Αθήνα

27 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μα τον Άγιο Ραφαήλ! Η Ζουζουνέλ εξομολογείται: «Μου στέλνουν μηνύματα, κοπέλες που έχουν προβλήματα με τις πεθερές τους»

Έχει κάτι! Δεν εννοώ στην υποκριτική της, αυτή έχει περάσει τις εξετάσεις και θα τις περνά για τα επόμενα χρόνια από το κοινό που την λατρεύει ως  «Ζουζουνέλ».

Έχει κάτι! Δεν εννοώ στην υποκριτική της, αυτή έχει περάσει τις εξετάσεις και θα τις περνά για τα επόμενα χρόνια από το κοινό που την λατρεύει ως  «Ζουζουνέλ».

ΓΡΑΦΕΙ Ο Σάκης Δημητρακόπουλος

Μιλώ για την αύρα της. Καταρχάς ενώ στην τηλεόραση έχει υποκριτικό όγκο, από κοντά είναι μικροσκοπική με θεόρατο «αέρα». Και μην περιμένετε αν δεν την γνωρίζετε, να την ακούσετε από κοντά να σας κάνει να γελάσετε. Η Ιωάννα Ασημακοπούλου είναι πολύ σοβαρή, απαντά πολύ σοβαρά και παίρνει τη δουλειά της στα σοβαρά.

Την  παρθενική της εμφάνιση στην τηλεόραση έκανε μέσα από τη σειρά του Χάρη Ρώμα, «Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον», το 2007. Έπειτα από μια εμφάνιση σε ένα αυτοτελές επεισόδιο της κωμικής σειράς  «Safe Sex», ήρθε η συμμετοχή της στην κωμική σειρά του ΑΝΤ1, «Λόλα», το 2008.

Η «Ζουζουνέλ» όμως είναι ο χαρακτήρας που την έκανε πανελληνίως γνωστή και αγαπητή μέσα από την κωμική σειρά του Alpha TV, «Το σόι σου», στο ρόλο της Αντωνίας.

Ένας χαρακτήρας απολαυστικός, μια επαρχιωτοπούλας, καλόκαρδης, τίμιας, που αγαπά το γιο της «δύσκολης», απαιτητικής και δηκτικής Αλεξάνδρας που δεν εγκρίνει τίποτε από όσα κάνει, και καμία φυσικά δεν είναι αρκετή για τους γιους της. Συγκρούσεις με γέλιο, αγωνία και... δικαιοσύνη, που σχεδόν πάντα όμως αφήνουν την αίσθηση μιας Αντωνίας μονίμως αδικημένης.

Την Ιωάννα Ασημακοπούλου συνάντησα στο φουαγιέ του Θεάτρου «ΑΛΦΑ» στην Πατησίων, όπου φέτος παίζει στην απαιτητική παράσταση «Alarms» του Μάικλ Φρέιν, Alarms, σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Μπιμπή και σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη.

Με μάτια λαμπερά και αρκετή σεμνότητητα μίλησε τόσο για την Ζουζουνέλ όσο και τον διττό ρόλο που έχει στο «Alarms.

Πως καταφέρνετε το συνδυασμό του «Alarms με το «Σόι σου»;

- Κοιτάξτε είναι ένας συνδυασμός που τον κάνουν πάρα πολλοί ηθοποιοί και μακάρι να υπάρχει, και επομένως όταν υπάρχει χαιρόμαστε.

Προφανώς υπάρχει μία άλλη βαρύτητα μεταξύ ενός έργου του Φρέιν και μια κωμικής τηλεοπτικής σειράς;

- Δεν αντιμετωπίζω οτιδήποτε κάνω ως ελαφρύ, είναι δυο διαφορετικά πράγματα που το καθένα έχει τη δική του δουλειά.  Η διαδικασία είναι η ίδια, δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό, όπως και στο θέατρο, βέβαια στο θέατρο έχει το πλεονέκτημα των προβών, κάνεις ας πούμε δύο μήνες πρόβας για να προετοιμαστείς για το έργο. Ο κύριος στόχος είναι ένας να βγάλεις την αλήθεια του χαρακτήρα ή του σεναριογράφου.

Πόσο διαφορετικά είναι αυτά τα δύο πράγματα;

- Η τηλεόραση είναι γρήγορη, από την άλλη το θέατρο δεν έχει το «cut» και να το ξαναπάμε. Ό,τι έγινε έγινε. Στην τηλεόραση το ξαναπάς. Οφείλω να πω όμως ότι νιώθω πολύ τυχερή γιατί είμαι σε δύο δουλειές ταυτόχρονα που τις αγαπώ και τις πιστεύω εξίσου.

Πως «βρέθηκες» σε αυτή τη συγκεκριμένη θεατρική δουλειά;

-Το συζητούσαμε καιρό, δεν συνέπιπταν οι χρόνοι μας και πήγαινε όλο το πράγμα πίσω αλλά τελικά ήρθε το σωστό timimg και όλα μπήκαν στη θέση τους;

Είναι εύκολο να αποβάλλεις τη μανιέρα της Αντωνίας, ένα ρόλο που τον παίζεις πέντε σεζόν τώρα, όταν είσαι στο θέατρο;

- Κατ' αρχάς δεν έχω αποκτήσει μανιέρα. Είναι δύο διαφορετικοί ρόλοι που καλούμαι κάθε φορά να ανακαλύπτω νέα στοιχεία και αυτή είναι και η γοητεία, γιατί από μια είναι οι ρόλοι και από την άλλη εγώ που πρέπει να προσθέσω τα δικά μου στοιχεία.

