Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Το e-ticket φέρνει την αρχή μιας νέας εποχής στον Πολιτισμό και αυξάνει τα έσοδα από την είσοδο σε μουσεία και μνημεία

Όταν Δημόσιος και Ιδιωτικός Τομέας έχουν αγαστή συνεργασία τότε εγχειρήματα, όπως το e-ticket, που μέχρι πρίν λίγα χρόνια φάνταζαν ακατόρθωτα, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα και να φέρουν μια μικρή «επανάσταση»- εν προκειμένω- στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο για την είσοδο των επισκεπτών και τουριστών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους είναι γεγονός από τις 5 Ιουλίου (etickets.tap.gr) σε 11 σημεία και παρουσιάστηκε και αναδείχθηκε όλες αυτές τις μέρες, που διήρκησε η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (8-16 Σεπτεμβρίου) στο εντυπωσιακό hi tech περίπτερό του, που κέντρισε το ενδιαφέρον όλων όσων πέρασαν από εκεί.

Οι επισκέπτες του Περιπτέρου του ΤΑΠ είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο χρόνο και να δουν την Ακρόπολη στις γιγαντοοθόνες σκαναρισμένη, στη μορφή που εικάζεται ότι είχε όταν κατασκευάστηκε.Τα 11 σημεία που λειτουργεί το e-ticket

Ακρόπολη και Κλιτύες μαζί με τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους Αρχαία Αγορά, Βιβλιοθήκη Αδριανού, Κεραμεικό, Λύκειο Αριστοτέλη, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά, Κνωσό και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης είναι τα 11 σημεία που λειτουργεί αυτή τη στιγμή και σε περίπτωση που απορεί κανείς, οι χώροι δεν επιλέχθηκαν τυχαία, καθώς αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των επισκεπτών και το 55% των εσόδων.

Στόχος, εξάλλου, είναι το σύστημα αυτό να επεκταθεί έως το καλοκαίρι του 2019 και σε άλλους μεγάλους χώρους, όπως οι αρχαιολογική χώροι και το μουσείο της Βεργίνας, η Ολυμπία, οι Δελφοί, μουσεία της Θεσσαλονίκης κ.α.

Χατζηπέτρου: Σε 2 μήνες έχουν κοπεί 1 εκατ. εισιτήρια

Η κα Αθηνά Χατζηπέτρου, πρόεδρος του Δ.Σ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ), μίλησε στο TheCaller για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και όπως ανέφερε αρχικά «το e-ticket μας φέρνει στην ψηφιακή εποχή, όπου ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου είναι το κέντρο της χάραξης των πολιτικών μας».

«Πριν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ένας επισκέπτης περίμενε στην ουρά για να εκδώσει το εισιτήριό του και μετά πήγαινε σε μια επόμενη ουρά για να εισέλθει στον αρχαιολογικό χώρο ή το μουσείο», τόνισε η κα Χατζηπέτρου περιγράφοντας την ταλαιπωρία επισκεπτών και τουριστών, που χρειάζονταν σε ορισμένες περιπτώσεις να περιμένουν ακόμη και ώρες κάτω από την ζέστη το καλοκαίρι για να εισέλθουν σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο.

«Αν υπήρχε η δυνατότητα να το εκδώσει από το ίντερνετ, θα απέφευγε μια από τις δυο ουρές και έτσι θα μειωνόταν ο χρόνος αναμονής στο 50%», έσπευσε να προσθέσει η πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

«Όσον αφορά στο ΤΑΠ, διασφαλίζουμε ότι το εισιτήριο αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, χάρη στο QR Code, που μπορεί να το έχει κανείς τυπωμένο σε χαρτί ή στο κινητό», επισήμανε η κα Χατζηπέτρου, θέλοντας να αναδείξει τον καταλυτικό ρόλο του e-ticket και στην καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής.

«Εμείς θέλουμε να φέρουμε νέες τεχνολογίες και προσεγγίσεις, το έργο αυτό, εξάλλου, ήταν μια συνεργασία του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό τομέα, γιατί οι χορηγοί μας (συνολική δωρεά ήταν 1,2 εκατ. ευρώ) είναι η Εθνική Τράπεζα και το Ίδρυμα Νιάρχος και οι ανάδοχοι που ήταν μεταξύ άλλων η Cosmote και η IBM είχαν μια τεχνογνωσία που μας βοήθησε να το ολοκληρώσουμε το έργο πάρα πολύ γρήγορα», ανέφερε η ίδια.

Σύμφωνα με την κα Χατζηπέτρου το e-ticket εντάσσεται σε ένα γενικό πρόγραμμα για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, που έχει και άλλους πυλώνες, ενώ από την στιγμή της εφαρμογής του, από τις 5 Ιουλίου και μέσα σε 2 μήνες έχουν κοπεί 1 εκατ. εισιτήρια, με 19 εκατ. ευρώ έσοδα, αύξηση, δηλαδή, της τάξεως του 13% των εσόδων σε σχέση με πέρυσι, την ίδια στιγμή που οι 600.000 είναι εκδόσεις εισιτηρίων μόνο από το διαδίκτυο, με την κα Χατζηπέτρου να ευελπιστεί το ίντερνετ να καταστεί ο βασικός τρόπος έκδοσης των εισιτηρίων.

Όπως λένε και οι άνθρωποι του ΤΑΠ, η σύγχρονη τεχνολογία, όταν αξιοποιείται σε τομείς όπως η αρχαιολογία, είναι ικανή να γεφυρώσει το χάσμα της απόστασης που χωρίζει τον άνθρωπο από το παρελθόν του.

Send this to a friend