Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Χέρι-χέρι» βαδίζουν Τσίπρας-Καμμένος - Πώς οι ραγδαίες εξελίξεις στην πΓΔΜ και το «άδειασμα» Κοτζιά μπορούν να φέρουν κάλπες τον Ιανουάριο

Η παραίτηση Κοτζιά ανέδειξε, αν μη τι άλλο, τον Πάνο Καμμένο ως το μεγάλο κερδισμένο των ισορροπιών μέσα στην κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι η προσωπική του σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα παραμένει αναλλοίωτη, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει από 40 κύματα.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η διαμάχη, άλλωστε, που έχει ξεσπάσει για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων και τα αλλεπάλληλα καρφιά του Νίκου Κοτζιά για τον υπουργό Άμυνας, σε συνδυασμό με την κάλυψη που παρέχει στον τελευταίο ο πρωθυπουργός, δείχνουν ότι το ζήτημα τείνει να εξελιχθεί πλέον σε μείζον για την κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση να πιέζει όλο και πιο έντονα γι' απαντήσεις.

Όμως, προκαλεί μεγάλη έκπληξη και πολλαπλά ερωτηματικά για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός επέλεξε το «στρατόπεδο» του υπουργού Άμυνας και συγκυβερνήτη του και για ποιο λόγο συνεχίζει να επιδιώκει την εύνοιά του, παρά το γεγονός ότι εκείνος αφενός υπερβαίνει διαρκώς τα εσκαμμένα κι αφετέρου δηλώνει πως δεν έχει αλλάξει γνώμη για τη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία θεωρεί... προδοτική και δεν πρόκειται να τη στηρίξει.

Επιπλέον, η απόφαση Τσίπρα να συμπορευτεί με Καμμένο, παρά τις διαφοροποιήσεις βουλευτών και στελεχών των ΑΝΕΛ με αφορμή το Σκοπιανό, μοιάζει εξαιρετικά τολμηρή για το λόγο ότι ο πρωθυπουργός «άδειασε» τον κ. Κοτζιά, ο οποίος είχε χαράξει έως σήμερα την εξωτερική πολιτική της χώρας Συνεπώς, από μόνη της η απόφαση του πρωθυπουργού ενέχει τεράστιο ρίσκο. Το οποίο μεγαλώνει η «κοκορομαχία» που έχει ξεκινήσει για τα κονδύλια των υπουργείων και οι «μπηχτές» Κοτζιά κατά του κ. Καμμένου.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν πως ο κ. Τσίπρας επενδύει πρακτικά σε μια σχέση με... ημερομηνία λήξης. Που θα σημάνει και την ημερομηνία λήξης της κυβέρνησης, την οποία, ωστόσο, θέλει ν' αποφύγει νωρίτερα από την έλευση της συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή το Μαξίμου. Επίσης, ελπίζει κι εύχεται ν' αποφύγει ένα «ατύχημα» -με την πολιτική έννοια του όρου- το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του άμεσα στην «έξοδο».

Από την άλλη πλευρά, κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι αυτή η σχέση με τον κ. Καμμένο και κατ' επέκταση η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ έχει πράγματι ημερομηνία λήξης. Η διαφαινόμενη, μάλιστα, επιτάχυνση των εξελίξεων στην πΓΔΜ, με την αποφυγή των πρόωρων εκλογών και την εξεύρεση της πλειοψηφίας για τη συνταγματική αναθεώρηση, δείχνουν πως οι εξελίξεις έρχονται όλο και πιο κοντά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ενδεχομένως δε η συμφωνία των Πρεσπών να φτάσει στη Βουλή προς κύρωση σε διάστημα νωρίτερα από το Μάρτιο, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα τελευτήσει τον βίο της μία ώρα αρχύτερα. Συνεπώς, δεν αποκλείεται έτσι και οι εκλογές να έλθουν νωρίτερα (π.χ. τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου). Σενάριο το οποίο θεωρητικά, τουλάχιστον, δεν δυσκολεύει κανέναν από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, αλλ' αντιθέτως τούς ευνοεί. για να διαχειριστούν πολιτικά τις επιδόσεις τους.

Την ίδια κάλυψη προς τον υπουργό Άμυνας είχε προσφέρει πάντως πεισματικά ο κ. Τσίπρας και κατά την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία ή και σε άλλες περιπτώσεις. Ακόμη και σ' αυτές που χρειάστηκε να «καθαρίσει» υπουργούς του για χάρη του κυβερνητικού του εταίρου, όπως ο Νίκος Φίλης. Τα πράγματα, ωστόσο, δείχνουν να είναι πολύ σοβαρότερα αυτή τη φορά και τα πνεύματα ήδη είναι οξυμένα, ωστόσο η στάση του κ Τσίπρα - όπως εκφράστηκε και χθες, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον κ. Κοτζιά στο ΥΠΕΞ - δείχνει πως μόνον εάν και εφόσον η κατάσταση με τον κ. Καμμένο φτάσει στο απροχώρητο με πρωτοβουλία του υπουργείου Άμυνας θα τον... αποχωριστεί ο πρωθυπουργός.

Send this to a friend