα πρέπει να τα βάλουμε με κομματικούς στρατούς. Επίσης το Δημόσιο πρέπει να στραφεί στην υποστήριξη της οικονομίας και υποστήριξη του πολίτη και θα πρέπει να τα βάλουμε και με έναν κρατικοδίαιτο ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα πρέπει να παρέχει υπηρεσίες εφάμιλλες και ισάξιες των χρημάτων που λαμβάνει».

Η λέξη ανάπτυξη είναι μια χιλιοειπωμένη από το στόμα των πολιτικών λέξη. Υπάρχει λύση για την ελληνική οικονομία, ούτως ώστε να μπορέσει να παράξει πλούτο και να προσφέρει θέσεις εργασίας ή μήπως είμαστε καταδικασμένοι να ζήσουμε με την ύφεση;

«Είναι αλήθεια πως είμαστε εγκλωβισμένοι σε έναν υφεσιακό κύκλο. Για αυτό πρέπει να κάνουμε αλλαγές σε πολλά μέτωπα συγχρόνως. Ξεκινάμε με τη Δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο ανεξάρτητη και πιο παραγωγική, για αυτό και πρέπει να λάβει περισσότερους πόρους.

Παράλληλα, ο δημόσιος τομέας πρέπει να απεξαρτηθεί από την επιρροή πολιτικών. Σε όλα τα υπουργεία να υπάρχουν 5.000 υπάλληλοι και όλοι οι υπόλοιποι να φύγουν σε υπηρεσίες που είναι εκτός της άμεσης επιρροής της πολιτικής ηγεσίας. Πρότασή μας είναι να βάλουμε και να εισάγουμε συστήματα διαχείρισης γνώσης του Δημοσίου. Το κύριο πρόβλημα του Δημοσίου δεν είναι τόσο οργανωτικό όσο θέμα γνώσης, η οποία υπάρχει στα μυαλά των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά δεν εκμεταλλεύεται σωστά.

Το τρίτο ζήτημα είναι να στραφούμε σε προγράμματα ενεργητικής μείωσης της ανεργίας. Παράδειγμα η χρηματοδότηση επιχειρήσεων που θα ξεκινήσουν να δουλεύουν οι μακροχρόνια άνεργοι και εννοείται σταθεροποίηση φορολογικού πλαισίου με την διοχέτευση μείωσης του κόστους του δημοσίου προς τη μείωση της φορολογίας. Εμείς λέμε ότι μπορείς να πάρεις 4 δισ. ευρώ από τις δημόσιες προμήθειες, εάν χρησιμοποιήσεις ηλεκτρονικές προμήθειες και ηλεκτρονικούς καταλόγους και αυτά τα χρήματα μπορούν να πάνε τα 2 δισ. ευρώ πάλι στις προμήθειες και τα υπόλοιπα στη μείωση του φορολογίας, ούτως ώστε σε έναν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να τη μειώσουμε στο 20% και στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα, καθώς και στον ΦΠΑ, κάνοντας επανάσταση στον φορολογικό τομέα».

Ήσασταν από τους πολιτικούς που άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεν είναι όμως ένα αξιοσέβαστο ποσό για το Δημόσιο τα 246 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει από τον διαγωνισμό; Γιατί διαφωνείτε με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι μπήκε τάξη στο «θολό» τηλεοπτικό τοπίο;

«Συμφωνώ με το θολό και άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που δεν υπολόγισε η κυβέρνηση. Πρώτον την κοινωνική διάσταση του θέματος, αφού 1.500 δημοσιογράφοι και 3.500 υπάλληλοι- αν συνυπολογίσουμε τους υπόλοιπους κλάδους- θα βρεθούν στον δρόμο σε μια βιομηχανία, που δεν είναι στα καλύτερα της, με δημοσιογράφους να δουλεύουν σε καθεστώς μαθητείας και με μισθούς πείνας.

Επίσης αξίζει κανείς να σκεφτεί το θέμα της ποιότητας της τηλεόρασης. Ας πούμε σε 1-2 χρόνια από τώρα, θα έχουμε διαφορετικού επιπέδου εκπομπές στην τηλεόραση; Η άλλη παράμετρος είναι στο ποιος θα πληρώσει τελικά αυτά τα ποσά. Που θα βρουν τα χρήματα να πληρώσουν με τέτοια έλλειψη ρευστότητας…;».

Σας έχουμε ακούσει να υπερασπίζεστε τον κ. Γεωργίου μετά τη δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον του για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ. Ποια είναι η θέση σας επί του ζητήματος;

«Το ζήτημα δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο, έχει να κάνει με την αξιοπιστία της χώρας. Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί για την Ελλάδα στηρίζεται στη βάση των στατιστικών στοιχείων που αποδέχεται -για πρώτη φορά χωρίς επιφυλάξεις μετά από χρόνια η Eurostat- καθώς και οι χώρες της Ευρωζώνης και οι διεθνείς οργανισμοί. Αν τα στοιχεία αμφισβητηθούν από την ελληνική πλευρά, σημαίνει ότι η συνεργασία καταρρέει, μαζί με τις θυσίες του ελληνικού λαού. Γι΄αυτό ο κ. Χουλιαράκης σύρθηκε σε δηλώσεις εμπιστοσύνης στην ΕΛΣΤΑΤ μετά το ταξίδι του στις Βρυξέλλες».

