Αθήνα

 

7 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

20220216 eortologio doro 2
Εορτολόγιο 14 Ιανουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
skammata

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» στην Αθήνα

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και το Τμήμα Αρχαιοτήτων του υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου διοργανώνουν την πρώτη προβολή της ταινίας «Σκάμματα», σε σκηνοθεσία Δανάης Στυλιανού, στην Αθήνα, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024, ώρα 19:00, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», Ακαδημίας 59.

Το ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» είναι μια παραγωγή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, σε σκηνοθεσία Δανάης Στυλιανού. Πενήντα χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, Κύπριοι και ξένοι αρχαιολόγοι, καθώς και μέλη του τότε προσωπικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ανασκάπτουν την προσωπική μνήμη, ψηλαφούν το συλλογικό τραύμα του πολέμου και σκιαγραφούν τις συνέπειές του στην κυπριακή αρχαιολογία, όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση.

Συνυφαίνοντας αρχειακό υλικό από ανασκαφές, με συγκλονιστικές προσωπικές μαρτυρίες, το ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» αναδεικνύει σημαντικές στιγμές της κυπριακής αρχαιολογίας, πριν και μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974.

Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη, με ατομικό δελτίο ελευθέρας εισόδου. Δελτία εισόδου θα διατίθενται από το ταμείο του θεάτρου ΟΛΥΜΠΙΑ την ημέρα της προβολής από τις 17.30.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας. Για να δείτε το τρέιλερ, πατήστε εδώ https://www.youtube.com/watch?v=BJGNA5194zQ

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν:

Η Γαλλίδα αρχαιολόγος Marguerite Yon (Lyon University, La Maison de l’Orient et de la Méditerranée – Jean Pouilloux), που ανέσκαψε στην αρχαία Σαλαμίνα από το 1965 και έπειτα συνέχισε την αρχαιολογική έρευνα στο Κίτιον.

Η Odile Daune-Le Brun (National Centre for Scientific Research (CNRS), France, η οποία ήταν μέλος της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στη Νεολιθική θέση Απόστολος Ανδρέας-Κάστρος από το 1970 και αργότερα, ως εκτοπισμένοι αρχαιολόγοι, συνέχισαν έρευνες στη Χοιροκοιτία.

Η Βρετανίδα Alison South που ανέσκαψε στον Αγ. Επίκτητο – Βρυσί από το 1969 και μετά στην περιοχή της Καλαβασού.

Η Αυστραλιανή καθηγήτρια Jennifer Webb (La Trobe University, Melbourne), με μεγάλο ανασκαφικό έργο σε διάφορες θέσεις της Κύπρου, η οποία σήμερα μελετά στο Κυπριακό Μουσείο υλικό, που προέρχεται από κατεχόμενες αρχαιολογικές θέσεις που ανασκάφηκαν πριν το 1974.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει επίσης τις εμπειρίες του δρ Σοφοκλή Χατζησάββα, πρώην διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, ο οποίος το 1973 διεξήγαγε σημαντικότατη αρχαιολογική επισκόπηση στο τώρα κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, και των τεχνικών επιθεωρητών Γιάννη Χατζησάββα και Μαρίας Χατζηνικολάου, που έχουν έντονες μνήμες από το Κυπριακό Μουσείο πριν και μετά τα γεγονότα του 1974.

Ροή Ειδήσεων

kritikos1401

14/01/2025 | 23:59

Στέλιος Κρητικός για τη σοβαρή περιπέτεια υγείας του: «Μεγάλωνε στο σώμα μου για 8 χρόνια αλλά εγώ δεν είχα καταλάβει τίποτα»

14/01/2025 | 23:50

Ποια σχολεία στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα μείνουν κλειστά αύριο Τέταρτη

14/01/2025 | 23:45

ΥΠΑΑΤ: Ενισχύσεις de minimis ύψους 8,74 εκατ. ευρώ σε αγρότες της Λάρισας για μήλα και κάστανα
karavatou141

14/01/2025 | 23:30

Κατερίνα Καραβάτου: «Αγαπώ τον Λάκη Γαβαλά, τον σέβομαι και δεν τον παρεξηγώ ποτέ»

14/01/2025 | 23:21

Κλειστά σχολεία σε Γορτυνία και περιοχές του Δήμου Σικυωνίων Κορινθίας

14/01/2025 | 23:15

Φολέγανδρος: Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε το νησί – Σχηματίστηκε υδροστρόβιλος
solomou141

14/01/2025 | 23:00

Αινιγματική η Μαρία Σολωμού για reunion των Singles: «Δεν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε»

14/01/2025 | 22:45

Γαλλία: Ο πρωθυπουργός Μπαϊρού πρότεινε να ξανανοίξει η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

14/01/2025 | 22:30

Ράνια Θρασκιά: «Την ελευθερία μου δεν τη χαρίζω πουθενά, όσο κι αν κοστίζει»
sxoleio aithousa

14/01/2025 | 22:20

Καλάβρυτα: Δεν θα λειτουργήσουν αύριο Τετάρτη τα σχολεία λόγω της κακοκαιρίας

14/01/2025 | 22:15

Μ. Χρυσοχοΐδης: Eίναι απόφασή μας να εξαλείψουμε τις παθογένειες που ταλαιπωρούν την κοινωνία της Κρήτης

14/01/2025 | 22:00

Υπάρχω: Αυτά είναι τα έσοδα και τα εισιτήρια της ταινίας – Πόσα εκατομμύρια είναι το κέρδος;
astynomia nyxta 1 25 5

14/01/2025 | 21:50

Πώς «ξηλώθηκε» η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων: Η έντονη δυσαρέσκεια Μητσοτάκη και η εντολή να καλυφθούν οι θέσεις από την Αττική

14/01/2025 | 21:40

Προεδρία της Δημοκρατίας: Οι παράμετροι και τα διλήμματα λίγο πριν από την ανακοίνωση της πρότασης του Πρωθυπουργού

14/01/2025 | 21:30

Θανάσης Αλευράς: «Αν δεν καλέσεις τη Μαρίνα Σάττι στον ελληνικό τελικό, κάτι συμβαίνει»
w14 11462528305494
«Happy Gilmore 2»: Ένα «όνειρο που έγινε πραγματικότητα» για τον Τράβις Κέλσι
nn
“Ο Γυρισμός” του Χάρολντ Πίντερ: Μία κωμωδία για τα διαχρονικά επίκαιρα κακώς κείμενα της εποχής του
eva longoria
Η Εύα Λονγκόρια προσφέρει 50.000 δολάρια στους ήρωες της πρώτης γραμμής του Λος Άντζελες
shrek
Αλλαγές στην ημερομηνία κυκλοφορίας των ταινιών “Shrek 5” και “Minions 3”
ap25006549076864
Disney: Δωρεά 15 εκατ. δολαρίων για στήριξη μετά τις πυρκαγιές στο Λος Άντζελες
ou foneuseis
Η παράσταση «Ου Φονεύσεις» ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά