
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ για την παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης «Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία», που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Αφορμή για τη διοργάνωση της έκθεσης στάθηκε η ανάγκη να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό όπως και στο εξωτερικό, ορισμένα από τα περίπου 1.400 μοναδικά και πολύτιμα κτερίσματα που συνόδευαν την ταφή ενός νεαρού άνδρα, ηλικίας 30-35 ετών, σε λακκοειδή τάφο περί το 1450 π.Χ.. Η ανακάλυψη του τάφου προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, λόγω της ανέπαφης κατάστασής του και εξαιρετικής σημασίας των ευρημάτων του που ήρθαν στο φως.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού: «Η έκθεση «Πρίγκιπες της Πύλου» αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει, από κοντά, θησαυρούς της Εποχής του Χαλκού, που αποκαλύπτουν πτυχές της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της Μυκηναϊκής περιόδου. Η Μεσσηνιακή γη, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, συνεχίζει να μας επιφυλάσσει απρόσμενες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τον αστείρευτο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναπτύξει και υλοποιεί ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ανάδειξη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, όπως συμβαίνει και με τον Κυκλαδικό Πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται σημαντικά έργα στην περιοχή της Μεσσηνίας, όπως η ανάδειξη του Παλατιού του Νέστορα, των Θολωτών Τάφων, αλλά και η αποκατάσταση και επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η παρουσίαση της έκθεσης, στη συνέχεια στο Μουσείο Γκετί, στο Λος Άντζελες, εντάσσεται στη στρατηγική εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού, η οποία υλοποιείται συστηματικά από το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι δράσεις αυτές δεν είναι μεμονωμένες. Αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού που προωθεί τη διατήρηση, την ανάδειξη και τη διεθνή προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Το Υπουργείο Πολιτισμού παραμένει προσηλωμένο στην υλοποίηση αυτών των στρατηγικών επιλογών, που ενισχύουν την πολιτιστική ταυτότητα της χώρας μας και προβάλλουν παγκοσμίως την ιστορική της κληρονομιά. Η διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης εξυπηρετεί αυτές τις δύο πολιτικές: Την προβολή του Μυκηναϊκού Πολιτισμού εν συνόλω και την προβολή και εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού, εκτός συνόρων».

Ο συγκεκριμένος τάφος έγινε γνωστός παγκοσμίως ως «Τάφος του Γρύπα Πολεμιστή», ονομασία που προέρχεται από ένα εξαιρετικά σπάνιο ελεφαντοστέινο πλακίδιο, το οποίο βρέθηκε στα πόδια του νεκρού και απεικονίζει έναν γρύπα – μια μυθολογική μορφή με σώμα λιονταριού και κεφάλι και φτερά αετού. Ο τάφος εντοπίζεται σε κοντινή απόσταση από τον Θολωτό Τάφο IV, περίπου 150 μέτρα βορειοανατολικά του Ανακτόρου του Νέστορος, και ανασκάφηκε το 2015.

Η περιοδική έκθεση «Πρίγκιπες της Πύλου. Θησαυροί της Εποχής του Χαλκού από τη Μεσσηνία» αποτελεί επιστέγασμα της μακρόχρονης και εξαιρετικά αποδοτικής συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι των ΗΠΑ, καθηγητή Jack Davis και δρ. Sharon Stocker, που με την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούν ανασκαφές στον λόφο του Άνω Εγκλιανού, όπου βρίσκεται το λεγόμενο Ανάκτορο του Νέστορος, κοντά στον σημερινό οικισμό της Χώρας Μεσσηνίας.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στο ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, στις 19.00.
<>
Ροή Ειδήσεων

21/03/2025 | 23:30
Επιμένει ο Νετενιάχου παρά τη δικαστική απόφαση – «Η κυβέρνηση αποφασίζει ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Σιν Μπετ»
21/03/2025 | 23:20
Φώτης Σεργουλόπουλος σε Ιλένια Ουίλιαμς: «Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος δεν σε βοήθησε σε αυτό το κομμάτι;»
21/03/2025 | 23:10
Αύξηση κατά 1,4% σημείωσε το 2023 ο αριθμός των τροχαίων δυστυχημάτων, σε σχέση με το 2022
21/03/2025 | 22:50
Μήνυμα υποστήριξης Β. Πούτιν στον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας: Έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε «πρακτική συνεργασία»

21/03/2025 | 22:42
Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Είναι κάτι που έχω συζητήσει με τον ψυχίατρό μου, το λέω λοιπόν και εδώ μπροστά στον κόσμο»
21/03/2025 | 22:40
Το Σάββατο ενώπιον εισαγγελέα και δικαστή ο Ιμάμογλου – Οργή λαού και νέες μαζικές διαδηλώσεις
21/03/2025 | 22:40
Ελένη Χατζίδου – «Πυρά» κατά της Μαρίας Σολωμού: «Έχει μείνει λίγο στο 2006, στους Singles, αυτό είναι τσουβάλιασμα»

21/03/2025 | 22:38
Ελ. Βενιζέλος: Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες – Μεγάλη πιθανότητα να εκτελεστούν αύριο τα δρομολόγια για Χίθροου
21/03/2025 | 22:38
Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Φωτιά στο υπόγειο του νοσοκομείου – Επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής
21/03/2025 | 07:36
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να ενεργοποιηθεί το συντομότερο η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες

21/03/2025 | 10:25
Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Εισαγγελική πρόταση για πρόστιμο στους Σπύρο Μπιμπίλα, Κάτια Δανδουλάκη, Λένα Δροσάκη και Εβελίνα Παπούλια
21/03/2025 | 08:16
Λονδίνο: Κλειστό το αεροδρόμιο Χίθροου λόγω μεγάλης φωτιάς σε ηλεκτρικό υποσταθμό – Ακυρώνονται χιλιάδες πτήσεις
21/03/2025 | 09:15
Έρχεται μήνυμα «112» από την εφορία – Θα ειδοποιεί τους οφειλέτες για τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους

21/03/2025 | 09:42
Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Όταν έγινε η επίθεση με το βιτριόλι, πολλοί έσπευσαν να βγάλουν συμπεράσματα για μένα και διαψεύσθηκαν»
21/03/2025 | 08:57
Σταματίνα Τσιμτσιλή για Αντελίνα Βαρθακούρη: «Πρέπει να την πείραξε πάρα πολύ αυτό που έγινε με τη Σίσσυ Χρηστίδου»
21/03/2025 | 11:43
Χείμαρρος η Έλενα Χριστοπούλου για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου: «Εκεί ξεκίνησε να αλλάζει πορεία η προσωπική σχέση»
21/03/2025 | 11:51
Γιατί η Ευρώπη δεν ξοδεύει τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία

21/03/2025 | 12:14