Αθήνα

 

27 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

fggrth
Γιατί πεθαίνουν οι τουρίστες πεζοπόροι στην Ελλάδα
photo entrance

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Comicdom CON Athens – To μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics της Αθήνας από 17 έως19 Μαΐου στην Τεχνόπολη

Comicdom CON Athens 2024, το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics έρχεται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων από τις σήμερα 17 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου.

170 δημιουργοί comics και εικονογράφοι, διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις comics και εικονογράφησης, καταστήματα και εκδοτικές, προβολές animation, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, sketch events, Διαγωνισμός Cosplay, Απονομή Ελληνικών Βραβείων Κόμικς, ομιλίες και panels, συνθέτουν το πρόγραμμα της μεγάλης γιορτής των comics, που φέτος μεγαλώνει και επεκτείνεται σε -σχεδόν- όλους τους χώρους της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Όπως πάντα, έτσι και στη φετινή 18η διοργάνωσή του, το μακροβιότερο διεθνές φεστιβάλ comics της Αθήνας παραμένει το μόνο αυτής της κλίμακας, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις δράσεις του.

ΙΑΠΩΝΙΑ – Η ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ

Η Ιαπωνία, γενέτειρα των παγκοσμίως δημοφιλών manga και anime, θα είναι η Τιμώμενη Χώρα του φετινού φεστιβάλ, με ένα πλούσιο πρόγραμμα, τόσο για τους φίλους της ιαπωνικής κουλτούρας, όσο και για όσους θέλουν να την ανακαλύψουν. Οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, με αφορμή το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024. Τρεις εκθέσειςδύο διεθνείς και μια ελληνική αποτελούν τον κορμό του αφιερώματος στην Ιαπωνία, με το πρόγραμμα να συμπληρώνουν panels, sketch event με Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, και ένα πλούσιο παιδικό πρόγραμμα.

Διεθνής Έκθεση: Make Mine Manga

Εξερευνήστε την ιστορία των manga, τις δημιουργικές τεχνικές πίσω από αυτή τη μοναδική τέχνη και ανακαλύψτε το θαύμα των Manga-Anime. Η έκθεση που έχει ως σκοπό να συστήσει τα manga στο ευρύ κοινό, έχει δημιουργηθεί ειδικά από τον Paul Gravett, εμβληματική προσωπικότητα διεθνούς κύρους στον χώρο της 9ης Τέχνης, ο οποίος και θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ, για μία live ξενάγηση των επισκεπτών στη συναρπαστική ιστορία των manga.

Διεθνής Έκθεση: Manga Originals: A Close-Up on Japanese Comics Art

Ταξιδέψτε στον κόσμο των manga μέσα από μια έκθεση original art, αντιπροσωπευτικών της εξέλιξης του Μέσου στον χρόνο, μέσα από 37 πρωτότυπες σελίδες από μια ποικιλία ειδών και επιδραστικών καλλιτεχνών! Τα έργα αποτελούν μέρος της συλλογής του εικονογράφου και συλλέκτη manga, Dan Byron, ο οποίος θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ, για μία live ξενάγηση των επισκεπτών.

Έργα από τους: Akira Matsubara, Akiyoshi Giron Saito, Aya Kosugi, Chikae Ide, Chiyoji, Dai Yoshimura, Daisuke Ichiba, Daisuke Terasawa, Hatinoji Yasuhiko, Hideshi Hino, Hiroshi Takase, Hitoshi Tanimura, Junji Kanzaki, Junko Mizuno, Kimura Tomoo, Kurumi Yukimori, Kyoko Adachi, Mamoru Uchiyama, Mitsuyo Oya, Sakamoto Hyousaku, Seina Azumi, Shintaro Kago, Suehiro Maruo, Tetsuro Omoya, Tsukio Mao, Wataru Takahashi, Yasuhiro Makino, Yuri Saeki.

