
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Την στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου φιλοξένησε ο Κώστας Λασκαράτος στην εκπομπή UPDATE, με αφορμή την μουσική παράσταση “Να ’ταν η χαρά οικόπεδο”, εμπνευσμένη από τη βαλκανική παραδοσιακή μουσική παράδοση.
«Ήταν μια σειρά συγκυριών που όλες οδηγούσαν εκεί.» ανέφερε για τη διαδρομή που οδήγησε μέχρι και την παράσταση στο Θέατρο Παλλάς στις 13 Ιανουαρίου. « Άκουγα πολύ συχνά από μπάντες παιδιών, νεαρών παιδιών, μουσικών στην πόλη όπου πήγαινα βόλτα ή να φάω, άκουγα, έπεφτα πάνω σε αυτά τα τραγούδια και λέω αυτά κάτι θέλουν από μένα τώρα. Οπότε ήρθε τέλεια αυτή η συγκυρία.»
Η ίδια θυμάται τη συνεργασία της με το Γκόραν Goran Bregovic για την οποία χρειάστηκε να πάει μέχρι το Σαράγεβο: «Η Γιουγκοσλαβία ήταν σε πόλεμο, δεν ήταν σε ειρηνική κατάσταση. Αλλά θέλω να σας περιγράψω ότι όταν πια τον είδα για να δουλέψουμε, από το δωμάτιό μου όπου έμενα πολλές ώρες κλεισμένη μέχρι να έρθει να με πάρει για να κάνουμε πρόβες, έβγαινα μέχρι τη γωνία, άκουγα πυροβολισμούς και γύρναγα. Είχε αγωνία και κίνδυνο, αλλά τα καταφέραμε και αυτός και εγώ μετά από Ελλάδα, καταφέραμε να το συντονίσου αυτό και το κάναμε δίσκο.»
Απαντώντας στην ερώτηση τι χρειάστηκε να πει για να τον πείσει είπε: «Με ρώτησε δύο πράγματα. Μου είπε «για εμάς οι τσιγγάνοι είναι καθημερινότητα» του είπα και για εμάς, για τους Γιουγκοσλάβους – μου λέει – ο λόγος, το τραγούδι έχει σημασία, λέω έγω, πόσο μάλλον για τους Έλληνες, κάποια στιγμή μου λέει ας το κάνουμε. Κάτι τον έπιασε. Τον έπεισα»
<>
ΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
“Να ’ταν η χαρά οικόπεδο”
Θέατρο Παλλάς
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025
Ποιος το περίμενε μετά από εκείνη την βραδινή προβολή στον κινηματογράφο Άστυ στην καρδιά της Αθήνας, στην Κοραή, που παρακολουθούσα μαγεμένη την ταινία “Ο καιρός των τσιγγάνων”, σε τι μεγάλη περιπέτεια θα έβαζα τον εαυτό μου και ευτυχώς τι μεγάλης διάρκειας χαρά θα σκόρπιζε το μέλλον, με τα τραγούδια που θα έπαιρναν σάρκα και οστά βασισμένα πάνω σ ‘αυτές τις πύρινες μουσικές.
Έχουν περάσει πάνω από 35 χρόνια από τότε.
Κι όμως είναι όλα τόσο ζωντανά !
Γάμοι, βαφτίσια, γιορτές, έρωτες, είχαν πια τον ήχο τους και τον στίχο τους.
Το “Παραδέχτηκα ” του Bregovic έφερε στη συνέχεια τον “Δρόμο με τα χάλκινα” του Kiki Lesendric και συνεχίζω μέχρι σήμερα να συγκινούμαι και να γράφω λόγια πάνω στις βαλκανικές μουσικές και τους μοναδικούς ρυθμούς που βρίσκουν το χώρο τους και στο “Πρώτο μου Τριαντάφυλλο”.
Σας καλώ να γιορτάσουμε αυτή την διαδρομή με τον καινούργιο χρόνο, στο Παλλάς στις 13 Γενάρη του 2025.
Κι άλλη μια φορά “σαν παλιόπαιδα να βρεθούμε εκεί“!
Με χαρά,
Λ. Νικολακοπούλου
______________________________________________________________________
Συντελεστές:
Η σπουδαία 10μελής ορχήστρα «Salonique Brass Band» αποδίδει τις βαλκανικές μουσικές και χαρακτηριστικές μελωδίες των τραγουδιών που έγραψε τους στίχους η Λίνα, με ερμηνεύτριες/τες:
Δύο σπουδαίες κυρίες, την Γλυκερία και την Πίτσα Παπαδοπούλου, που έχουν τιμήσει σε όλη τους την πορεία τον λαϊκό μας πολιτισμό και τις πιο βαθιές μας ρίζες.
Επίσης, τέσσερις τραγουδιστές από την νεότερη γενιά τους οποίους πιστεύει η Λίνα Νικολακοπούλου και με αυτή την αφορμή τους καλεί κοντά της:
Σοφία Παπάζογλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ασπασία Στρατηγού, Απόστολος Κίτσος
Συμπράττουν επί σκηνής ο Μανώλης Μητσιάς και ο συνθέτης του θρυλικού “ΠΑΡΤΥ ” Kiki Lesendric .
Συμμετοχή έκπληξη η Μαρίνα Σάττι.
Παραγωγή: Cricos & Απόηχος Τέχνη και Πολιτισμός
<>
Πηγή: ertnews.gr
Ροή Ειδήσεων

