• Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου
  • 19:01

Αθήνα

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Ακάρ: Η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και όχι να το ερμηνεύει αυθαίρετα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ με τις οποίες ζήτησε αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ με τις οποίες ζήτησε αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας.

«H Τουρκία οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στον Ακάρ.

«H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες», σημείωσε ακόμη ο κ. Γεννηματάς.

Οι δηλώσεις Ακάρ

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Ακάρ υπέδειξε ότι η στρατικοποίηση των νησιών που πρέπει να παραμένουν αποστρατικοποιημένα συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών και Συμβάσεων.

«Από τον Έλληνα ομόλογό μου στα πλαίσια των ειλικρινών σχέσεών μας περιμένω να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και για αυτό το ζήτημα» τόνισε.

Οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ μεταδόθηκαν ως έκτακτη είδηση στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και έρχονται λίγες μόλις ημέρες έπειτα τη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος δήλωσε ότι «οι διεκδικήσεις της Τουρκίας παραμένουν στο ακέραιο και αυτό έχει να κάνει με λόγους εσωτερικής πολιτικής λόγω της παρουσίας ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση».

Send this to a friend