Επιμέλεια: Dan Byron, Paul Gravett

Ελληνική Έκθεση: 40 Χρόνια Dragon Ball

Από την έκδοσή του το 1984 μέχρι σήμερα, το Dragon Ball έχει γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές manga και anime όλων των εποχών. Οι 42 τόμοι του manga έχουν πουλήσει περισσότερα από 230 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, καθιστώντας το την δεύτερη σειρά manga με καλύτερες πωλήσεις στην Ιστορία. Το anime, συγκεκριμένα το l Z, είναι επίσης πολύ δημοφιλές σε αρκετές χώρες και αύξησε την δημοτικότητα του είδους στον δυτικό κόσμο. Με την τραγική είδηση του θανάτου του δημιουργού του Dragon Ball, Akira Toriyama, η έκθεση απέκτησε ξαφνικά και χαρακτήρα memorial, με 15 Έλληνες εικονογράφους να αποτίουν φόρο τιμής στο επιδραστικό franchise και τον δημιουργό του.

Συμμετέχουν: Μαγδαληνή Βεντούρη, Ευγενία Βερελή, Ντένις Γιατράς, Γιώργος Καμπάδαης, Αρινέλα Κοτσίκο, Μάνος Λαγουβάρδος, Νίκος Μπράτος, Μαρία Μπιντζιλαίου -Seeker, Σιαδώρα Παπαθεοδώρου, Γιάννης Ρουμπούλιας, Ειρήνη Σκούρα,  Αδριανός Σταγγίδης, Dani,  Voss K., Harry Saxon. Επιμέλεια: Αντώνης Αντωνιάδης, Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

HUGO PRATT: H Κληρονομιά, το Έργο, η Βιογραφία

Σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών – παρουσιάζουμε μια έκθεση-αφιέρωμα στον Hugo Pratt, από τους σπουδαιότερους δημιουργούς παγκοσμίως και ένας από τους πρώτους που έφεραν λογοτεχνική αύρα στο Μέσο των comics. Πολλά από τα comics του, με διασημότερη τη σειρά Corto Maltese, διακρίνονται από τον συνδυασμό κινηματογραφικής αφήγησης με εκτεταμένη ιστορική έρευνα. Η έκθεση περιλαμβάνει 27 panels μεγάλων διαστάσεων, αποτελώντας ένα οπτικό και πληροφοριακό ταξίδι στη φαντασία του αρχετυπικού δημιουργού, διατρέχοντας παράλληλα το σύνολο της πολυποίκιλης και επιδραστικής πορείας του.

Επιμέλεια: Patrizia Zanotti.

ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ TASS

Tο πολύτιμο έργο ενός ιδιαίτερου, πολυδιάστατου δημιουργού, του Γιώργου Τασιούλα, παρουσιάζει το φετινό Comicdom CON Athens. Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος και αυτόνομος, εικαστικός-σκιτσογράφος-κομικογράφος και ο πρώτος που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του ως storyboard artist στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, ο Tass, όπως συνήθως υπέγραφε, έφυγε πρόωρα πριν δύο χρόνια, στην ακμή της πορείας του. Μέρος του πολυποίκιλου και εντυπωσιακού έργου του αναδεικνύεται σε αυτή την έκθεση, που συνοδεύεται από τη δίγλωσση (ελληνικά/αγγλικά) έκδοση «The Tass Book | The Art of Storyboard» που εξέδωσαν από κοινού το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η εταιρεία παραγωγής Marni Films.

Επιμέλεια: Έφη Παπαζαχαρίου.

COMICS ΣΤΟ ΥΔΑΤΑΕΡΙΟ

Με αφορμή τη φετινή επέτειο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 με θέμα: “Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα”, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συνεργάζονται στο πλαίσιο και παρουσιάζουν την έκθεση Comics στο Υδαταέριο. Στην έκθεση παραλληλίζονται δύο διαφορετικοί κόσμοι: η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά, με σελίδες comics να αφηγούνται τις εμπειρίες ενός εργαζόμενου μέσα σε ένα εργοστάσιο ενέργειας, τις συνθήκες εργασίας, τα υλικά που αγγίζει καθημερινά, τα ρούχα και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που απαιτεί η δουλειά του, την εξειδίκευση πάνω στη γραμμή παραγωγής και παράλληλα την καθημερινότητα ενός δημιουργού comics, την έμπνευση, τη σύλληψη της ιδέας, το μέσο δημιουργίας, και το τελικό προϊόν.