19/02/2025 | 10:50
«Έκρηξη» ηλεκτρονικών συναλλαγών σε ταξί, πλυντήρια αυτοκινήτων και νομικές υπηρεσίες το 2024
19/02/2025 | 10:45
ΕΛΑΣ: Ογδόντα δύο συλλήψεις σε παράνομο καζίνο που λειτουργούσε σε κρυφό χώρο στο κέντρο της Αθήνας

19/02/2025 | 10:36
Συνεχίζεται η έρευνα σχετικά με τη σορό άνδρα που εντοπίστηκε στην Πέρα Χώρα Τυρνάβου – Σήμερα η κηδεία του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου
19/02/2025 | 10:30
Η ιατροδικαστής Λεονταρή απαντά στην Καρυστιανού: Τυπικά και ηθικά είμαι εντάξει, νιώθω απέραντη απογοήτευση

19/02/2025 | 10:30
Γιάννης Σπαλιάρας: «Είναι ευλογία να μεγαλώνουμε, δεν είμαστε όλοι τυχεροί να γερνάμε»
19/02/2025 | 10:21
Μαρινάκης: Η αντιπολίτευση θέλει αποσταθεροποίηση της χώρας, το ΠΑΣΟΚ κυλιέται στον βούρκο και «ξεπλένει» τον ΣΥΡΙΖΑ
19/02/2025 | 10:20
Ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει επιβολή δασμών «περίπου» 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα

19/02/2025 | 10:10
E2: Προσυπμληρωμένα τα εισοδήματα από ενοίκια – Νέος κωδικός για την φοροαπαλλαγή για μισθώσεις
19/02/2025 | 09:40
Συρία: Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι γύρισαν στα σπίτια τους, εκ των οποίων 280.000 πρόσφυγες

18/02/2025 | 14:45
Καρυστιανού για Βασίλη Καλογήρου: Έκπληκτη διαβάζω πως ανέλαβε η ιατροδικαστής Ρουμπίνη
18/02/2025 | 11:20
Τη διαγραφή του Παναγιωτόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ ζητά η κυβέρνηση – Έβρισε χυδαία Μητσοτάκη, ειρωνεύτηκε Ανδρουλάκη (βίντεο)
18/02/2025 | 15:34
Βασίλης Καλογήρου: Χωρίς απαντήσεις για τον θάνατό του ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση
18/02/2025 | 16:39
Ξέσπασμα Βορίδη στη Βουλή για τον θάνατο του Βασίλη Καλογήρου: Σήκω, ανόητε, να μας πεις ότι η κυβέρνηση σκότωσε έναν άνθρωπο
18/02/2025 | 15:46
Ανδρέας Μικρούτσικος: «Είμαι χαρούμενος που είμαι στο Mega, ο Πορτοσάλτε είναι ο πρώτος δεξιός ψάλτης του ΣΚΑΪ»
18/02/2025 | 18:07
Παντελής Παντελίδης: Οι συγκινητικές αναρτήσεις της μητέρας του για τα εννέα χρόνια από τον θάνατό του
18/02/2025 | 11:13
«Είμαι YouTuber, ήρθα να ελέγξω την κατάσταση»: Ο Γιαννέλης πήγε στην Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης και έδωσε στους πυροσβέστες επική απάντηση! (video)

18/02/2025 | 16:30
Σπύρος Παπαδόπουλος: «Η Δήμητρα Παπαδοπούλου δεν ξέρει να γράφει ωραία αστεία, δεν μου αλλάζει γνώμη κανείς»
18/02/2025 | 12:30
Σπύρος Παπαδόπουλος για την απίστευτη στιγμή που ξέχασε τον γιο του σε super market: «Η Αθηνά μου είπε παιδί δεν ξαναπαίρνεις εσύ»
18/02/2025 | 17:31
Ελευθερία Πάλλα: «Όταν φτάσει αυτή η στιγμή στον Άγιο Έρωτα, όλοι θα ουρλιάξουν μπροστά στις τηλεοράσεις»

18/02/2025 | 08:00