Αθήνα

4 oC

ελαφρές νεφώσεις

Υπόθεση Novartis: Η ώρα της προανακριτικής - Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για Παπαγγελόπουλο βλέπει η κυβέρνηση, μόνο πολιτικές ευθύνες στον Τσίπρα

Με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis και συγκεκριμένα αναφορικά με τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης προκειμένου να ενοχοποιηθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ προχωράει η κυβέρνηση.

Με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis και συγκεκριμένα αναφορικά με τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης προκειμένου να ενοχοποιηθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ προχωράει η κυβέρνηση.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Μαξίμου και ΝΔ έλαβαν τελικώς αυτή την απόφαση αφήνοντας εκτός του πεδίου της διερεύνησης τον Αλέξη Τσίπρα, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε σε συνεργάτες του πως δεν στέλνει στα δικαστήρια τους πολιτικούς του αντιπάλους. «Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της ιστορίας», πρόσθεσε στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός.

Μολαταύτα, στην κυβέρνηση και τη ΝΔ θεωρούν ότι είναι ξεκάθαρες οι πολιτικές ευθύνες του κ. Τσίπρα για την υπόθεση που εξελίχθηκε - όπως λένε - σε σκευωρία και επιχειρήθηκε έτσι η σπίλωση 10 συνολικά πολιτικών προσώπων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην πρωθυπουργών (Σαμαράς-Πικραμμένος). «Έχει αναμφισβήτητα πολιτικές ευθύνες, αλλά αυτές κρίνονται στις εκλογές», σχολίαζαν πηγές της ΝΔ. Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο δεν αποκλείει, εξάλλου, το ενδεχόμενο να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας σ' αυτήν ο κ. Τσίπρας - τουναντίον, το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.

Τυπικά και για το διαδικαστικό, η απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας θ' ανακοινωθεί σήμερα το μεσημέρι από τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Σταύρο Καλαφάτη. Νωρίτερα, θα έχουν μελετήσει τη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής δύο «γαλάζιοι» βουλευτές.

Πάντως, ισχύει ότι έως την τελευταία στιγμή υπήρξε στο κυβερνητικό στρατόπεδο προβληματισμός για τη σκοπιμότητα σύστασης μιας εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής. Όμως, η τελική απόφαση ικανοποιεί τους βουλευτές της ΝΔ που ήθελαν στην πλειονότητά τους να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης από τη Βουλή και η απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης. Επίσης, κατ' αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό το κύρος και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά η ΝΔ. Γι' αυτό και κομματικές πηγές της ΝΔ τονίζουν ότι η στάση τους είναι δημοκρατική, θεσμική και υπεύθυνη.

Εξάλλου, η προανακριτικής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ταιριάζει απόλυτα με τη βούληση του κ. Μητσοτάκη να μην μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών και να μην επιδείξει τάσεις ρεβανσισμού. Επιπλέον, σε συνθήκες πόλωσης, δεν πρόκειται με οποιοδήποτε τρόπο να πριμοδοτήσει πολιτικά τον κ. Τσίπρα, όπως θα έκανε π.χ. μέσα από μια προανακριτική επιτροπή σε βάρος του που δεν θα τον παρέπεμπε τελικώς στο Ειδικό Δικαστήριο - αν και ήδη στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, όπως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχουν εκφράσει την άποψη ότι η εικόνα ενός πρώην πρωθυπουργού στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν είναι η πρέπουσα.

Πάντως, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ούτε ο ισχυρισμός από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για εσωτερικό πρόβλημα στη ΝΔ με αφορμή το χειρισμό της υπόθεσης και τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, δεδομένου πως με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο σημαίνει πως η υπόθεση θα πάει πράγματι ως το τέλος, όπως είχε ζητήσει ο πρώην πρωθυπουργός.

Send this to a friend