Αθήνα

33 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ευρώπη «βλέπει» η Ελλάδα για την ένταση με Τουρκία και περιμένει… τηλεφώνημα Μέρκελ για αποκλιμάκωση

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ομάδα και ηγεσία στην εργασία»: Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μεντζελίδη

Ο συνεργάτης του Τhecaller και ειδικός Σύμβουλος και Διευθυντής Διοίκησης και Ανάπτυξης επιχειρήσεων Γιώργος Μεντζελίδης παρουσιάζει το βιβλίο του «Ομάδα και ηγεσία στην εργασία»...

Ο αρθρογράφος του Τhecaller και ειδικός Σύμβουλος και Διευθυντής Διοίκησης και Ανάπτυξης επιχειρήσεων Γιώργος Μεντζελίδης παρουσιάζει το βιβλίο του «Ομάδα και ηγεσία στην εργασία».

Ο συγγραφέας προλογίζει:

«……Η μελέτη των ανθρωπίνων σχέσεων στην εργασία αποτελεί έναν από τους πιο προκλητικούς τομείς έρευνας για την  επιστήμη και την τέχνη του Management. Στο περιβάλλον εργασίας, οι ανθρώπινες σχέσεις εκδηλώνονται, διαμορφώνονται και κινούν τις συλλογικότητες, τις ομάδες έργου, στη βάση ενός δεδομένου τυπικού πλάνου που υπηρετεί παραγωγικούς  στόχους.

Η δομή της ομάδας στην εργασία, ακόμη και η δομή μιας άτυπης ομάδας, η αντιδομή, παρουσιάζει πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά τόσο για τον μελετητή της εργασίας όσο και για τον manager της επιχείρησης. Είναι η κάθετη και οριζόντια οργάνωση της ομάδας που επηρεάζει ιδιαίτερα το παραγωγικό αποτέλεσμα και δίνει το βήμα και το ρυθμό στην παραγωγική διαδικασία. Και αν η τυπική συγκρότηση, όπως αποτυπώνεται στο γενικό οργανωτικό σχέδιο της επιχείρησης αλλά  και η λειτουργία της ομάδας με βάση την τυπική ιεραρχία και την περιγραφή έργων είναι, έστω και φαινομενικά, σχετικά εύκολη υπόθεση , η άτυπη  συγκρότηση, οργάνωση και λειτουργία της ομάδας αποτελεί «διαρκές ζήτημα» για τους managers. Η άτυπη ομάδα διαθέτει ιδιαίτερη δύναμη που αρκετές φορές αμφισβητεί και διαλύει την τυπική δομή της ομάδας αλλάζοντας τα λειτουργικά της δεδομένα.

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι πως οι αποφάσεις του Manager θα οδηγήσουν σε σύγκληση τη δράση και συμπεριφορά των τυπικών ομάδων εργασίας, με την πρακτική των άτυπων ομάδων που αναπτύσσονται στο μαλακό επιχειρησιακό υπογάστριο. Τα πράγματα είναι και γίνονται ιδιαίτερα περίπλοκα αν αναλογιστούμε ότι οι άτυπες ομάδες οργανώνονται μέσα στο σώμα των τυπικών ομάδων. Πολλές φορές μάλιστα τις επικαλύπτουν και ή τις οδηγούν σε αστοχίες ή ακόμη και τις διαλύουν !

Ανεξάρτητα από τη γενική θεωρία που ο καθένας αποδέχεται  για την ηγεσία στις ομάδες, είναι ακριβώς αυτή η ηγεσία που με την πρακτική και τις αποφάσεις της επηρεάζει καταλυτικά τη φυσιογνωμία, τη λειτουργία και το παραγωγικό αποτέλεσμα των ομάδων.  Σημαντικά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις. Ποιος ηγέτης είναι κατάλληλος για την ομάδα ; Ποια διαδικασία οφείλουμε να ακολουθήσουμε για την επιλογή του ηγέτη ;  Πρέπει να είναι μια τυπική ιεραρχική επιλογή, ένας δοτός ηγέτης  ή «προϊόν»  εσωτερικών διεργασιών στην ομάδα;  Πως ο ηγέτης θα αντιμετωπίσει την τυπική ομάδα και πως την άτυπη ; Πως θα διευρύνει,  ανανεώσει ή συρρικνώσει την ομάδα της οποίας ηγείται ; Με ποιες τυπικές ή άτυπες διαδικασίες θα κινητοποιήσει την ομάδα ; Πως θα οδηγήσει σε συνύπαρξη και συνταίριασμα διαφορετικές προσωπικές στάσεις, πρακτικές αλλά και κουλτούρες μέσα στην ομάδα ; Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να διαμορφώσει συνθήκες διαδοχής; Τι θα απαντήσει στο ερώτημα «νέος ηγέτης από την ίδια την ομάδα ή από το ευρύτερο περιβάλλον της επιχείρησης» ; Τέλος , σε μια εποχή έντονης παγκοσμιοποίησης της επιχειρηματικής οργάνωσης και δραστηριότητας, πως θα δομήσει, διαχειριστεί, κινητοποιήσει και εποπτεύσει τις «εικονικές ομάδες» ;

Στο βιβλίο που έχετε στα χέρια σας θα βρείτε ψήγματα απαντήσεων στα παραπάνω ερωτήματα. Τόσο στα ερωτήματα αυτά αλλά και στα τόσα άλλα, που εύλογα γεννιούνται αν κανείς μελετήσει τις ομάδες και τους ηγέτες τους στο χώρο της εργασίας, και όχι μόνο, οι απαντήσεις είναι τις περισσότερες φορές όχι απόλυτα σαφείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν «τελικά πορίσματα». Μη λησμονούμε ότι μελετάμε ανθρώπινες συμπεριφορές μέσα σε ένα επίπλαστο και διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό πεδίο το οποίο δέχεται, πολλές φορές με καταιγιστικό ρυθμό, ποικίλες επιρροές από το ευρύτερο τοπικό και διεθνές οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό περιβάλλον».

Η συντακτική ομάδα του Thecaller εύχεται καλή επιτυχία στη συγγραφική προσπάθεια του Γ. Μεντζελίδη και καλοτάξιδο το νέο βιβλίο του.

Στο Ηρώδειο ο Σάκης Ρουβάς! Η συνεργασία – έκπληξη με διεθνούς φήμης σοπράνο
Ντίνος Χριστιανόπουλος για τα παιδικά του χρόνια: «Πεινούσαμε- Kάθε 3 μέρες έτρωγα μισή φέτα ψωμί»
Ντίνος Χριστιανόπουλος: 10+1 ποιήματά του που αγαπήσαμε (ΦΩΤΟ)
Σον Κόνερι: Ψηφίστηκε ο καλύτερος Τζέιμς Μποντ
Τζίμι Χέντριξ: Δημοπρατήθηκε ηλεκτρική κιθάρα του
H «Μήδεια» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ στον αρχαιολογικό χώρο της Σαμοθράκης