Αθήνα

 

11 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

1100 7146d79f 6862 4783 beac acf69c6c7968
Η Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ: O ιστορικός βομβαρδισμός που σημάδεψε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Κατέρρευσαν με κρότο οι ισχυρισμοί του Βρετανικού Μουσείου περί ασφάλειας

«Η Κυβέρνηση έχει στρατηγικό σχέδιο για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία, σχετικά με την «διεκδίκηση των Γλυπτών και την πρόσφατη αποκάλυψη της κλοπής χιλιάδων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο».

Η υπουργός, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί από πολύ κοντά το θέμα της κλοπής στο Βρετανικό Μουσείο», «σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει και φυλάσσει όχι μόνο τις ελληνικές συλλογές και τα Γλυπτά αλλά το σύνολο των συλλογών».

Όπως είπε «είναι μείζον θέμα να υπάρχει εν των έσω κλοπή» και «είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη κλοπή που αποκαλύφθηκε στο Βρετανικό Μουσείο έχει με κρότο καταρρίψει και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου», καθώς έχει κλονίσει τα επιχειρήματά του περί προστασίας, συντήρησης και φύλαξης του Βρετανικού οργανισμού».

Η Λίνα Μενδώνη, είπε ότι «οι υπεύθυνοι του Μουσείου δεν φροντίζουν για την προστασία των συλλογών, ούτε λαμβάνουν τα προσήκοντα μέτρα ασφάλειας και φύλαξης. Η δήθεν προστασία που παρέχεται ήταν πάντα πλημμελής, ελλιπής και προβληματική ως προς τα αριστουργήματα του Φειδία». Η αποκάλυψη αυτής της κλοπής, είπε η υπουργός «ενισχύει τα επιχειρήματα μας».

Η κυρία Μενδώνη σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ανέφερε πως «θα συνεχίσουμε με σθεναρό τρόπο την διεκδίκησή τους», «το θέμα έχει τεθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον ομόλογό του, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο», «δεν παρεκκλίνουμε σε καμία θέση από τις εθνικές μας γραμμές».

Σημείωσε πως είναι σαφές ότι «τα Παρθενώνια γλυπτά βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόν κλοπής, επομένως αυτό και μόνο το γεγονός δεν επιτρέπει να αποδεχθούμε τίποτα από αυτά που λέγονται από το Βρετανικό Μουσείο. Αυτό είναι κόκκινη γραμμή για εμάς».

Η θέση μας, είπε η υπουργός «ήταν και είναι ομόθυμη, σαφής και αμετάκλητη. Δεν αναγνωρίζει οποιοδήποτε δικαίωμα κυριότητας, νομής και κατοχής των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο καθώς θεωρούμε ότι είναι προϊόν καταστροφικής αρπαγής και κλοπής. Η Ελλάδα υποχρεούται και συνταγματικά και νομιμοποιείται ηθικά να αξιώνει και να επιδιώκει με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο την επιστροφή των Γλυπτών και την επανένωσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Είναι θέμα ηθικής τάξης και δικαιοσύνης»

Απαντώντας στο ερώτημα του βουλευτή γιατί δεν δημοσιοποιείται η στρατηγική διεκδίκησης που ακολουθεί η Κυβέρνηση, η υπουργός υποστήριξε πως «είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης και κάτι τέτοιο θα ακύρωνε την ίδια την στρατηγική» καθώς «από την στιγμή που δημοσιοποιείται ένα σχέδιο παύει να αποτελεί στρατηγική»». Τόνισε όμως ότι «εργαζόμαστε αθόρυβα, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα για να φτάσουν στον εθνικό μας στόχο. Και αυτό έχει αποδειχθεί από μια σειρά από γεγονότα». Η κυρία Μενδώνη ανέφερε πως «η στάση και η θέση της Ελλάδας έχει πλέον πάρει διεθνείς διαστάσεις»

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ανάμεσα στα κλοπιμαία του Βρετανικού Μουσείο φέρεται να περιλαμβάνονται και χρυσά ελληνικά κοσμήματα και ρώτησε την υπουργό «γιατί η Κυβέρνηση αρκείται σε όσα ανακοινώνει το Βρετανικό Μουσείο και δεν προβαίνει σε άμεσο διάβημα στην Βρετανική Κυβέρνηση, ζητώντας σαφείς και πλήρεις διαβεβαιώσεις για το εάν υπήρχαν πράγματι ελληνικά κοσμήματα μεταξύ των κλοπιμαίων , πόσο και ποια ήταν αυτά».

