Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ξεκίνησαν οι διεργασίες για την διαδοχή του Τσίπρα στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αντιπολιτεύονται τον Τσίπρα να καταψηφίσουν να νέα μέτρα της συμφωνίας Μαξίμου – δανειστών, η απάντηση είναι: Η εσωκομματική αντιπαράθεση περισσότερο έχει να κάνει με την «επόμενη μέρα» και την διαδοχή στην Προεδρία, παρά με μία ρήξη σήμερα και πριν από τις πρόωρες εκλογές.      

Γράφει η Αλίκη Χατζή

Κανένας από τους αναγνωρίσιμους δεν δείχνει πρόθεση να … «χαρίσει» το κόμμα στην σημερινή ομάδα που περιστοιχίζει τον πρωθυπουργό και αρκετοί θα ’θελαν να είναι υποψήφιοι για την θέση του Προέδρου.

Στην τελευταία ΚΕ δόθηκε η εντύπωση ότι οι 23 που δεν στήριξαν την πολιτική εισήγηση ( 11 κατά και 12 λευκά) αμφισβητούν τον κύριο Τσίπρα. Η αλήθεια είναι ότι αμφισβητούν τον σημερινό Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και τον κύριο Τσακαλώτο ως υποψήφιο αυριανό Πρόεδρο!

Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την ομάδα των «53» του Τσακαλώτου, πλην του Φίλη, ο οποίος μαζί με τους Βούτση και Σκουρλέτη συγκροτούν την «κεντρώα» εσωκομματική ομάδα και της Καμτσίδου, η οποία ανήκει στην «Πλατφόρμα 2010» του Μπαλάφα.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, οι «53» είναι μοιρασμένοι σε δύο ή περισσότερα κομμάτια. Το ένα και μεγαλύτερο, στηρίζει μεν τις επιλογές των Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Χαρίτση (μέλη της εσωκομματικής ομάδας) και δεν θεωρούν  λύση τις  πρόωρες εκλογές και την «ηρωϊκή έξοδο», αλλά δεν θέλουν πια για επικεφαλής της ομάδας τους τον Υπουργό Οικονομικών επειδή δεν μπορεί να εκφράσει την  «αριστερή συνείδηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Αναζητούν νέα ηγετική φιγούρα και βρίσκονται γι αυτόν τον λόγο  σε επικοινωνία με τους «κεντρώους».

Οι Χριστοδουλοπούλου και Δρίτσας  για παράδειγμα  φλερτάρουν με τον Φίλη, τον οποίο προτιμούν για Αρχηγό των «53» και … όχι μόνο. Γι αυτό κι ο πρώην Υπουργός Παιδείας, ύστερα από την συνολική κριτική που διατύπωσε στην προηγούμενη ΚΕ, στην τελευταία προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και υπέγραψε το κείμενο των «13», κάτι το οποίο δεν έπραξαν ο Πρόεδρος της Βουλής Βούτσης και ο Υπουργός Εσωτερικών Σκουρλέτης λόγω του θεσμικού – κυβερνητικού ρόλου τους.

Εξάλλου, ο Σκουρλέτης έχει μεριμνήσει να καταγραφούν δημόσια οι αποστάσεις του και η κριτική του στους Τσίπρα και Τσακαλώτο, τόσο για την πώληση της ΔΕΗ όσο και συνολικά για τα μέτρα του νέου μνημονίου.

Όλοι οι παραπάνω, προς το παρόν και μέχρι νεοτέρας, θα χαμηλώσουν τους τόνους σε ό,τι αφορά το αίτημα τους για πρόωρες εκλογές και θα επικεντρωθούν στην κριτική κατά των Μουζάλα, Σπίρτζη, Τόσκα, ώστε να μη φανεί ότι στοχεύουν προσωπικά στον Τσίπρα . Για λόγους τακτικής επιλέγουν να κατευθύνουν την συζήτηση για τις ευθύνες της διακυβέρνησης προς τους Υπουργούς … «που δεν κάνουν καλά την δουλειά τους, δεν παράγουν έργο».

Συμπέρασμα: Θα υπερψηφίσουν στην βουλή τα νέα μέτρα!

Send this to a friend