Είναι όμως η Αντωνία ένα ρόλος που μπορεί να σε οδηγήσει σε μανιέρα με τα ακραία χαρακτηριστικά που έχει πολλές φορές; Πολλοί ηθοποιοί εγκλωβίστηκαν στο παρελθόν με παρόμοιους χαρακτήρες και τους επαναλάμβαναν;

- Είναι επικίνδυνο ναι. Πολλές φορές σε σχετίζουν με ένα ρόλο και σε καλούν να επαναλάβεις  αυτό τον χαρακτήρα με τον οποίο έχεις κάνει επιτυχία στο παρελθόν. Και είναι λογικό καμιά φορά να μας το ζητάει κάποιος. Από εκεί και πέρα όπως οι χαρακτήρες που υποδύομαι στην παράσταση που παίζω, γιατί πρόκειται για δύο μονόπρακτα, είναι δύο διαφορετικοί χαρακτήρες.

Πόσο Αντωνία είσαι;

- Είμαι η Ιωάννα που έχει αρκετά χαρακτηριστικά της Αντωνίας, αρκετά χαρακτηριστικά της Ιοκάστης ή της Λυν. Ουσιαστικά η ζωή τα φέρνει και είναι τι θα σου φωτίσει κάθε φορά, ποια πλευρά του εαυτού σου.

Ρωτώ γιατί η Αντωνία είναι μια φιγούρα γκροτέσκα πολλές φορές, σίγουρα μικροαστική, με πολλά κρατήματα, να επικαλείται συνεχώς τον Άγιο Ραφαήλ…

- Εγώ βλέπω πάρα πολλές Αντωνίες γύρω μου. Και νομίζω ότι ένας λόγος που έχει και πολλή επιτυχία είναι ότι έχει και πολλή αλήθεια αυτός ο ρόλος και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. έχει αγωνίες έχει ανασφάλειες. Δεν είναι ένα μόνο πράγμα, είναι μια σύνθετη προσωπικότητα. Έχει μεγάλη  γκάμα συναισθημάτων αλλά το βασικό χαρακτηριστικό της Αντωνίας είναι η ανασφάλεια και ο φόβος. Και νομίζω ότι ανασφάλεια και φόβο έχουν όλοι οι άνθρωποι δεν έχει μόνο η Αντωνία.

 

Θα μπορούσες να διακωμωδήσεις αυτό το ρόλο στην παρέα σου;

-Όχι, όχι, την αγαπάω την Αντωνία, τους αγαπάω τους ρόλους  που υποδύομαι, δε γίνεται αλλιώς γιατί πως θα φέρω στην επιφάνεια τα χαρακτηριστικά τους. Αυτό που μου αρέσει στην Αντωνία είναι η ρωγμή, και αυτό νομίζω είναι που αρέσει στον κόσμο.

Αυτό πως το εισπράττεις στην καθημερινότητα;

- Συνεχώς. Πέρα από τα social media, o κόσμος με αγκαλιάζει στο δρόμο. Μου στέλνουν μηνύματα κοπέλες που έχουν προβλήματα με τις πεθερές τους και μου λένε ότι με καταλαβαίνουν. Στις παραστάσεις στο θέατρο έρχονται και μου μιλούν γι αυτήν.

Το πιο «κουφό» που σου έχει τύχει στο δρόμο ποιο είναι σε σχέση με την Αντωνία;

-Να βγαίνω για καφέ με φίλους και να με κοιτάζουν περίεργα γιατί με βλέπουν με άλλο ντύσιμο και κάτι δεν τους κάθεται καλά. Μια μέρα περπατούσα σε ένα εμπορικό κέντρο και νιώθω ένα χέρι να με τραβά. Ήταν μια κυρία που με αγκάλιασε και μου είπε πόσο λυπάται πως συμπάσχει με αυτά που μου κάνει η πεθερά μου.

Η λέξη πεθερά τι σου λέει από τότε που ξεκίνησες αυτό το ρόλο;

-(Γελώντας) Κοίταξε επειδή έχω την τύχη το συγκεκριμένο ρόλο να τον παίζει μία από τα μεγαλύτερες Ελληνίδες ηθοποιούς, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η λέξη πεθερά όταν την ερμηνεύει αυτή η μεγάλη ηθοποιός έχει μια άλλη σημασία για μένα. Η λέξη πεθερά... Δεν είχα ποτέ πεθερά, η Αλεξάντρα είναι πολύ αυστηρή, αλλά έχει κι αυτή τις ρωγμές της. Θα ήταν δύσκολο να είχα μια τέτοια πεθερά αν εννοείς αυτό.

Θα το ανεχόσουν;

- Δεν ξέρω, δε νομίζω, ως Ιωάννα δεν ξέρω αν θα δεχόμουν τέτοιες συμπεριφορές.

Τι είναι αυτό που σε φουντώνει πιο πολύ σε αυτή τη σχέση;

- Το ότι η Αντωνία δεν μπορεί, να μιλήσει, φοβάται να μιλήσει, νομίζω πιο πολύ με ενοχλεί η στάση της Αντωνίας που δέχεται την προσβολή χωρίς να μιλάει. χωρίς να συγκρούεται πραγματικά. Από την άλλη είναι και ένα παιχνίδι που έχουν αυτοί οι χαρακτήρες συνέχεια. Η Αντωνία προσπαθεί να την κερδίσει συνέχεια, η Αλεξάνδρα την εμπαίζει συνεχώς, Υπάρχει και πολύ χιούμορ, όπως και πολλά επεισόδια που η Αλεξάνδρα δείχνει την αγάπη της. Αλλά νομίζω ότι η Αλεξάνδρα την αγαπάει κατά βάση.

Οι δυο ηρωίδες οι τωρινές που υποδύεσαι με αυτές πως τα πας;

- Τις ανακαλύπτω συνεχώς, η εξερεύνηση δεν σταματάει γι αυτό και κάθε παράσταση είναι διαφορετική. Φυσικά και εμποτίζω εγώ τους χαρακτήρες.

Ένα στοιχείο τους που κάνει εντύπωση;

- Νομίζω ο φόβος εξομολόγησης και πως εγκλωβίζεται κάποιος και δεν μπορεί να εκφράσει την αλήθεια του. Και τελικά δεν μπορεί να διεκδικήσει τη ζωή που θα ήθελε να έχει και πως αυτό σου δημιουργεί μια κανονικότητα, που όταν την χάνεις παραλύεις.

Πόσο εύκολο είναι να κρατήσεις την αξιοπρέπειά σου στην τηλεόραση;

- Δεν θεωρώ ότι η τηλεόραση είναι αναξιοπρεπές μέσο, είναι πολύ προσωπικό το θέμα και έχει να κάνει με το πως την διαχειρίζεσαι εσύ. Oύτε οι συντελεστές της τηλεόρασης είναι αναξιοπρεπείς. Το θέμα είναι πως ο καθένας χρησιμοποιεί το μέσο.

Θα πήγαινες κριτής σε ένα reality show;

- 'Οχι, δε νομίζω.

Γιατί;

- Γιατί δεν μου αρέσει να κρίνω, δεν με βλέπω σε ένα τέτοιο πλαίσιο;

Το μέλλον;

- Στην υποκριτική δεν υπάρχουν σχέδια, έχει να κάνει με το τι θα σου φέρει η στιγμή moment to moment που λέμε και επί σκηνής.

Δεν ονειρεύεσαι για το μέλλον;

- Ονειρεύομαι να έχω όπως και τώρα ωραίες συνεργασίες. Και να έχω την τύχω να παίζω έργα συγγραφέων που δεν έχω παίξει.

Φίλους συναδέλφους έχετε;

- Ναι έχω καταφέρει να συνδυάζω στη ζωή μου τους παλιούς μου φίλους εκτός θεάτρου και τηλεόρασης, με νέους αλλά και με φίλους από τη δουλειά.

 Και λειτουργεί αυτό;

- Ναι γιατί να μην λειτουργεί, είμαστε κανονικοί άνθρωποι.

Δέχεσαι από φίλους κριτικές ή θέλεις να ακούς μόνο καλά λόγια;

- Όχι όχι τους αφήνω να μου λένε. Καταρχάς είμαι εγώ η ίδια πολύ αυστηρή κριτής του εαυτού μου οότε δεν τους αφήνω και πολλά περιθώρια (γελώντας) Και εντός της δουλειάς έχω ανθρώπους που ακούω τη γνώμη τους, Κυνηγάω τις πραγματικές και αληθινές σχέσεις. Δεν μου αρέσει να χαϊδεύω τα αυτιά κάποιου ούτε εγώ των άλλων.

Προσωπική ζωή υπάρχει για ένα ηθοποιό;

- Δεν είμαστε αστροναύτες, πάμε σούπερ μάρκετ, καθαρίζουμε τα σπίτια μας, όπως όλοι άνθρωποι οπότε και οι σχέσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Τι θα σημαίνει η Αντωνία στην καριέρα σου;

- Την Αντωνία την αγαπώ, με έχει στιγματίσει, είναι ένα σημείο καμπής, ένας ρόλος που με έκανε ιδιαίτερα γνωστή, αντλώ συνεχώς πράγματα από αυτήν και όταν παίζει ένα ρόλο για χρόνια το στοίχημα είναι μεγαλύτερο, για να είναι ενδιαφέρων, να μη βαριέσαι βασικά και εσύ ο ίδιος.

ALARMS  Του Μάικλ Φρέιν στο Θέατρο ΑΛΦΑ

Κάθε Σάββατο στις 21.15 και κάθε Κυριακή στις 19.00             

Διάρκεια: 90 λεπτά 
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο),  12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό)                  

Send this to a friend