
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το κλείσιμο δημοτικών και νηπιαγωγείων είναι πλέον δεδομένο κι έτσι, κατά μία έννοια, το lockdown γίνεται αυστηρότερο.
Το κλείσιμο δημοτικών και νηπιαγωγείων είναι πλέον δεδομένο κι έτσι, κατά μία έννοια, το lockdown γίνεται αυστηρότερο. Τα περιθώρια, άλλωστε, είναι ελάχιστα, καθώς η εβδομάδα που ξεκινά αύριο θα πρέπει να είναι μια εβδομάδα που θα σηματοδοτήσει σταδιακά τη μείωση των κρουσμάτων και «ανάσες» στο σύστημα υγείας, το οποίο δοκιμάζεται από τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Με απλά λόγια, στα τέλη της εβδομάδας θα φανεί εάν πράγματι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και το ίδιο το lockdown έχουν κάποιο αποτέλεσμα, ούτως ώστε να εισέλθουμε στη φάση κατά την οποία θα μπορέσουμε να συζητάμε για το χρονικό σημείο της άρσης του.
Η απόφαση για το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων καθίσταται σαφές ότι δεν υπαγορεύτηκε από το επιδημιολογικό φορτίο – διότι η ενδοσχολική μετάδοση του ιού κινείται σε μηδενικά επίπεδα – αλλά από την ανάγκη για περιορισμό των μετακινήσεων, οι οποίες εξακολουθούν να είναι πολλές και να μη θυμίζουν σε τίποτα το lockdown του Μαρτίου και Απριλίου και να συμβάλλουν σύμφωνα με τους ειδικούς στη διασπορά του ιού. Από εκεί και πέρα, με δεδομένο και το μέτρο της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, ελάχιστα είναι τα επιπλέον πράγματα που μπορούν να γίνουν γι’ αυτό. Εξετάζονται έτσι λύσεις όπως η περαιτέρω αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή ακόμη και ο περαιτέρω περιορισμός της κυκλοφορίας τις καθημερινές ή τα Σαββατοκύριακα και περιορισμοί στα SMS.
Η εβδομάδα που έρχεται θα δείξει κατ’ αυτόν τον τρόπο και πολλά για την άρση του lockdown κι αν αυτή μπορεί να επιτευχθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Όλα εξαρτώνται από τον αριθμό των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με αυτό τον θανάτων και – κυρίως – των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ: εάν υπάρξει σημαντική και σταδιακή, βέβαια, αποκλιμάκωση, τότε ίσως είναι εφικτή η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις στο τέλος του μήνα. Σε διαφορετική περίπτωση, από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ότι στόχος είναι να λειτουργήσει η αγορά για τα Χριστούγεννα, τότε θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για μία ή δύο εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως όλα εξαρτώνται από την πιστή τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν.
Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται πάντως και για τα εμβόλια ύστερα από τις θετικές ανακοινώσεις των επιστημόνων για τις σχετικές δοκιμές. Όλα δείχνουν ότι μπορεί να είναι εφικτή η άφιξη των πρώτων εμβολίων ακόμη και τον Ιανουάριο και η προμήθειά τους θα γίνει από την ΕΕ, με την Ελλάδα να λαμβάνει συνολικά 25 εκατ. δόσεις (σ.σ.: σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν δύο δόσεις). Πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικό και στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θ’ ακολουθήσει ο υπόλοιπος πληθυσμός. Το εμβόλιο θα παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες και ο εμβολιασμός θα γίνει σε ειδικούς χώρους που θα διαμορφωθούν σε δομές δημόσιας υγείας σε όλη τη χώρα.
Ακολουθήστε το TheCaller στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις
Η καπνοβιομηχανία Καρέλια θα πληρώσει 4.681.318 ευρώ για λαθρεμπορία μέσω εικονικών εξαγωγών
Γιάννης Μητρόπουλος: Κατέληξε από κορονοϊό ο γιατρός της Βουλής- Ήταν μόλις 52 χρονών
Σοκ στη Λαμία: Αυτοκτόνησε 23χρονος – Η γιαγιά του τον βρήκε κρεμασμένο στο δωμάτιό του
Ροή Ειδήσεων

29/06/2022 | 14:55
Ξέσπασε ο Ουγγαρέζος για αποτελέσματα Πανελληνίων! «Πώς να γράψουν όταν ακούνε για εύκολα λεφτά; Δεν θέλουν να σπουδάσουν»
29/06/2022 | 14:50
Ιωάννα Μαλέσκου: Συγκινημένη αποχαιρετά τους συνεργάτες της – «Την έχω πάρει την απόφασή μου»
29/06/2022 | 14:49
Κατέρρευσε η Μοιραράκη στην κηδεία του Κοντούλη- H συγκλονιστική στιγμή που τον φιλά για τελευταία φορά
29/06/2022 | 14:37
Σύνοδος ΝΑΤΟ: Καμία αναφορά Ερντογάν σε νησιά και Αιγαίο – Σε λίγη ώρα μιλάει ο πρωθυπουργός

29/06/2022 | 14:37
Πάτρα 3 παιδιά: «Θα αποδείξουμε ότι η σπιτονοικοκυρά Ευγενία Κούτρα δεν έφυγε από παθολογικά αίτια», λέει ο δικηγόρος των συγγενών της
29/06/2022 | 14:25
Κωνσταντίνος Τζούμας: Το τελευταίο αντίο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών – Ποιοι ήταν εκεί
29/06/2022 | 14:18
Υπεγράφη η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – ΓΣΕΕ: Σε ισχύ οι κορυφαίες κατακτήσεις των εργαζομένων

27/06/2022 | 23:25
Πάτρα 3 παιδιά: «Πρόσεχε, γιατί… ξέρεις»-Απειλές στον παθολογοανατόμο που εξέτασε την σορό της Μαλένας
27/06/2022 | 19:24
Βενετία: Γιάννης Κούστας και Δήμητρα Μέρμηγκα βάφτισαν την κόρη τους σε ιστορικό palazzo

27/06/2022 | 15:53
Κορονοϊός-Παυλάκης για 4η δόση εμβολίου:«Αυτοί που έκαναν 3 δόσεις, δεν έχουν μολυνθεί και είναι νέοι δεν χρειάζονται 4η δόση»
27/06/2022 | 18:41
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Αν έχει σκοτώσει η Ρούλα τα παιδιά, θα τη σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια
28/06/2022 | 16:22
Σασμός επόμενα επεισόδια: Αυτό είναι το τέλος του Αστέρη στη σειρά- To τέλος για Αργυρώ και Σταύρο
27/06/2022 | 11:04
Επιλογή έκπληξη από Μητσοτάκη: Επιλέγει πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ για κορυφαία θεσμική θέση
28/06/2022 | 15:09
Ξέσπασε η Κατερίνα Καινούργιου! «Πόσο τραγικός τύπος είσαι; Σε ενοχλεί που φόρεσα ένα πιο ανοικτό ρούχο»

27/06/2022 | 19:38