Αθήνα

21 oC

αίθριος καιρός

Μενδώνη: Από το 2021 θα είναι επισκέψιμη η Αμφίπολη

Τη βεβαιότητά της ότι ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη θα είναι επισκέψιμος από το 2021 εξέφρασε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Τη βεβαιότητά της ότι ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη θα είναι επισκέψιμος από το 2021 εξέφρασε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η Λίνα Μενδώνη μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει την επίσπευση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης των εργασιών στον Τύμβο Καστά», ενώ αναφέρθηκε και στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Ενδεχομένως το Brexit και η απομάκρυνση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απελευθερώσει δυνάμεις που θα βοηθήσουν τη συνεχή δημοσιοποίηση του αιτήματος για την οριστική επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα», σημείωσε η υπουργός.

«Η Ελλάδα πιέζει και εκθέτει το Βρετανικό Μουσείο ότι κατέχει τα γλυπτά παρανόμως και με αυτή την έννοια το Brexit μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή πίεσης», τόνισε.

Τέλος, για το ΔΣ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που παραιτήθηκε μετά από αίτημα του υπουργείου,  η Λίνα Μενδωνη δήλωσε πως «θεωρούμε ότι δεν λειτουργούσε με τον τρόπο που έπρεπε να λειτουργεί».

Συνάντηση με τον διευθυντή του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ 

Ο Ηλίας Τομάζος ενημέρωσε την υπουργό σχετικά με τα πολιτιστικά προγράμματα που σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται στο αμερικανικό πανεπιστήμιο, καθώς και για το νέο «Spartan Museum», η ανέγερση του οποίου έχει σχεδόν αποπερατωθεί στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. Όπως σημείωσε ο κ. Τομάζος, η διοίκηση του ιδρύματος επιθυμεί το μουσείο να παρουσιάζει τον ελληνικό πολιτισμό, στη διαχρονία του, μέχρι την περίοδο του Βυζαντίου.

Η Λίνα Μενδώνη ανέλαβε τη δέσμευση να δημιουργηθεί μία έκθεση, η οποία θα αποτελείται από αντίγραφα γλυπτών, φωτογραφικό υλικό και ψηφιακά μέσα. Η έκθεση θα παρουσιάζει την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού από τους προϊστορικούς χρόνους έως και το Βυζάντιο. Όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ΥΠΠΟΑ θα ετοιμάσει μέσα στους επόμενους μήνες τον σχεδιασμό της έκθεσης, καθώς και τα αντίγραφα που θα εκτεθούν, ενώ η ψηφιακή παρουσίαση θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Από τον κ. Τομάζο κατατέθηκαν τα αναλυτικά σχέδια του «Spartan Museum», τα οποία θα μελετηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, για τον σχεδιασμό της έκθεσης.

Στον χώρο του Πανεπιστημίου έχει ολοκληρωθεί, επίσης, η κατασκευή του Καλλιμάρμαρου ανοιχτού θεάτρου «Μέγας Αλέξανδρος», τα εγκαίνια του οποίου έχουν προγραμματιστεί για τις 3 και 4 Οκτωβρίου 2020. Η κ. Μενδώνη αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Τομάζου να παρευρεθεί στα εγκαίνια του θεάτρου. Εναρκτήρια εκδήλωση θα είναι θεατρική παράσταση, βασισμένη στα «Μαθήματα Πολέμου» του Θουκυδίδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Send this to a friend