Ο βουλευτής, ανέφερε ότι η κλοπή αυτή «καταρρίπτει το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου περί της ασφάλειας και της ακεραιότητας των αρχαιοτήτων» και αναρωτήθηκε «τι περιμένει η Κυβέρνηση για να ζητήσει ηχηρά την άμεση επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην χώρα τους και να ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία για την καλύτερη προστασία τους από τους κινδύνους που υπάρχουν από την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο».

Ο κ. Καζαμίας, παρατήρησε ότι σε πολλά ακόμα και διεθνή ΜΜΕ έχει προκαλέσει ερωτηματικά για την σιωπή της ελληνικής Κυβέρνησης για την κλοπή στο Βρετανικό Μουσείο, όταν η Νιγηρία έθεσε το θέμα πολύ πιο σθεναρά. Επίσης, είπε ο βουλευτής ότι «η μυστική αυτή διπλωματία της διεκδίκησης που ακολουθεί η Κυβέρνηση κρατά για μακρύ χρονικό διάστημα κάτι που δημιουργεί ανησυχία».

Ροή Ειδήσεων

08/12/2023 | 20:19

Χαμόγελο του Παιδιού: Βρέθηκε η 13χρονη που είχε εξαφανιστεί στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

08/12/2023 | 20:10

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

08/12/2023 | 19:58

Πάτρα: Αυτοπυροβολήθηκε 22χρονος – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση
renti3 epeisodia 081223

08/12/2023 | 19:50

Επεισόδια στου Ρέντη: Πάνω από 200 άτομα έχουν αφεθεί ελεύθερα από όσους προσήχθησαν χθες – Ποια η κατάσταση της υγείας του αστυνομικού

08/12/2023 | 19:42

Δήλωση Οικονόμου για τα επεισόδια στου Ρέντη: «Αχρεία απόπειρα επίρριψης ευθυνών στην ΕΛ.ΑΣ.»

08/12/2023 | 19:31

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγελίες του Κώστα Αρβανίτη κατά ΕΕ για αδράνεια στις δολοφονίες δημοσιογράφων στη Γάζα
kairos 061223

08/12/2023 | 19:25

Καιρός αύριο: Πού θα πέσει η θερμοκρασία το Σάββατο

08/12/2023 | 19:13

Χαλάνδρι: Παραδόθηκε στον ΕΟΔΥ ο ύποπτος φάκελος που εντοπίστηκε στα ΕΛΤΑ

08/12/2023 | 19:06

Κίνηση στους δρόμους: Πού είναι έντονο το μποτιλιάρισμα
nikos papandreou 081223

08/12/2023 | 18:54

Ν.Παπανδρέου: Το δημογραφικό είναι «ωρολογιακή βόμβα» και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο

08/12/2023 | 18:48

Νίκος Γιάννης για Survivor: «Άμα θέλουν να βγάλω και εγώ λίγο τα ρούχα μου»

08/12/2023 | 18:40

Ζ.Κωνσταντοπούλου: Η Πολιτική Προστασία δεν είναι σύνθημα – Δεν γίνεται με διαβλητές και επιλήψιμες διαδικασίες και σκοτεινές διατάξεις
anna rezan 081223

08/12/2023 | 18:33

Σοκάρει η Άννα Ρεζάν: «Με έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά δυο φορές στη δουλειά»

08/12/2023 | 18:24

Μεσανατολικό: Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε νέο απολογισμό 17.487 θανάτων

08/12/2023 | 18:15

Σε αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας η δίκη για τη σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης από τον Κολωνό
snfcc silent+disco+party photo+danai+kokkinaki
Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος του ΚΠΙΣΝ γεμίζει μουσική
maestros 071223
Ταινίες Πρώτης Προβολής: «Η Τελευταία Παμπ» και «Ο Μαέστρος»
art
Έκθεση με έργα ζωγραφικής του Μάριου Τόκα στο «Σπίτι της Κύπρου»
lenny kravitz
Lenny Kravitz: Στην Αθήνα για μία συναυλία στο ΟΑΚΑ – 8 Δεκεμβρίου ξεκινά η προπώληση εισιτηρίων
Αποκαλυπτικές επιστολές του λόρδου Έλγιν σε δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ της Μιμής Ντενίση
Guardian: Το σνομπάρισμα του Σούνακ ενισχύει τις ελπίδες των Ελλήνων για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα