Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Θλίψη στον χώρο του λυρικού τραγουδιού! Πέθανε ο τενόρος Νίκος Χατζηνικολάου

Ο τενόρος Nίκος Χατζηνικολάου, ένας από τους πιο σπουδαίους καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) πέθανε σήμερα σε ηλικία 96 ετών. 

Διέπρεψε σε κορυφαίους πρωταγωνιστικούς ρόλους από τα τέλη της δεκαετίας του '50 έως και την δεκαετία του '80 ως βασικός τενόρος της ΕΛΣ.

Το καλοκαίρι του 1958 κάνει το ντεμπούτο του στο Ηρώδειο με την Ιφιγένεια εν Ταύροις του C.W.Gluck. Ακολουθεί μια λαμπρή σταδιοδρομία ως πρώτος τενόρος της Ε.Λ.Σ., κατά την οποία ερμηνεύει περί τους 40 αντίστοιχους φωνητικούς κορυφαίους ρόλους σε ισάριθμες όπερες

Ποιος ήταν

Ο Νίκος Χατζηνικολάου γεννήθηκε το 1922 στο Διδυμότειχο Έβρου. Το θαυμάσιο φωνητικό του ταλέντο ανακαλύφθηκε κατά τα γυμνασιακά του χρόνια από τον Γιώργο Τσιτσιπάπα, έναν φιλόμουσο Σουφλιώτη, που δίδασκε αφιλοκερδώς μουσική στα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο Χατζηνικολάου έχει ενεργό συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση στο Διδυμότειχο, δράση για την οποία θα τιμηθεί αργότερα με μετάλλιο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μετά την Κατοχή και με την παρότρυνση του Τσιτσιπάπα, βρίσκεται  στην Αθήνα προκειμένου να σπουδάσει κλασικό τραγούδι. Η Μαρίκα Καλφοπούλου τον κάνει δεκτό στο Εθνικό Ωδείο με υποτροφία, πληρώνοντας η ίδια τα δίδακτρά του.

Το 1955 παίρνει δίπλωμα μονωδίας με βαθμό άριστα και α' βραβείο παμψηφεί με αριστείο εξαιρετικής επίδοσης. Σπουδαστής ακόμα του Ωδείου, δίνει εξετάσεις στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όπου προσλαμβάνεται ως Χορωδός.

Το 1957 πρωτοεμφανίζεται ως σολίστ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ερμηνεύοντας τον ρόλο του Εντγκάρντο στην όπερα Λουτσία ντι Λαμμερμούρ. Μετά από την ενθουσιώδη υποδοχή των κριτικών της εποχής, ακολουθούν συνεχείς πρωταγωνιστικές εμφανίσεις στην ΕΛΣ, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεάτρου τον προάγει σε μονωδό.

Send this to a friend