Αθήνα

20 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έλενα Κρεμλίδου: Αποκαλυπτικό ατύχημα on air – «Τι έγινε παραβγήκε; Σήμερα κερνάω τον… κόσμο» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γνωριμία με τον Νίκο Καζαντζάκη: Τρεις εκθέσεις – αφιέρωμα με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό

Εκθέσεις με γενικό τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης, ο κοσμοπαρωρίτης»

Τρεις εκθέσεις – αφιέρωμα με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό

Το Μουσείο Μπενάκη και οι εκδόσεις Καζαντζάκη, σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Καζαντζάκη, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, διοργανώνουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη, περιλαμβάνοντας τρεις εκθέσεις που – με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό – επιχειρούν μια σύγχρονη προσέγγιση της ζωής και του έργου του μεγάλου λογοτέχνη, φωτίζοντας άγνωστες και ανεξερεύνητες πτυχές του.

Με γενικό τίτλο «Νίκος Καζαντζάκης, ο κοσμοπαρωρίτης», οι εκθέσεις αυτές – «Ο Ανήφορός» του, «Η Ανατολή» του και η «Οδύσειά» του – παρουσιάζονται στο κτήριο της οδού Πειραιώς, στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Πρόκειται για έναν φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, που κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας μας και να αναδείξει το γνήσιο και ξεχωριστό ταλέντο του παγκοσμίως.

Ο «Ανήφορός» του

Η πρώτη έκθεση προβάλλει τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, αναδεικνύοντας σημαντικούς σταθμούς της πορείας του, ενώ μέσα από φωτογραφίες, χειρόγραφα και ένα πλούσιο πληροφοριακό υλικό επιχειρεί μια ουσιαστική προσέγγιση της προσωπικότητάς του.
Η έκθεση εμπλουτίζεται με μια πλειάδα έργων του, μεταφρασμένων σε περισσότερες από 50 γλώσσες, προβάλλοντας τον οικουμενικό χαρακτήρα του συγγραφέα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τόσο στα πολυάριθμα ταξίδια του σε Ελλάδα και εξωτερικό όσο και σε εμβληματικές μορφές, όπως ο Όμηρος, ο Δάντης, ο Νίτσε, ο Σαίξπηρ, ο Μπερξόν κ.ά., σε πρόσωπα, εμπειρίες και βιώματα δηλαδή που αποτέλεσαν παράγοντες που διαμόρφωσαν και καθόρισαν τις πηγές έμπνευσής του.
Στo πλαίσιο της έκθεσης το γραφείο της LEGO στην Ελλάδα μαζί με τον Σπύρο Γερόπουλο και τους Gricks – Adult Fans of LEGO (AFOL’s), δημιούργησε μωσαϊκό πορτρέτο του Νίκου Καζαντζάκη με 45.000 LEGO τουβλάκια, το οποίο θα βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη σε πραγματικό μέγεθος, έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να φωτογραφηθούν δίπλα στον μεγάλο συγγραφέα.

Η «Ανατολή» του

Η δεύτερη έκθεση επιχειρεί να αποτυπώσει την επαφή του Έλληνα λογοτέχνη με τον κόσμο της Ανατολής, εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας τα στοιχεία που τον συνδέουν με την ανατολίτικη κοσμοθεωρία. Εκτός από τη συνάντησή του με τον Κ.Π. Καβάφη στο ταξίδι του στην Αίγυπτο και τις επισκέψεις του στο Σινά, την Κίνα και την Ιαπωνία – όπως μαρτυρούν και οι ταξιδιωτικές του διηγήσεις – η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά τα χειρόγραφα δύο παραμυθιών του που αποτελούν διασκευές από τις «Ιστορίες της Χαλιμάς».

Η «Οδύσειά» του

Κύριο θέμα της τρίτης έκθεσης αποτελεί η «Οδύσσεια», το καζαντζακικό επικό ποίημα και συνέχεια του ξακουστού ομηρικού έπους. Σε αυτήν, εκτίθενται τα σχέδια που φιλοτέχνησε ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας για την αγγλική μετάφραση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη (από το Μουσείο Μπενάκη), καθώς και τα χαρακτικά έργα του Χρήστου Σανταμούρη (από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς), ενώ πρωτοστατεί το πρωτότυπο δακτυλόγραφο της «Οδύσειας», σε απευθείας «συζήτηση» με τις εικαστικές δημιουργίες και ανησυχίες των δύο καλλιτεχνών. Επιπλέον, η έκθεση περιλαμβάνει την αλληλογραφία μεταξύ Καζαντζάκη και Χατζηκυριάκου-Γκίκα, αποκαλύπτοντας χρήσιμες πληροφορίες για τη συνεργασία τους στο εγχείρημα της ποιητικής εικονογράφησης της καζαντζακικής «Οδύσσειας».
Παράλληλα με τις εκθέσεις το αφιέρωμα περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις με θεματικές ξεναγήσεις, θέατρο, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.

Info
Οι τρεις εκθέσεις-αφιερώματα «Νίκος Καζαντζάκης, ο κοσμοπαρωρίτης» θα διαρκέσουν έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018. Αναλυτικά:
Ο «ΑΝΗΦΟΡΟΣ» ΤΟΥ
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα, Πέμπτη & Κυριακή, 10:00 – 18:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00 – 22:00, τιμή 7 ευρώ, μειωμένο: 3,5 ευρώ
Η «ΟΔΥΣΕΙΑ» ΤΟΥ
Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κριεζώτου 3, Αθήνα, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 – 18:00: 7 ευρώ, μειωμένο: 5 ευρώ
Η «ΑΝΑΤΟΛΗ» ΤΟΥ
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα – Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00 9 ευρώ, μειωμένο 7 ευρώ

«Μη Μιλάς»: To νέο βιβλίο της Christina Dalcher
Η Δήμητρα Παπαδήμα υποδύεται το «ιερό τέρας» του θεάτρου, Μαρίκα Κοτοπούλη
«Ανταποκρίσεις από τα Χαρακώματα του 20ου αιώνα»: 10 μοναδικά άρθρα και δοκίμια του Τζορτζ Όργουελ
H Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου
ΥΠΠΟΑ σε «Αυγή»: Δεν θα ανεβούν φορτηγά στην Ακρόπολη για τη μεταφορά του εξοπλισμού της φωτογράφισης του Dior
Πάνυ Κωνσταντινίδου: Διεθνής διάκριση για την Ελληνοκύπρια σκηνοθέτη