• Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου
  • 16:19

Αθήνα

7 oC

ψιχάλες μικρής έντασης

Απίθανη ανακάλυψη: Βρήκαν το αρχαιότερο τυρί του κόσμου 3.200 ετών

Άφωνοι έμειναν οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο με την ανακάλυψη σε τάφο του Ptahmes, ενός δημάρχου της πόλης του Μέμφις του 13ου αιώνα στην Αίγυπτο.

Βρήκαν τυρί τυλιγμένο σε καμβά μέσα σε ένα σπασμένο αγγείο. Σύμφωνα με την μελέτη της ομάδας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Analytical Chemistry μπορεί να είναι το αρχαιότερο τυρί που ανακαλύφθηκε ποτέ.Ήταν φτιαγμένο από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα,ενώ ο τάφος μέσα στον οποίο βρέθηκε, περιέχει τοιχογραφίες που αναπαριστούσαν διάφορες σκηνές ανταλλαγής με τυρί. Θεωρείται επίσης πως το τυρί συμπεριλαμβανόταν στα ταφικά έθιμα των πλούσιων Αιγυπτίων. 

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ενρίκο Γκρέκο, ηγέτης στο νέο πεδίο των ανακαλύψεων αρχαίων τροφίμων που είναι γνωστά ως «αρχαιοτρόφιμα» δήλωσε: «Οι αρχαιολόγοι υποψιάζονταν πως ήταν ένα είδος φαγητού που τοποθετήθηκε στον τάφο μαζί με τον ιδιοκτήτη του και αποφάσισαν να διεξάγουν χημικές αναλύσεις».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το δείγμα περιείχε ίχνη ενός βακτηρίου που είναι γνωστό ότι προκαλεί βρουκέλλωση, μια θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους μέσω μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών.

«Μέχρι τώρα δεν ήμασταν σίγουροι αν ήταν πραγματικά μέρος της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αιγυπτίων» δήλωσε ο Γκρέκο. «Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για το ποια θα μπορούσε να ήταν η γεύση του, γνωρίζουμε ότι έγινε κυρίως από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, αλλά για μένα είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ μια συγκεκριμένη γεύση» .

Φωτογραφίες: University of Catania / niversity of Cairo

Send this to a friend