Αθήνα

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Decadance»: Μια απίθανη χορογραφία στο Μέγαρο Μουσικής!

«Decadance»: Μια απίθανη χορογραφία στο Μέγαρο Μουσικής!

Μια χορογραφία που «υμνεί το σώμα με έναν ειλικρινή, χιουμοριστικό και ανθρώπινο τρόπο» είναι το «Decadance» του σπουδαίου χορογράφου Οχάντ Ναχαρίν, που θα παρουσιάσει η περίφημη ομάδα χορού Μπατσέβα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μισό αιώνα καλλιτεχνικής πρωτοπορίας μετράει η διάσημη ομάδα με έδρα το Τελ Αβίβ, που καθηλώνει το κοινό σε όλο τον κόσμο με τη θεατρικότητα και τις δυνατές ερμηνείες της. Στην Ελλάδα έρχεται με το Batsheva Young Ensemble, για να δώσει μόνο δύο παραστάσεις στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου (στις 20:30).

[adsense]

Η χορογραφία αποτελεί ένα μωσαϊκό αποσπασμάτων από προηγούμενες δουλειές του καλλιτεχνικού διευθυντή της Μπατσέβα, Οχάντ Ναχαρίν, το οποίο βασίζεται σε μελωδίες της αραβικής αλλά και της δυτικής μουσικής. «Επί 90 λεπτά αναδύεται επάνω στη σκηνή ένα υπέροχο καλειδοσκόπιο από χρώματα, δυναμικές και φόρμες: εκρηκτικά ensemble με πρωτόγονη κίνηση, εναλλάσσονται με κουαρτέτα σε αργό ρυθμό που θυμίζουν κινούμενα γλυπτά. Kοφτές, σπασμωδικές κινήσεις μεταμορφώνονται σε μικρές, εκλεπτυσμένες εικόνες. Η ενέργεια του Ναχαρίν είναι μεταδοτική. Όταν μέλη του κοινού συμπαρασύρονται να χορέψουν πάνω στη σκηνή, συμμετέχουν στη χορογραφία δίχως να νιώθουν την παραμικρή αμηχανία» γράφει για την παράσταση η εφημερίδα Guardian.

Το διεθνούς φήμης Batsheva Young Ensemble είναι ένα νεανικό συγκρότημα που ίδρυσε το 1990 ο Οχάντ Ναχαρίν, όταν έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής της Batsheva Dance Company, η οποία ιδρύθηκε στα 1964 από τη Μάρθα Γκράχαμ και τη βαρόνη Μπατσέβα ντε Ρότσιλντ. Τα κύρια χαρακτηριστικά της ομάδας είναι οι υψηλές τεχνικές ικανότητες των χορευτών, η εντυπωσιακή ελευθερία της κίνησής τους και η φρεσκάδα των ερμηνειών τους.

Σκοπός του Ναχαρίν ήταν να δώσει στην Batsheva Dance Company μια νέα ώθηση, να δημιουργήσει ένα φυτώριο χορευτών (18-24 ετών) και να καλλιεργήσει το νεανικό κοινό του Ισραήλ. Τα μέλη του Batsheva Young Ensemble παρακολουθούν προγράμματα εντατικής εκπαίδευσης και διδασκαλίας χορογραφιών. Κάθε χρόνο, στις ακροάσεις στο Τελ Αβίβ συμμετέχουν 400 υποψήφιοι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι, όταν γίνουν δεκτοί από το Young Ensemble εκπαιδεύονται επί δύο χρόνια, προκειμένου μετά την αποφοίτησή τους να απασχοληθούν ως χορευτές στην Batsheva Dance Company. Επίσης, τα μέλη του Batsheva Young Ensemble λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς περιοδείες (Βρετανία, Λιθουανία, Κύπρος, Ηνωμένες Πολιτείες, κ.ά.), στις οποίες παρουσιάζουν συχνά τη χορογραφία «Decadance», που εξελίσσεται συνεχώς μέχρι σήμερα, από την πρώτη της παγκόσμια παρουσίαση το 2000.

Οι χορογραφίες του Ναχαρίν, διάσημες σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριο των μεγαλύτερων σύγχρονων Μπαλέτων (Nederlands Dans Theater, Μπαλέτο της Φρανκφούρτης, Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, της Όπερας του Παρισιού, Cedar Lake Contemporary Ballet, Les Grands Ballets Canadiens του Μόντρεαλ, κ.ά.). Ο Οχάντ Ναχαρίν έχει επινοήσει μια πρωτοποριακή «γλώσσα» κίνησης, που έχει ονομάσει Gaga, η οποία σήμερα αποτελεί τη βασική μέθοδο εξάσκησης για τους χορευτές της Μπατσέβα.

Οι εμφανίσεις των χορευτών του Batsheva Young Ensemble πραγματοποιούνται με την χορηγία της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα και εντάσσονται στον Κύκλο Χορός στο Μέγαρο.

Tιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (Ζώνη Γ), 22 ευρώ(Ζώνη Β), 32 ευρώ (Ζώνη Α), 45 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη).

Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 7 ευρώ , Πολύτεκνοι, 65+: 9 ευρώ

Send this to a friend