Αθήνα

9 oC

αραιές νεφώσεις

Πάνω από 40 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τα εισιτήρια από τις επισκέψεις στην Ακρόπολη μέσα στο 2018

Την Δευτέρα το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης θέλοντας να εκτιμήσει τη μέχρι τώρα προσπάθεια.

Την Δευτέρα το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού βρέθηκε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης θέλοντας να εκτιμήσει τη μέχρι τώρα προσπάθεια.

«Η σημερινή μου είναι μια επίσκεψη εργασίας και ιδιαίτερης εκτίμησης στην Ομάδα που συνεχίζει το Έργο αλλά και σε όσους εργάστηκαν εδώ με αφοσίωση τα προηγούμενα χρόνια», είπε η Μυρσίνη Ζορμπά και σημείωσε: «Τα έργα στην Ακρόπολη είναι πρωτίστως το χρέος μας στο μνημείο, το οποίο πρέπει να παραμένει σταθερά ανοιχτό και προσβάσιμο στα εκατομμύρια των επισκεπτών που έρχονται εδώ απ’ όλο τον κόσμο.
Φέτος, το 2018, είχαμε 2.862.434 επισκέπτες, στους οποίους, αν προσθέσουμε τους επισκέπτες του Μουσείου της Ακρόπολης που ήταν 1.634.057, φτάνουμε σε έναν αριθμό 4.496.491 (4,5 εκατομμύρια επισκέπτες). Τα έσοδα ειδικότερα στον Βράχο της Ακρόπολης έφτασαν στα 40.479.085 ευρώ».

Στη συνέχεια, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε: «Τα έργα πάνω στην Ακρόπολη έχουν μεγάλη σημασία, και αυτό μας έφερε σήμερα εδώ. Δεν περιορίζονται στην αποκατάσταση της αναπόφευκτης φθοράς που προκαλεί ο χρόνος στα μνημεία. Η αποκατάσταση έχει πίσω της μια φιλοσοφία, ένα όραμα και αυτό μας εξηγούν οι διαπρεπείς αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες που έχουν αναλάβει το έργο, συνομιλώντας, με τις γνώσεις και τη σοφία του σήμερα, ως τεχνίτες με τεχνίτες, με εκείνους που τα δημιούργησαν στην εποχή της αθηναϊκής δημοκρατίας.

«Η Ακρόπολη συμβολίζει δύο έννοιες: το κλασικό και τη δημοκρατία. Η Ακρόπολη είναι ένα μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, το οποίο αποκτά καινούργιο νόημα, όπως απέκτησε καινούργιο νόημα μέσα από τη ματιά του Ρενάν, του Φρόυντ, του Μαλρό και του Σεφέρη. Αποκτά καινούργιο νόημα σε κάθε εποχή, στα μάτια κάθε επισκέπτη που έρχεται από τα πέρατα του κόσμου.
«Ως πυξίδα για τη χάραξη μιας αρχαιολογικής και αρχαιογνωστικής εποχής, μας ενδιαφέρει το μέλλον του κλασικού. Κάθε εποχή αναμετριέται με τον κλασικό πολιτισμό για να προσδιορίσει την ταυτότητά της, για να αυτοπροσδιοριστεί, να δώσει μορφή στο μέλλον της.

«Οι αρχαιότητες δεν είναι τα “ωραία ερείπια” των ρομαντικών ποιητών. Χρειάζεται να τις αντιλαμβανόμαστε μέσα από τη σχέση τους με τη φιλοσοφία, την τραγωδία και την επινόηση της πολιτικής από τους αρχαίους που πήρε τη μορφή της δημοκρατίας. Πρέπει επομένως στα εκατομμύρια των επισκεπτών, αλλά και σε εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας, να δώσουμε μια όσο το δυνατό ολοκληρωμένη προσέγγιση της αρχαιότητας που μπορεί να τους μιλήσει και να τους οδηγήσει στην έννοια της παιδείας των πολιτών.
Το έργο που συντελείται εδώ δεν είναι απλώς τεχνικό, αφορά και τον εκπαιδευτικό ρόλο της γόνιμης επαφής με τον αρχαίο πολιτισμό» κατάληξε η υπουργός πολιτισμού.

Την Υπουργό Πολιτισμού συνόδεψαν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και διακεκριμένοι επιστήμονες της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ), με πρωτοστατούντα τον Πρόεδρο του ΔΣ, Ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ, Μανώλη Κορρέ, καθώς και την Φανή Μαλλούχου-Tufano, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου και την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) Βασιλική Ελευθερίου.

Send this to a friend