Ξεκινήσατε ένα νέο εγχείρημα μαζί με άλλα πρόσωπα με τη δημιουργία της «Δημοκρατικής Ευθύνης». Πως προχωρά η διαδικασία συγκρότησης του σχηματισμού; Είστε ο επικεφαλής αυτού του πολιτικού φορέα;

«Η Δημοκρατική Ευθύνη τώρα συγκροτείται, έχουμε ένα συντονιστικό συμβούλιο, του οποίου είμαι και εγώ μέλος και σκοπός μας είναι να οδηγηθούμε σε μια Συνδιάσκεψη το συντομότερο δυνατόν. Πρωταρχικό μέλημα μας βέβαια παραμένει το να συγκροτήσουμε πυρήνες σε κάθε νομό και τομείς πολιτικής, όπως και ομάδες εργασίας που θα δουλεύουν ξεχωριστά σε κάθε τομέα και θα παρακολουθούν τα δρώμενα ούτως ώστε να έχουμε προτάσεις για κάθε ζήτημα».

Υπάρχει ανταπόκριση;

«Ναι υπάρχει ανταπόκριση, ο κόσμος βλέπουμε ότι μας πλαισιώνει με ενδιαφέρον και με ελπίδα ότι θα φέρουμε κάτι διαφορετικό στην πολιτική σκηνή. Θέλουμε να δώσουμε τη ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να βγουν μπροστά και να βοηθήσουν και αυτό προσπαθούμε».

Ένα από τα πρόσωπα που σας βοηθούν στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Ευθύνης είναι και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι αλήθεια πως προκάλεσε αίσθηση με τις δηλώσεις του ότι «είναι αδιάφορη η συζήτηση για την Κεντροαριστερά». Που τοποθετείται ιδεολογικά η Δημοκρατική Ευθύνη;

«Ο Αλέκος Παπαδόπουλος είναι κοντά μας και μας βοηθάει. Η Δημοκρατική Ευθύνη ανήκει στο χώρο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, πιστεύει στο ισχυρό κοινωνικό κράτος, το οποίο θα αμβλύνει τις ανισότητες με σύγχρονο τρόπο, όχι δίνοντας επιδόματα-φιλοδωρήματα στη μεσαία τάξη, αλλά χρησιμοποιώντας τα χρήματα του λαού για να βγάλει τους ανθρώπους από τη φτώχεια και την ανέχεια».

Τελικά, σας αφορά ο διάλογος στην Κεντροαριστερά;

«Μας αφορά ο χώρος και νομίζω πως έχουμε τις ίδιες αγωνίες για το ότι πρέπει να ξαναφτιαχτεί αυτή η Παράταξη από ανθρώπους, οι οποίοι δε θα σφετεριστούν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για να πούνε ψέματα. Δε μας αφορά όμως ο υπάρχων σχηματισμός, οι μηχανισμοί και οι αρχηγισμοί. Θεωρώ πως πρέπει να μαζευτούμε όλοι χωρίς εγωισμούς και να προσπαθήσουμε να χτίσουμε μια Παράταξη από την αρχή στη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας».

Αποκλείετε μια προοπτική συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ή Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών;

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Πιστεύω όμως ότι σύντομα θα ωριμάσουν οι συνθήκες και θα ξαναενωθεί ο χώρος για να βγει η χώρα επιτέλους από την κρίση».

Εάν αύριο προκηρύσσονταν εκλογές θα επιδιώκατε αυτόνομη κάθοδο ή θα συνεργαζόσασταν με κάποιο κόμμα;

«Στόχος μας είναι να κατέβουμε αυτόνομα σε εκλογές με ολοκληρωμένη πρόταση προς τον ελληνικό λαό και αυτό προσπαθούμε και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα σταθμίσουμε όλους τους παράγοντες και τα γεγονότα και θα αποφασίσουμε».

Θα ήθελα τη γνώμη σας για την πορεία του Ποταμιού

«Το Ποτάμι ήταν μια προσπάθεια, η οποία ως πνεύμα μοιάζει με τη Δημοκρατική Ευθύνη, δηλαδή ζήτησε να έρθει μια ανανέωση στο πολιτικό σκηνικό, δυστυχώς όμως πρόδωσε αυτή τη στόχευση, την οποία πιστέψαμε και πλαισιώσαμε με μεγάλη αγάπη. Δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τη λογική ότι τα πρόσωπα είναι πιο σημαντικά από τις πολιτικές. Εμείς πιστεύουμε το αντίστροφο ότι προέχουν οι πολιτικές από τα πρόσωπα».

Οι σχέσεις σας με τον Σταύρο Θεοδωράκης πως είναι;

«Θέλω να πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός θα καλυτερεύσουν…».

Ποια είναι η άποψή σας για τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη; Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε υπό όρους μαζί του; Έχει ακουστεί ουκ ολίγες φορές το όνομά σας για τη ΝΔ.

«Δεν υπάρχει καμία προοπτική συνεργασίας με τη ΝΔ, όπως παρουσιάζεται από κάποιους. Ανάλογα με τις δυνάμεις μας θέλουμε να επηρεάσουμε τα πράγματα της χώρας, δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Προσβλέπουμε σε ένα ποσοστό στις επόμενες εκλογές, το οποίο θα μας καταστήσει αναγκαίους στο σχηματισμό μιας σοβαρής κυβέρνησης. Εφόσον συμβεί αυτό, υπό τρεις προϋποθέσεις θα μπορούμε να συνεργαστούμε με κάποιον άλλον σχηματισμό. Πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρχει εθνική ανάγκη, δεύτερη είναι πως η όποια συνεργασία θα πρέπει να γίνει με όρους αξιοπιστίας και η τρίτη να συμφωνήσουμε από κοινού σε ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, στη βάση του προγράμματός μας».

 

Ροή Ειδήσεων

peripoliko sima 120424

28/05/2024 | 14:32

Αγνοείται 8χρονη από σχολική εκδρομή στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

28/05/2024 | 14:24

Σοβαρό τροχαίο στην Κομοτηνή: ΙΧ χτύπησε μητέρα και το βρέφος της έξω από σχολείο

28/05/2024 | 14:13

Φαίη Σκορδά: «Δεν είναι ωραίο αυτό, είναι πολύ άβολο»
pyrosvestiki fotia (2)

28/05/2024 | 14:03

Φωτιά στην Αλίαρτο Βοιωτίας – Σηκώθηκαν και εναέρια μέσα

28/05/2024 | 13:52

ΑΕΚ: Στην Αθήνα τα αγάλματα Νεστορίδη και Παπαϊωάννου

28/05/2024 | 13:47

Συνελήφθη στο Τορίνο μέλος του Isis, υπεύθυνο του τομέα προπαγάνδας
stamatis fasoulis 280524

28/05/2024 | 13:38

Σταμάτης Φασουλής: «Ο Δημήτρης Φιλιππίδης έχασε το βραβείο για έναν βαθμό, έχω σχέσεις με τον πατέρα του»

28/05/2024 | 13:32

Γ.Βρούτσης: «Παρωδία ο τελικός του κυπέλλου, ανεπανάληπτος ο θρίαμβος του Παναθηναϊκού στο Βερολίνο»

28/05/2024 | 13:24

Κοριτσάκι υπέστη εγκαύματα όταν ο πατέρας του επιχείρησε να βάλει βενζίνη στο αυτοκίνητο
nikos androulakis 280524

28/05/2024 | 13:15

Νίκος Ανδρουλάκης από Ρόδο: Πρέπει να στηρίξουμε δυναμικά το ΕΣΥ, να δώσουμε κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές να έρθουν στα νησιά

28/05/2024 | 12:53

Ορεστιάδα: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκλεβε χρυσαφικά και κοσμήματα

28/05/2024 | 12:46

Στέφανος Κασσελάκης: Θα δώσω το Πόθεν Έσχες πρις τις ευρωεκλογές
poseidonas giannopoulos 120024

28/05/2024 | 12:41

Γιαννόπουλος για Αλευρά – Καλούτα: «Είναι προκλητικοί, δεν θα τους πούμε και συγγνώμη από πάνω»

28/05/2024 | 12:34

Δ.Παπαστεργίου: Την ερχόμενη Δευτέρα ανακοινώνεται ο ψηφιακός βοηθός για τους τουρίστες

28/05/2024 | 12:25

Ανήλικοι πέταξαν κροτίδες και αυγά σε προαύλιο γυμνασίου στο Μαρούσι – Έγιναν 9 προσαγωγές
androulakis 270524
Ανδρουλάκης: Ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει αξιόπιστη αντιπολίτευση – Ασχολούμαι με τον Κασσελάκη, όσο είναι χρυσός χορηγός του Μητσοτάκη
xaris doukas 270524 (1)
Χάρης Δούκας: Το «Δένδρο των Ψυχών» συμβολίζει τη ζωή και την ελπίδα
nikos androulakis 200324
Ν.Ανδρουλάκης: Εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης μπροστά στο πάρτι συμφερόντων και κερδοσκοπίας
domna mixailidou 190424
Δ.Μιχαηλίδου: Όλοι οι συμπολίτες μας με οφειλές έως 30.000 ευρώ μπορούν πλέον να λάβουν σύνταξη
kasselakis 270524
Συνάντηση Κασσελάκη με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων – Τι συζήτησαν
koutsoumpas2 kke 230424
ΚΚΕ: Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»