Σχεδιασμός Comics: Μαρία- Όλια Ντακογιάννη | Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία- Όλια Ντακογιάννη, Λήδα Τσενέ | Εποπτεία Έργου: Μαρία Φλώρου, Γεωργία Λαζάρου, Αργυρώ Μπατσή, Ιωάννα Παντέ

Η ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΣ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Το εκθεσιακό πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την Ατομική Έκθεση της φετινής τιμώμενης καλλιτέχνιδας, Κορίννας Μέι Βεροπούλου, και τέσσερις ψηφιακές εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στο Ψηφιακό Μουσείο Comics – comicsmuseum.grθα είναι διαθέσιμες μέσω οθόνης κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ και θα παραμείνουν διαθέσιμες ψηφιακά και μετά την ολοκλήρωσή του.

Η Κορίννα Μέι Βεροπούλου είναι εικονογράφος και comics artist με καταγωγή από Ελλάδα και Σιγκαπούρη. Ξεκίνησε την καριέρα της στα comics το 2015 στο Λονδίνο με δικές της αυτό-εκδόσεις. Τα πιο αξιοσημείωτα projects της είναι τα πρόσφατα reboots του Harlem Heroes από την 2000AD/Rebellion και Escape from Bitch Mountain, μια ανθολογία του Comic Book Slumber Party που εκδόθηκε από την Avery Hill.

Στις Ψηφιακές Εκθέσεις που θα ντεπουτάρουν λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, συναντάμε μία Αναδρομική Έκθεση του Soloup, του βετεράνου, πολυμεταφρασμένου, Έλληνα δημιουργού comics (ΑΪβαλί, 1821: Η Μάχη της Πλατείας) και ερευνητή, που πρόσφατα μετέφερε σε graphic novel τον Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη, την έκθεση 10 Χρόνια Καρέ-Καρέ, που μέσα απόcomic strips και εικονογραφήσεις καταγράφει την πορεία τουμοναδικού ένθετου για comics στον ημερήσιο Τύπο, και συγκεκριμένα στην Εφημερίδα των Συντακτών,  την έκθεση Εν Αιθρία 11 που παρουσιάστηκε στις αρχές της φετινής χρονιάς στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και περιελάμβανε αδημοσίευτα έργα 56 Ελλήνων δημιουργών και τέλος, έκθεση που προέκυψε από τη συνεργασία της Athens Comics Library με την Ιακωβάτειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου Κεφαλληνίας και μέλη του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο της δράσης «Graphic Novel: Όταν η Σύγχρονη Τέχνη Συναντά την Επτανησιακή Γραμματεία».

ΤΟ ARTISTS ALLEY
170 δημιουργοί comics και εικονογράφοι
, καταξιωμένοι, ανερχόμενοι, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι, θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις νέες, αλλά και παλαιότερες δουλειές τους στους τομείς των comics και της εικονογράφησης. Παράλληλα και λόγω της επέλασης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πολιτιστική βιομηχανία, το Φεστιβάλ στηρίζει και προστατεύει τους καλλιτέχνες, βάζοντας τον κανόνα που απαγορεύει τη συμμετοχή με έργα δημιουργημένα από A.I.  

ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ & ΟΙ ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ

Περισσότερες από 40 επιχειρήσεις και εκδοτικές συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν τα προϊόντα τους, νέες αλλά και παλαιότερες εκδόσεις. Η σημασία του Comicdom CON Athens στην εγχώρια σκηνή comics, αποτυπώνεται από το γεγονός ότι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό  της ετήσιας εκδοτικής παραγωγής συντονίζεται για να συμπέσει με το Φεστιβάλ.

