Αθήνα

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Τα ζώδια σήμερα, Δευτέρα 3 Αυγούστου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Έφυγε» ο «Δάσκαλος του Γένους»- Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Δημήτρης Φραγκόπουλος

Ο «Δάσκαλος του Γένους», ο άνθρωπος που καθήλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων...

Ο «Δάσκαλος του Γένους», ο άνθρωπος που καθήλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων με τις ομιλίες του σχετικά με τον ελληνισμό και τον πλούτο της γλώσσας μας, Δημήτρης Φραγκόπουλος, πέθανε σε ηλικία 89 ετών στην Κωνσταντινούπολη μετά από επιδείνωση της υγείας του.

Την περασμένη Πέμπτη, ο επί δεκαετίες διευθυντής του ομογενειακού σχολείου «Ζωγράφειο» εισήχθη στην μονάδα εντατικής θεραπείας στο ελληνικό νοσοκομείο της Πόλης, Βαλουκλή.

Για 35 χρόνια, από το 1958 έως το 1993, ο Δημήτρης Φραγκόπουλος υπηρέτησε ως διευθυντής το Ζωγράφειο λύκειο και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ζώντας στην Κωνσταντινούπολη, ο ίδιος έλεγε σε συνεντεύξεις του ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να την εγκαταλείψει. Σε συνέντευξή του σε ελληνική ιστοσελίδα της Κωνσταντινούπολης είχε πει, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Αν έβλεπαν και τον Φραγκόπουλο να φεύγει, θα έλεγαν ότι τελείωσε η ελληνική ομογένεια… Δεν με ενδιέφερε να σώσω το τομάρι μου, οι μαθητές μου με ενδιέφεραν».

Ποιος ήταν ο Δ. Φραγκόπουλος

Ο Δ. Φραγκόπουλος γεννήθηκε το 1928 στην οικογένειας   του. Τελείωσε το Δημοτικό στο νησί του και συνέχισε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Στη συνέχεια σπούδασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αν και είχε την ευκαιρία να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελβετία, επέστρεψε το 1954 στην αγαπημένη του Πόλη  και διορίστηκε καθηγητής στη Τροφό  Σχολή του.βρήκαν τα Σεπτεμβριανά του 1955. Ήταν ως πτυχιούχος Πανεπιστημίου  ο μοναδικός Ρωμιός στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Στη Σμύρνη. Όμως, όπως  είπε,  στάθηκε και τυχερός, γιατί  μαζί του ήταν ένας Τούρκος, επίσης έφεδρος αξιωματικός. «Με είχε συμπαθήσει, κάναμε παρέα. Με τα επεισόδια, μα κυρίως μετά, έγινε η σκιά μου. H ασπίδα μου. Για να μη με προσβάλει κανείς. Με τίμησε με τη φιλία του, το ίδιο και εγώ».

Μετά το στρατό επέστρεψε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και επιπρόσθετα ανέλαβε να κάνει κάποιες ώρες μαθήματα στη θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Ιωακείμιο Παρθεναγωγείο της Πόλης. Το Σεπτέμβριο του 1958 διορίστηκε διευθυντής στο  Ζωγράφειο Λύκειο , θέση από την οποία αφυπηρέτησε το 1993.  Προς τιμή του η μεγάλη αίθουσα τελετών του Ζωγραφείου φέρει το όνομά του. Το 1962, υπό την καθοδήγηση του, έγινε η ριζική ανακαίνιση στην κτιριακή υποδομή της Σχολής. Τότε ανεγέρθηκαν δύο όροφοι, έγινε εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, δημιουργήθηκαν νέες αίθουσες διδασκαλίας. Την σχολική χρονιά 1962 -1963, η Σχολή λειτούργησε με 21 τμήματα.

 

Ο Δ. Φραγκόπουλος έχει δημοσιεύσει μελέτες και έχει κάνει πολλές ομιλίες στην Πόλη ,την Αθήνα και στο εξωτερικό για την  Ελληνική Παιδεία στην Κωνσταντινούπολη. Τονίζει πάντα την αδήριτη ανάγκη για τη διδασκαλία και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η οποία χωλαίνει. «Χρειαζόμαστε ρεαλιστικό παιδαγωγικό πρόγραμμα, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος ανεπανόρθωτου τραυματισμού της ταυτότητάς μας. Χρειαζόμαστε άμεση λύση, για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, ώστε να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες της  οινότητάς μας», προειδοποίησε  και πάλι πριν μερικούς μήνες απευθυνόμενος σε στέλεχος της Ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης, ζητά επίμονα από τους αρμοδίους να αντιληφθούν επιτέλους ότι το βασικό και πρωταρχικό πρόβλημα της Ομογένειας είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, που παραμένουν στην Πόλη.

Οι αγώνες του για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Ομογένειας, που αποφάσισε συνειδητά να μείνει  στη γενέτειρά της, δικαιώθηκαν   το 2006 με το Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη  «Συνάντηση στην Πόλη: το Παρόν και το Μέλλον». Αιτήματα του

Συνεδρίου η  δημοκρατία, η συλλογικότερη αναδιοργάνωση των κοινοτικών  θεσμών, το ζωντάνεμα των κοινοτήτων, η  δημογραφική έρευνα  για το ελληνικό στοιχείο, η διεκδίκηση των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Πόλης. Μιλώντας στην έναρξη του Συνεδρίου είχε υπογραμμίσει εμφαντικά: «Ήρθε η ώρα να ξαναζωντανέψει η ρωμαίικη μειονότητα. Αλλά αυτό θα γίνει χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς εξαρτήσεις. Και από δημοκρατικούς δρόμους».

Ευάγγελος Κουζούνης: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο γνωστός ζωγράφος
Αυγουστιάτικη πανσέληνος: Οι καλύτερες εκδηλώσεις με θέα το μεγαλύτερο φεγγάρι του έτους
Ουίλφορντ Μπρίμλεϊ: Πέθανε ο ηθοποιός των ταινιών «Cocoon» και «Η Φίρμα»
Αλόννησος: Εγκαινιάστηκε το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ελλάδας, ο «Παρθενώνας των ναυαγίων»
Πέθανε ο σκηνοθέτης Άλαν Πάρκερ
Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου: Δωρεά βιβλίων σε φορείς σε όλη τη χώρα