
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η επανένωση των Γλυπτών και οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, συζητήθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η ελληνική κοινότητα του London School of Economics στο Λονδίνο.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Μάρλεν Γκόντγουιν δήλωσε σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει περισσότερο από ποτέ».
«Η ανοικοδόμηση του ίδιου του Βρετανικού Μουσείου φαίνεται σχεδόν μια τέλεια στιγμή για τα Μάρμαρα, να βρουν ίσως ένα νέο μέρος και συζητάμε για το μέρος το οποίο ανήκουν, την Αθήνα», τόνισε η πρόεδρος της αρμόδιας βρετανικής επιτροπής.
«Δεν αποκτάς τίτλο ιδιοκτησίας σε αυτό ποτέ δεν σου ανήκει. Τα γλυπτά είναι προϊόν κλοπής» σημείωσε από την πλευρά του ο Μαρκ Στήβενς, δικηγόρος, ειδικευμένος σε υποθέσεις που αφορούν στην τέχνη και στην πολιτιστική κληρονομιά.
«Από την καθαρά νομική πλευρά είναι σαφές ότι αυτά εκλάπησαν με την εποχή της διαφθοράς από τον Λόρδο Έλγιν και ότι ποτέ δεν ήταν δικά του, ποτέ δεν τα αγόρασε και ποτέ δεν του πουλήθηκαν. Όπως ορίζει ο νόμος σε κάθε χώρα, έχεις κλέψει κάτι ποτέ δεν αποκτάς τίτλο ιδιοκτησίας σε αυτό ποτέ δεν σου ανήκει. Ο αρχικός ιδιοκτήτης μπορεί πάντα να έρθει και να το πάρει πίσω», τόνισε.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Βικτόρια Χίσλοπ, η γνωστή συγγραφέας και λάτρης της Ελλάδας, η οποία συμμετείχε σε πάνελ του συνεδρίου.
«Μιλάμε για ένα έργο τέχνης που είναι σε κομμάτια και πρέπει να είναι ολόκληρο. Πιστεύουμε ότι ο Κιρ Σταρμερ είναι υπέρ και όχι εναντίον και αυτό δίνει ελπίδα», τόνισε στην ΕΡΤ.
Ο Διευθυντής του βρετανικού Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας, Ρότζερ Μίτσελ, δήλωσε: «Διατηρώντας ακριβή αντίγραφα των Γλυπτών το Βρετανικό Μουσείο θα συνεχίσει τον ρόλο του, ενώ ταυτόχρονα τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στη φυσική και ιστορική τους θέση, αποκαθιστώντας την πολιτιστική και συναισθηματική τους αξία».
Το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει ανοιχτό και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με προσωπικότητες, θεσμούς και οργανισμούς να πιέζουν για λύση.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση του διευθυντή του βρετανικού Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας να δημιουργήσει τρισδιάστατες ρέπλικες των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Ροή Ειδήσεων

29/04/2025 | 23:11
Αθηναΐς Νέγκα για Γιώργο Παπαδάκη: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τηλεόραση χωρίς εκείνον
29/04/2025 | 23:06
Χατζηβασιλείου στο Συνέδριο του ΕΛΚ: Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα
29/04/2025 | 22:58
Τελεσίγραφο Ρούμπιο σε Μόσχα και Κίεβο: Φέρτε «συγκεκριμένες προτάσεις» αλλιώς σταματάμε τη διαμεσολάβηση

29/04/2025 | 22:13
Έτσι ξυλοκόπησαν τον επιχειρηματία μέσα σε εστιατόριο στη Γλυφάδα – Του έβγαλαν όπλο για να υπογράψει ότι δεν του οφείλουν ούτε 1 ευρώ
29/04/2025 | 22:04
Ο εκλεκτός του Τραμπ, επιχειρηματίας Ντέιβιντ Περντού, νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα
29/04/2025 | 21:47
Γιώργος Μαυρίδης: Θυμάται τη δύσκολη παιδική του ηλικία – Ήμουν κλειδωμένος σ’ ένα δωμάτιο κι ο πατέρας μου προσπαθούσε να αυτοκτονήσει
29/04/2025 | 21:17
Εκατομμυριούχος: Απίστευτος παίκτης κέρδισε τις 100.000 και ξετρέλανε τον Αρναούτολου
29/04/2025 | 21:14
Ολοκληρώθηκε μέσα στη Βουλή ο έλεγχος από τον σκύλο της ΕΛΑΣ μετά το προειδοποιητικό μήνυμα στο 112 – Έρευνα και στο προαύλιο

29/04/2025 | 21:07
Βάσω Λασκαράκη για το διαζύγιό της: «Όταν υπάρχουν παιδιά, «παντρεύεσαι» αυτόν τον άνθρωπο εφ’ όρου ζωής»

29/04/2025 | 11:17
Ήπιε κοκτέιλ με μεθανόλη στο Μπαλί και καταδικάστηκε σε μόνιμη τύφλωση – Η περιπέτεια της Άσλεϊ Κινγκ
29/04/2025 | 10:32
Δημοσκόπηση Interview: Κερδίζει 2 μονάδες η ΝΔ, στο 15,8% η διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ – Τρίτη με πτώση η Πλεύση Ελευθερίας
29/04/2025 | 16:07
Φορολοταρία Μαρτίου: Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

29/04/2025 | 15:09
Θρήνος στο Πολεμικό Ναυτικό: Πέθανε 25χρονος ανθυπολοχαγός κατά τη διάρκεια άσκησης
29/04/2025 | 16:16
Φωτιά στο κατάστημα Zara στην Πάτρα – Οι μαθητές από το ξενοδοχείο από πάνω φωνάζουν έντρομοι – Εκκενώθηκε το ξενοδοχείο
29/04/2025 | 17:56
Σφοδρή επίθεση Αλμοδόβαρ στον Τραμπ: Θα μείνει στην Ιστορία ως το μεγαλύτερο λάθος της εποχής μας

29/04/2025 | 12:57
Επεισόδιο Γεωργιάδη – Πολάκη στη Βουλή: «Να πας λεβέντικα να δικαστείς» – «Λες παπ…» – Δείτε βίντεο
29/04/2025 | 16:30
Γιώργος Τσαλίκης για Πέτρο Λαγούτη: «Πέρα από το οικονομικό, κάτι του άρεσε στην πρόταση για το Big Brother»
29/04/2025 | 17:34
Γιώργος Λιάγκας: «Δεν θα μπορούσα να αντικαταστήσω τον Γιώργο Παπαδάκη, θα ήμουν βλάκας αν το έκανα»

29/04/2025 | 18:42
Πρίγκιπας Γουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον: Στη Σκωτία για την επέτειο του γάμου τους – Τα ασορτί σακάκια και το πανάκριβο ρολόι
29/04/2025 | 16:43
Χείμαρρος ο Λάμπρος Κωνσταντάρας για τον Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Τι εξυπηρετεί; Να μας πει ότι δεν είναι κατίνα;»
29/04/2025 | 12:55
Πάτρα: Θρήνος στην κηδεία της 47χρονης ναυτικού που παρασύρθηκε από φορτηγό στον καταπέλτη πλοίου – Στον ανακριτή οι 3 συλληφθέντες

29/04/2025 | 13:00