Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Της τέχνης το σεργιάνι στις «Κόρες» των bijoux de kant στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων

Έπειτα από τα θερμά σχόλια που απέσπασε το καλοκαίρι στο Μικρό Χρηματιστήριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η παράσταση παρουσιάζεται εκ νέου μέχρι την προσεχή Κυριακή 22 Οκτωβρίου στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής.

Γράφει ο Αλέξανδρος Κούρτης

Στο νέο τους σπίτι, οι Κόρες τολμούν να επαναρθρώσουν το αίτημά τους για ανακωχή και επανασύνδεση με την Αθήνα, τη Μητέρα - πόλη όλων μας. Οι Κόρες των Αθηνών επιστρέφουν ανάλαφρες από τη σκόνη των ποιημάτων, για να διεκδικήσουν τη θέση τους στον καινούριο Λόγο που ζει και αναπνέει έξω από τις κλειστές πόρτες και τα σφραγισμένα παράθυρα.

Η Νούλα και η Νανά, η Νανά και η Νούλα, ξαναπαίζουν για τελευταία φορά το παιχνίδι Μητερα «σαν έτοιμες από καιρό» για τη μεγάλη έξοδο προς την ελευθερία τους. Μια ελευθερία με αρχαίες ρίζες και νέα ορμή.

Το Ζάππειο και η Κυψέλη, το Πεδίον του Άρεως και η οδός Αθηνάς, η Πνύκα και η πλατεία Αγίας Ειρήνης γίνονται σώματα και σήματα μιας νέας επιθυμίας, ζωής και ρυμοτομίας.

Η υψηλή αισθητική και ο εξαίσιος ρυθμός καθ' όλη τη διάρκεια που διακρίνει τις περισσότερες δουλειές των bijoux de kant και Γιάννη Σκουρλέτη δεν απουσιάζει σε καμιά στιγμή από την παράσταση στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων μιας και μέσα από το κείμενο - κομψοτέχνημα της Γλυκερίας Μπασδέκη, ο θεατής αφήνεται να παρασυρθεί σε ένα γοητευτικό ταξίδι με σύμμαχο τον λόγο, εθνικότερο ή μη σε σημεία, την νεανική ορμή, παιδικότητα και την αθώα ματιά των αδελφών αλλά και την μνήμη της Μητέρας όλων μας.

Η Λένα Δροσάκη και η Άλκηστις Πουλοπούλου βουτούν με όρεξη και αγάπη στα βαθιά της σκηνικής αυτής σύνθεσης, έχοντας αναπτύξει έναν πανέμορφο «αδελφικό» κώδικα επικοινωνίας και διάθεση αμοιβαίας στήριξης για το αρτιότατο αποτέλεσμα.

Σε ιδιαιτέρως μακρινούς για εκείνες ρόλους σε σχέση με ότι έχουν παρουσιάσει θεατρικά τις τελευταίες σεζόν, ειδικότερα η Άλκηστις, κατορθώνουν να μαγνητίζουν το βλέμμα με την συνεχώς εναλλασσόμενη έκφραση παιδικής αθωότητας και τραγικότητας «κλείνοντας» το μάτι στους συνεπιβάτες – θεατές αυτής της αέρινης διαδρομής – στιγμής τους.

Μια πρόταση που σαφώς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για το θεατρόφιλο όσο και για το πιο… απλό κοινό που έχει την ευκαιρία να απολαύσει για τέσσερις ακόμη παραστάσεις μέχρι την προσεχή Κυριακή.

Send this to a friend