• Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου
  • 09:39

Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ύμνοι της Μέρκελ για τον Τσίπρα με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών – Τι είπε για τον Μητσοτάκη

Μέρκελ... ευγνωμονούσα!

Στην κυβέρνηση ανέμεναν μια ενθουσιώδη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ για την οικονομία και τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος προσέφερε τη δήλωση αυτή για άλλο θέμα, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της επίσκεψής της: Το Σκοπιανό.

Στην κυβέρνηση ανέμεναν μια ενθουσιώδη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ για την οικονομία και τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος προσέφερε τη δήλωση αυτή για άλλο θέμα, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της επίσκεψής της: Το Σκοπιανό.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Συνεχάρη έτσι τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας «ευγνώμων» απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό γι' αυτήν. Πρόσθεσε δε ότι από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η «Βόρεια Μακεδονία», όπως αποκάλεσε τη γειτονική χώρα, ή η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη.

Ερωτηθείσα πάντως για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη - τον οποίο θα συναντήσει αύριο μεσημέρι - η Καγκελάριος ήταν επίσης ξεκάθαρη πως δεν μπορεί και δεν είναι αρμόδια να τον μεταπείσει. Επίσης, απέρριψε την κατηγορία που είχε απευθύνει κατά του πρωθυπουργού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αντάλλαξε τις συντάξεις με το Σκοπιανό, δηλώνοντας ότι η οικονομία δεν μπορεί να έχει σχέση με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Για την οικονομία, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι στόχος είναι η Ελλάδα να καταφέρει ν' ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να σταθεί στα πόδια της, ενώ επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη μείωσης της ανεργίας και ειδικά των νέων. Παραδέχθηκε ότι οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα στα χρόνια της κρίσης, αλλά τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήταν απαραίτητες.

Τέλος, για το προσφυγικό, η Καγκελάριος προειδοποίησε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θα επιθυμούσε, ιδιαίτερα στον τομέα των επιστροφών, δηλώνοντας ότι θα εργαστεί με την Ελλάδα για τη βελτίωση συγκεκριμένων όρων της συμφωνίας και συντάχθηκε με τον κ. Τσίπρα πως είναι απαραίτητη μια συνολική ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό, όπως είχε ζητήσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Τσίπρας τόνισε για τη συμφωνία των Πρεσπών ότι συμβάλλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στα Βαλκάνια και τόνισε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα του σήμερα είναι μια διαφορετική Ελλάδα σε σχέση με αυτή που είχε γνωρίσει στο παρελθόν η Καγκελάριος. Παραδέχθηκε πάντως ότι συχνά οι σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας δοκιμάστηκαν και πως υπήρξαν εκατέρωθεν στερεότυπα, αλλά έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε ύστερα από σχετική ερώτηση να εξηγήσει και τη μεταστροφή του σε σχέση με τα χρόνια της αντιπολίτευσης, όταν συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά της κυρίας Μέρκελ και της Γερμανίας. Όπως είπε, όταν είσαι πρωθυπουργός, είσαι υποχρεωμένος να εκπροσωπείς όλους τους πολίτες της χώρας κι έτσι, πρόσθεσε, πρέπει να βρίσκεις έναν ρεαλιστικό δρόμο για να είναι επωφελής η συνισταμένη για όλους. Μάλιστα, την απάντηση αυτή... σιγοντάρισε και η Καγκελάριος, λέγοντας πως όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε για πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα άλλαξαν κι αναπτύχθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά τους.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο κ. Τσίπρας μίλησε για απαράγραπτες και δύσκολες εκκρεμότητες, αλλά τόνισε ότι περισσότερη σημασία έχει το νέο πλαίσιο σχέσεων που έχουν οικοδομήσει οι δύο χώρες.

Send this to a friend