Αθήνα

 

27 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Οι απίθανες γκριμάτσες του Χρυσού Τεντόγλου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρετός» ζυμώσεων για τις εσωκομματικές κάλπες στη ΔΗΣΥ- Το συγκριτικό πλεονέκτημα με τις πολλές υποψηφιότητες για την ηγεσία

Το στοίχημα της μαζικής καθόδου των οπαδών και φίλων στις εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μέσα στην “καρδιά” του φθινοπώρου θέλει να κερδίσει η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
  • Μπαράζ πρωτοβουλιών για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση ψηφοφόρων στις εσωκομματικές κάλπες του Οκτώβρη
  • Γιατί Γεννηματά και στελέχη θεωρούν συγκριτικό πλεονέκτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τις πολλές υποψηφιότητες για την ηγεσία
  • Ποια είναι τα κλειδιά και τα όπλα στην μάχη της ανασύνταξης της Kεντροαριστεράς

Το στοίχημα της μαζικής καθόδου των οπαδών και φίλων στις εσωκομματικές κάλπες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μέσα στην “καρδιά” του φθινοπώρου θέλει να κερδίσει η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Πυρετός» ζυμώσεων για τις εσωκομματικές κάλπες στη ΔΗΣΥ- Το συγκριτικό πλεονέκτημα με τις πολλές υποψηφιότητες για την ηγεσίαΓράφει η Φώφη Γιωτάκη

Το επιτελείο της, αλλά πρωτίστως η ίδια, γνωρίζει ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξασφαλιστεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κινητοποίηση των διάσπαρτων κεντροαριστερών ψηφοφόρων, όλων των τάσεων και γενιών. Η κατάρτιση  του αναγκαίου σχεδίου έχει ήδη ξεκινήσει και παρότι συνυπολογίζουν την “χαλαρότητα” του Αυγούστου, εκτιμούν ότι το πολιτικό κλίμα από τον Σεπτέμβρη θα ευνοήσει τον “απόπλου” για την “επόμενη μέρα” της κεντροαριστεράς.

Ωστόσο επιμένουν να αναζητούν τις ασφαλείς μεθόδους και προσβλέπουν σε ένα μπαράζ θετικών πρωτοβουλιών από τις πρώτες κιόλας μέρες του Σεπτέμβρη. Τα “κλειδιά” της επιτυχίας περνούν μέσα από την άρση των πιθανών εμποδίων και της προσέλκυσης των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που όμως κινούνται στον ευρύτερο χώρο της παράταξης. Η κυρία Γεννηματά το είπε καθαρά σε χθεσινή συνέντευξή της: “Όσο περισσότεροι υποψήφιοι για την ηγεσία, τόσο μεγαλύτερος πλουραλισμός ιδεών και προτάσεων θα υπάρξει και τόσο μεγαλύτερη κινητοποίηση θα γίνει”.

Είναι ένα από τα κλειδιά του σχεδίου που προετοιμάζουν στην Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στα άλλα κεντρικά επιτελεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το δε ενδιαφέρον σημείο είναι ότι η “πληθώρα” υποψηφίων δεν τρομάζει ούτε την νυν επικεφαλής της Δημκρατικής Συμπαράταξης, ούτε τα άλλα στελέχη που είτε σκέφτονται είτε έχουν σχεδόν αποφασίσει τον δρόμο της καθόδου για την εκλογή ηγεσίας από την βάση. Το αντίθετο. Έμπειρα κομματικά στελέχη πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ που καθιέρωσε στην Ελλάδα την ανάδειξη αρχηγού από την βάση (το 2004) παρά την εκλογική του καθίζηση τα χρόνια της κρίσης απέδειξε ότι έχει τις δυνάμεις να “κατεβάζει” κόσμο στις εσωκομματικές κάλπες και να εκλέγει ηγεσίες με την συμμετοχή χιλιάδων μελών και φίλων- αυτό συνέβη και την τελευταία φορά, το 2015 με την εκλογή της κυρίας Φώφης Γεννηματά. Τις προηγούμενες φορές η αυξημένη συμμετοχή του κόσμου θεωρείτο κάτι παραπάνω από βέβαιη καθώς επικρατούσε κλίμα έντονης πόλωσης και σύγκρουσης μεταξύ των διαφορετικών τάσεων και υποψηφίων- όπως μεταξύ των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλου.

Το γεγονός πάντως ότι σε αυτήν την φάση οι εσωτερικές διαφωνίες δεν έχουν οδηγήσει σε ακραίες αντιπαραθέσεις δυσκολεύει τα προγνωστικά. Τα χαρακτηριστικά της συγκυρίας είναι όμως πολύ διαφορετικά: η παράταξη έχει περάσει από χίλια κύματα, έχει φτάσει σε μονοψήφια ποσοστά αλλά και στην παραδοχή ότι η ανασύνταξή της επιτυγχάνεται μόνο μέσα από ενωτικές πρωτοβουλίες. Που σημαίνει ότι το κλίμα που επικράτησε στο πρόσφατο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δείχνει στα στελέχη της τον δρόμο της ανασύνταξης με “ελεγχόμενες αντιπαραθέσεις”.

Ώσπου να φτάσουν όμως στην εκλογή αρχηγού από την βάση θα περάσουν αναγκαστικά από άλλους κρίσιμους για την διεύρυνση της Συμπαράταξης σταθμούς. Το μήνυμα εστάλη από την κυρία Γεννηματά και σε όλους του τόνους. Και αφορά στην καθαρή και άμεση απάντηση -όχι αργότερα από τις αρχές του Σεπτέμβρη- του Ποταμιού και των άλλων Κινήσεων στην πρόσκληση της Επιτροπής υπό το Νίκο Αλοβιζάτο για συμπόρευση. Έγκυρες πληροφορίες λένε ότι η Χαριλάου Τρικούπη αθ επιμείνει στο κάλεσμα προς τον Σταύρο Θεοδωράκη αλλά και προς τον Σπύρο Λυκούδη (επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών), ενώ αναμενει την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της “Ώρας Αποφάσεων” στις 2 του Σεπτέμβρη (μία ημέρα πριν τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ…)

“Η κεντροαριστερά χωράει και το μεταρρυθμιστικό και το προοδευτικό κέντρο”, υποστηρίζει για να στείλει το σχετικό μήνυμα η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προς τις άλλες ηγεσίες και να επικαιροποιήσει την πρόσκληση.

Για το δίλημμα αν ο νέος φορέας θα είναι πολυκομματικός ή πολυτασικός η απάντηση θα έρθει όπως όλα δείχνουν από τα ίδια τα κόμματα και τις κινήσεις- για παράδειγμα θα είναι το ΠΑΣΟΚ που θα αποφασίσει για την αυτοδιάλυσή του ή όχι προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο φορέα. Το ίδιο θα κάνει εκ των πραγμάτων και το Κίνημα και η ΔΗΜΑΡ, αλλά και το Ποτάμι εφόσον κάνει το βήμα προς την κοινή πορεία. Δεν αποκλείεται άλλωστε κατά την διαδικασία εκλογής αρχηγού από την βάση οι συμμετέχοντες να ψηφίσουν και για το τι τύπου πολιτικό φορέα επιθυμούν.

Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερο βάρος θα δώσουν στην διαμόρφωση της πολιτικής χάρτας και του εθνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της χώρας. Η λογική που επικρατεί αυτήν την στιγμή και στην οποία επιμένουν οι περισσότερες δυνάμεις του χώρου λέει ότι “δεν είμαστε ουρά ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας”. Διότι, όπως εξηγούν, ο στόχος είναι η μείωση των ποσοστών των δύο κομμάτων που επιδιώκουν την πόλωση και τον διχασμό της κοινωνίας, και η αύξηση των δυνάμεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Βασικές υποστηρικτικές δυνάμεις στην ανοιχτή στην κοινωνία διαδικασία της εκλογής από την βάση τον Σεπτέμβρη, θα είναι σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι “πυρήνες” του άλλοτε κραταιού κόμματος στον αυτοδιοικητικό και συνδικαλιστικό χώρο, αλλά και στον τεχνοκρατικό-μεταρρυθμιστικό που πιστεύουν στις προοδευτικές λύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ροή Ειδήσεων

18/08/2022 | 00:58

Κατερίνα Στεφανίδη: «Eπανεκκίνηση για μένα το αργυρό μετάλλιο»

18/08/2022 | 00:50

ΗΠΑ – Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση

18/08/2022 | 00:35

To ‘πε και το ‘κανε: Στο πλευρό της Στεφανίδη ο Μίλτος Τεντόγλου!

18/08/2022 | 00:22

Σύμη: Στο νοσοκομείο 8χρονος που τραυματίστηκε από προπέλα

18/08/2022 | 00:15

Ουκρανία: Έξι νεκροί και 16 τραυματίες από ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

18/08/2022 | 00:11

Τα ζώδια σήμερα, Πέμπτη 18 Αυγούστου

18/08/2022 | 00:08

Kαιρός: Θα αγγίξει τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος, ισχυροί άνεμοι στα πελάγη

18/08/2022 | 00:04

Ζωή Λάσκαρη: Η αξέχαστη Ζωίτσα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

18/08/2022 | 00:02

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 18 Αυγούστου

17/08/2022 | 23:52

Τουρνουά Ακρόπολις: Οδοστρωτήρας Giannis πέρασε πάνω από την Πολωνία

17/08/2022 | 23:39

Νέο μετάλλιο: «Ασημένια» η Στεφανίδη στο επί κοντώ!

17/08/2022 | 23:23

Θρίλερ στον αέρα: Ελληνικά F-16 πλεύρισαν λιβανέζικο Airbus που δεν απαντούσε

17/08/2022 | 23:12

Σκιάθος: Αυτοκτόνησε 55χρονος επιχειρημαίας

17/08/2022 | 22:59

Ρεπόρτερ του ΑΝΤ1 μπήκε σε… παιδική πισίνα και… έδωσε στεγνά τους παρουσιαστές

17/08/2022 | 22:48

Επικός Τσιμιτσέλης: Τραγουδάει συνθήματα του Ολυμπιακού στην… Ινδονησία
Πολιτική κόντρα για τον Έβρο – Θεοδωρικάκος σε Τσίπρα: Αν θες να ανοίξουμε τα σύνορα να το πεις ευθέως
Πλεύρης: Αισιοδοξία ότι δεν θα ξαναδούμε μέτρα το φθινόπωρο – Αν χρειαστούν θα είναι ήπια
Μηταράκης για Έβρο: Πώς ήταν εγκλωβισμένοι οι μετανάστες 10 μέτρα από τις ελληνικές όχθες;
«Πόλεμος» δηλώσεων για τον Έβρο: Σήκωσε το γάντι ο Θεοδωρικάκος – «Η κυβέρνηση είναι η τελευταία που μπορεί να δίνει μαθήματα πατριωτισμού», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΡΙΖΑ: «Στο κτηματολόγιο η νησίδα των προσφύγων στον Έβρο» – Ερώτηση στη Βουλή για το καθεστώς κυριαρχίας
Κωνσταντινόπουλος: «Η εξεταστική επιτροπή θα διερευνήσει και την χρήση του Predator στην Ελλάδα»