Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Δέος με την ανακάλυψη στη Ρώμη: Βρήκαν μαρμάρινη κεφαλή του Διονύσου 2.000 ετών

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αρχαιολόγοι στη Ρώμη, όταν εντόπισαν στην καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσας μία μεγάλη σε μέγεθος κεφαλή του θεού Διονύσου.

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι αρχαιολόγοι στη Ρώμη, όταν εντόπισαν στην καρδιά της ιταλικής πρωτεύουσας μία μεγάλη σε μέγεθος κεφαλή του θεού Διονύσου.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στα ερείπια του μεσαιωνικού τείχους  βρήκαν το μαρμάρινο κεφάλι, το οποίο πιστεύουν πως αντικατοπτρίζει τον Διόνυσο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρχαιολογικού Πάρκου του Κολοσσαίου: «Οι αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές σε ένα μεσαιωνικό τείχος όταν είδαν, κρυμμένο μέσα στη γη, ένα κεφάλι από λευκό μάρμαρο. Ήταν χτισμένο μέσα στο τείχος, συνιστώντας κατασκευαστικό υλικό, όπως συνέβαινε συχνά τον Μεσαίωνα. Μόλις ανασύρθηκε από το έδαφος, αποκαλύφθηκε όλο το μεγαλείο της ομορφιάς του. Το πρόσωπο είναι εκλεπτυσμένο, ευγενικό, νεαρό και θηλυκό, στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε πως θα μπορούσε να απεικονίζει τον Διόνυσο. Το κεφάλι θα καθαριστεί και στη συνέχεια θα εκτεθεί». 

Η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράγκι, ανέφερε: «Η Ρώμη συνεχίζει να μας εκπλήσσει κάθε μέρα. Το κεφάλι του αγάλματος είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι ένα αριστούργημα».

«Τα κενά μάτια, που πιθανώς ήταν γεμισμένα με γυαλί ή πολύτιμους λίθους, τοποθετούν χρονολογικά το κεφάλι στους πρώτους αιώνες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η επιφάνεια δεν είναι εντελώς ορατή επειδή ακόμη δεν έχει καθαριστεί προσεκτικά. Πιστεύουμε πως ενδεχομένως υπάρχουν ακόμη ίχνη του αρχικού χρώματος διατηρημένα στο στεφάνι γύρω από το μαλλιά», δήλωσε ο διευθυντής των αρχαιολογικών μουσείων της Ρώμης.

Send this to a friend