Η AGORA + ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Το 2023, το Comicdom CON Athens έγινε το πρώτο φεστιβάλ comics στην Ελλάδα που εγκαινίασε τον θεσμό της Agora, με εγχώριους δημιουργούς και εκδότες να έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκδότες από χώρες με κραταιές αγορές, χωρίς καμία χρέωση. Η Agora βοηθά στη διεθνή δικτύωση των Ελλήνων δημιουργών, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες να εξασφαλίσουν την εκτός συνόρων έκδοσή τους και λειτουργεί συμβουλευτικά ώστε να ανταποκρίνονται τα έργα τους στις απαιτητικές προδιαγραφές των διεθνών αγορών. Φέτος για πρώτη φορά, portfolios καλλιτεχνών θα βλέπουν και εκπρόσωποι του βραβευμένου animation studio, Funny Tales, και της -διεθνούς εμβέλειας- εταιρείας παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και ψυχαγωγίας, GravityBreath Picturesενώ θα συμμετέχουν εκδότες από τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, και το Βέλγιο, πολλοί από αυτούς σε συνεργασία του Φεστιβάλ με φορείς και οργανισμούς.

Ο Keith Richardson που εκπροσωπεί την επιδραστική βρετανική εκδοτική Rebellion Publishing (2000AD, TREASURY OF BRITISH COMICS), o editor Thomas Cadène (Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος), o παραγωγός, σκηνοθέτης και animator, Emilio Martí (Ινστιτούτο Θερβάντες), ο editor, ακαδημαϊκός και δημοσιογράφος Kristian Hellesund (Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα και NORLA), ο editor Xavier Lownthal (Πρεσβεία του Βελγίου και Εκδόσεις Κορμοράνος),και το μέλος της Finnish Comics Society, Athanasia Aarniosuoo.Η λίστα των διεθνών προσκεκλημένων συμπληρώνεται από τους καλεσμένους της Jemma Press, τον δημιουργό της σειράς Vintagerotika, Luca Laca Montaliagni, τον πολυγραφότατο συγγραφέα, ακτιβιστή και βραβευμένο από τη Διεθνή Αμνηστία, Gianluca Costantini, την συγγραφέα και επιμελήτρια εκθέσεων, Elettra Stamboulis και τη σεναριογράφο graphic novels, Anna Rakhanko, τις καλεσμένες του Relax Your Soul Comics, τη βραβευμένη το 2022 με το Russ Manning Promising Newcomer Award, καλλιτέχνιδα, Luana Vecchio, την καταξιωμένη σε Μεγ. Βρετανία και ΗΠΑ, illustrator και σχεδιάστρια comics, Anna Morozova, καιτη διευθύντρια του νεανικού περιοδικού Topo, Laurence Fedet (σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος).

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ COMICDOM COSPLAY ΠΑΕΙ ΕΥΡΩΠΗ

O αγαπημένος Διαγωνισμός αναβαθμίζεται και γίνεται προκριματικός του πανευρωπαϊκού Europa Cosplay Cup! Με τη νέα αυτή συνεργασία, το νικητήριο Cosplay της ατομικής κατηγορίας του Comicdom Cosplay 2024, θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στη Γαλλία και να εκπροσωπήσει επάξια την Ελληνική κοινότητα ανάμεσα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο διαγωνισμός Europa Cosplay Cup διοργανώνεται το Δεκέμβριο για 3η χρονιά στην Τουλούζη της Γαλλίας από την France Cosplay με σκοπό να αναδείξει τη δυναμική του Ευρωπαίων καλλιτεχνών του χώρου.

