Αθήνα

 

14 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

king tyflosi mak1
Ήπιε κοκτέιλ με μεθανόλη στο Μπαλί και καταδικάστηκε σε μόνιμη τύφλωση – Η περιπέτεια της Άσλεϊ Κινγκ
parthenon marbles xrwma

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση έχουν προχωρήσει όσο ποτέ»

Η επανένωση των Γλυπτών και οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, συζητήθηκαν στο συνέδριο που διοργάνωσε η ελληνική κοινότητα του London School of Economics στο Λονδίνο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η πρόεδρος της Βρετανικής Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Μάρλεν Γκόντγουιν δήλωσε σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει περισσότερο από ποτέ».

«Η ανοικοδόμηση του ίδιου του Βρετανικού Μουσείου φαίνεται σχεδόν μια τέλεια στιγμή για τα Μάρμαρα, να βρουν ίσως ένα νέο μέρος και συζητάμε για το μέρος το οποίο ανήκουν, την Αθήνα», τόνισε η πρόεδρος της αρμόδιας βρετανικής επιτροπής.

«Δεν αποκτάς τίτλο ιδιοκτησίας σε αυτό ποτέ δεν σου ανήκει. Τα γλυπτά είναι προϊόν κλοπής» σημείωσε από την πλευρά του ο Μαρκ Στήβενς, δικηγόρος, ειδικευμένος σε υποθέσεις που αφορούν στην τέχνη και στην πολιτιστική κληρονομιά.

«Από την καθαρά νομική πλευρά είναι σαφές ότι αυτά εκλάπησαν με την εποχή της διαφθοράς από τον Λόρδο Έλγιν και ότι ποτέ δεν ήταν δικά του, ποτέ δεν τα αγόρασε και ποτέ δεν του πουλήθηκαν. Όπως ορίζει ο νόμος σε κάθε χώρα, έχεις κλέψει κάτι ποτέ δεν αποκτάς τίτλο ιδιοκτησίας σε αυτό ποτέ δεν σου ανήκει. Ο αρχικός ιδιοκτήτης μπορεί πάντα να έρθει και να το πάρει πίσω», τόνισε.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Βικτόρια Χίσλοπ, η γνωστή συγγραφέας και λάτρης της Ελλάδας, η οποία συμμετείχε σε πάνελ του συνεδρίου.

«Μιλάμε για ένα έργο τέχνης που είναι σε κομμάτια και πρέπει να είναι ολόκληρο. Πιστεύουμε ότι ο Κιρ Σταρμερ είναι υπέρ και όχι εναντίον και αυτό δίνει ελπίδα», τόνισε στην ΕΡΤ.

Ο Διευθυντής του βρετανικού Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας, Ρότζερ Μίτσελ, δήλωσε: «Διατηρώντας ακριβή αντίγραφα των Γλυπτών το Βρετανικό Μουσείο θα συνεχίσει τον ρόλο του, ενώ ταυτόχρονα τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στη φυσική και ιστορική τους θέση, αποκαθιστώντας την πολιτιστική και συναισθηματική τους αξία».

Το ζήτημα της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα παραμένει ανοιχτό και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με προσωπικότητες, θεσμούς και οργανισμούς να πιέζουν για λύση.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η δημόσια τηλεόραση, στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση του διευθυντή του βρετανικού Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας να δημιουργήσει τρισδιάστατες ρέπλικες των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ροή Ειδήσεων

screenshot 31

29/04/2025 | 23:11

Αθηναΐς Νέγκα για Γιώργο Παπαδάκη: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τηλεόραση χωρίς εκείνον

29/04/2025 | 23:06

Χατζηβασιλείου στο Συνέδριο του ΕΛΚ: Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα

29/04/2025 | 22:58

Τελεσίγραφο Ρούμπιο σε Μόσχα και Κίεβο: Φέρτε «συγκεκριμένες προτάσεις» αλλιώς σταματάμε τη διαμεσολάβηση
screenshot 30

29/04/2025 | 22:50

Άρης Μουγκοπέτρος: «Έχω μεγάλη πίστη στην ελληνική δικαιοσύνη»

29/04/2025 | 22:33

Ταυτοποιήθηκε ο φαρσέρ που έστειλε μήνυμα στο 112 για βόμβα στη Βουλή

29/04/2025 | 22:17

Τζόκερ 29/4/25: Τα αποτελέσματα της κλήρωσης – Τα νούμερα που κερδίζουν
elas 1

29/04/2025 | 22:13

Έτσι ξυλοκόπησαν τον επιχειρηματία μέσα σε εστιατόριο στη Γλυφάδα – Του έβγαλαν όπλο για να υπογράψει ότι δεν του οφείλουν ούτε 1 ευρώ

29/04/2025 | 22:04

Ο εκλεκτός του Τραμπ, επιχειρηματίας Ντέιβιντ Περντού, νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κίνα

29/04/2025 | 21:47

Γιώργος Μαυρίδης: Θυμάται τη δύσκολη παιδική του ηλικία – Ήμουν κλειδωμένος σ’ ένα δωμάτιο κι ο πατέρας μου προσπαθούσε να αυτοκτονήσει
20 09 01 foto calidad relaciones sexuales

29/04/2025 | 21:34

Ο μαγικός αριθμός των σεξουαλικών επαφών που σώζει από κατάθλιψη

29/04/2025 | 21:17

Εκατομμυριούχος: Απίστευτος παίκτης κέρδισε τις 100.000 και ξετρέλανε τον Αρναούτολου

29/04/2025 | 21:14

Ολοκληρώθηκε μέσα στη Βουλή ο έλεγχος από τον σκύλο της ΕΛΑΣ μετά το προειδοποιητικό μήνυμα στο 112 – Έρευνα και στο προαύλιο
screenshot 25

29/04/2025 | 21:07

Βάσω Λασκαράκη για το διαζύγιό της: «Όταν υπάρχουν παιδιά, «παντρεύεσαι» αυτόν τον άνθρωπο εφ’ όρου ζωής»

29/04/2025 | 20:59

Pulse: Θετική η αποτίμηση των μέτρων της κυβέρνησης – Πήρε μιάμιση μονάδα η ΝΔ και έφτασε στο 29% – Στο 14% η Πλεύση, νέα πτώση για ΠΑΣΟΚ

29/04/2025 | 20:34

Ανδρέας Μικρούτσικος: «Της είχα δώσει 180.000 και πριν ένα χρόνο μου τα επέστρεψε, αυτά πρέπει να λέγονται»
9b98587b11ff7af3d16d31b5f7e9ed5d xl
«ΜΙΛΑ it’s OK!»: Τριάντα καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής φωτογραφίζονται για την ψυχική υγεία στη νέα καμπάνια του ΕΠΑΨΥ
avdira
ΥΠΠΟ: Έργα προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης στο Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης, στα Άβδηρα
karakatsanis 1
«Αστικά Εργαλεία»: Έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Καρακατσάνη
ap25117256215382
Το Χόλιγουντ τίμησε τον εμβληματικό σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα για την προσφορά του στον κινηματογράφο
alexander payne e1745834297846
Ο Αλεξάντερ Πέιν θα είναι ο πρόεδρος της επιτροπής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας 2025
o maikl kiton sto thriler the whisper man sto pleuro tou rompert nte nirorn
Ο Μάικλ Κίτον στο θρίλερ «The Whisper Man» του Netflix στο πλευρό του Ρόμπερτ Ντε Νίρο