Το πρόγραμμα του Comicdom CON Athens 2024 συμπληρώνουν:

  • Τελετή Απονομής Ελληνικών Βραβείων Κόμικς (σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κόμικς)
  • Πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για γονείς και παιδιά (σε επιμέλεια της Athens Comics Library)
  • Προβολές Animation (σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ Animasyros)
  • Θεματικές συζητήσεις/panels (με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, θεωρητικών των comics, επαγγελματιών του χώρου και δημοσιογράφων)
  • Εργαστήρια και masterclasses από καταξιωμένους δημιουργούς σε τεχνικές σεναρίου και εικονογράφησης

Λεπτομέρειες για το πλήρες πρόγραμμα του CCA2024, στην ιστοσελίδα comicdom-con.gr και στα social media (Facebook, Instagram και Tik-Tok)

 

Πηγή: ertnews.gr

<>

Ροή Ειδήσεων

voulgaraki236

23/06/2024 | 23:20

Η Παυλίνα Βουλγαράκη εξομολογείται για την κακοποιητική συμπεριφορά που βίωσε από σύντροφό της

23/06/2024 | 23:10

Mεγάλη η ζήτηση για τα εισιτήρια του τουρνουά Ακρόπολις

23/06/2024 | 23:00

Καίτη Γαρμπή: «Κάποτε μου έδωσαν τον Παλιόκαιρο, δεν μου άρεσε και δεν το τραγούδησα»
syllipsi

23/06/2024 | 22:50

Συνελήφθη στους Αγίους Αναργύρους 33χρονος για άσεμνες χειρονομίες σε ανήλικη – Αντιστάθηκε σθεναρά

23/06/2024 | 22:40

Δημήτρης Παπανώτας: «Δέχθηκα πρόταση να πάω στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, αλλά το κανάλι είχε αντίθετη άποψη»

23/06/2024 | 22:30

Aξιωματικός της ΕΛΑΣ κατηγορείται για εκδικητική πορνογραφία – Τι βρέθηκε στην οικία του 35χρονου
boeing

23/06/2024 | 22:20

Ράγισε το παρμπρίζ πιλοτηρίου ενός Boeing στα 40.000 πόδια — Στους -58 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία

23/06/2024 | 22:10

Πρόστιμο στην Εθνική Κροατίας από την UEFA

23/06/2024 | 22:05

Η Ναταλία Γερμανού “πάγωσε” τους συνεργάτες της: “Έχουμε να κάνουμε με ένα ζευγάρι, εκείνη σούπερ σταρ… ατάλαντη”
csacasca

23/06/2024 | 22:04

Πάρνηθα: Έριχναν πυροτεχνήματα ενώ η Αττική ήταν στο «κόκκινο» – Δείτε βίντεο

23/06/2024 | 22:02

Ρωσία: Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε συναγωγή στην πόλη Ντέρμπεντ – Ένας αστυνομικός νεκρός

23/06/2024 | 22:02

Επέτειος στο Ηνωμένο Βασίλειο: Οκτώ χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit
fotia purkagia purosbestiki 18

23/06/2024 | 22:01

Πυροσβεστική: 41 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο – Συνελήφθη ένας άνδρας στην Αιτωλοακαρνανία

23/06/2024 | 22:01

Ζούμπερι: Πνίγηκε 37χρονος στην προσπάθειά του να βοηθήσει λουόμενο που κινδύνευε

23/06/2024 | 22:00

Ηγουμενίτσα: 31χρονος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο στο Μαυρούδι
adania shibli
Νέα κυκλοφορία: “Ασήμαντη λεπτομέρεια” της Παλαιστίνιας συγγραφέα Adania Shibli
ap24173700450121
Ξεσήκωσε το Λονδίνο η Τέιλορ Σουίφτ – Παρουσία γαλαζοαίματων και πολιτικών η συναυλία της
000 34y8729 scaled 1
Πανσέληνος Ιουνίου: Μαγεύουν οι εικόνες από το «Φεγγάρι της Φράουλας»
ap22159539176601
Έργο της Πάουλα Ρέγκο μπορεί να πωληθεί σε τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία στο Λονδίνο
oikodomoi 1
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι Ηρωικοί Οικοδόμοι»
ertnews rec sdi 20240619 182200.00 25 32 19.still005
Μούντρες: Η γιόγκα των δαχτύλων που επηρεάζει την υγεία μας