Αθήνα

16 oC

βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης

Οι σκιτσογράφοι της «Καθημερινής» απαντούν στον Χατζηνικολάου για το σκίτσο με τον Μητσοτάκη: «Δεν αντέχουν όλοι τη σάτιρα»

Ένα σκίτσο που σχολιάζει τη συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δημοσίευσαν οι σκιτσογράφοι της «Καθημερινής» και γρήγορα ο Νίκος Χατζανικολάου έγινε έξαλλος με όσα απεικόνιζε.

Ένα σκίτσο που σχολιάζει τη συνέντευξη που παραχώρησε την προηγούμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δημοσίευσαν οι σκιτσογράφοι της «Καθημερινής» και γρήγορα ο Νίκος Χατζανικολάου έγινε έξαλλος με όσα απεικόνιζε.

Όπως θα δείτε και παρακάτω, το σκίτσο απεικονίζει τον Νίκο Χατζηνικολάου να γλείφει το χέρι του πρωθυπουργού.

Το σκίτσο προκάλεσε την οργή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο οποίος με ένα οργισμένο tweet φωτογραφίζει τον Διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά.

Οι σκιτσογράφοι της εφημερίδας, Ηλίας Μακρής, Ανδρέας Πετρουλάκης και Δημήτρης Χαντζόπουλος, πήραν θέση για την αντιπαράθεση σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως «δεν αντέχουν όλοι την σάτιρα», χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλη επαγγελματική προσβολή να μας θεωρεί κάποιος όργανα ή εντολοδόχους».

Τι αναφέρουν σε κείμενό τους οι σκιτσογράφοι:

Υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι οι εφημερίδες είναι λόχοι. Ότι πρόκειται για ανθρωπομάζες που χειραγωγούνται από μία διοίκηση για να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της και φαντασιώνονται συνωμοσίες πίσω από κάθε δημοσιογραφικό κείμενο ή σκίτσο. Δεν γνωρίζουμε από ποιές προσωπικές παραστάσεις προέρχεται αυτή τους η αντίληψη, αλλά ας ψάξουν αλλού να βρούνε δημοσιογραφικούς στρατούς.

Η «Καθημερινή» είναι ένα σύνολο ελεύθερων ανθρώπων, με ανεξαρτησία γνώμης και έκφρασης και οι μόνοι υπεύθυνοι για τα κείμενα και τα σκίτσα που δημοσιεύει είναι οι υπογράφοντες. Ειδικότερα οι τρεις γελοιογράφοι της Καθημερινής είμαστε όλοι πάνω από τριάντα χρόνια επαγγελματίες δημιουργοί και θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχει οποιοσδήποτε που πιστεύει ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν να υπακούμε σε εντολές ή κατευθύνσεις που μας δίνει η διεύθυνση της εφημερίδας. Νομίζουμε ότι η δουλειά μας αυτές τις δεκαετίες είναι απόδειξη της ανεξαρτησίας της γνώμης μας και της ελευθερίας που έχουμε μέσα στην εφημερίδα να εκφραζόμαστε, και θεωρούμε μεγάλη επαγγελματική προσβολή να μας θεωρεί κάποιος όργανα ή εντολοδόχους.

Γνωρίζουμε ότι δεν αντέχουν όλοι τη σάτιρα. Έχουμε και κατά το παρελθόν δεχτεί επιθέσεις από ανθρώπους και κόμματα που ενοχλήθηκαν από σκίτσα μας, αλλά αυτό είναι συνθήκη της δουλειάς. Αυτό που συμβαίνει για πρώτη φορά και αποτελεί οδυνηρή έκπληξη, είναι να μην απευθύνονται σε μας ως αυτόνομες δημοσιογραφικές προσωπικότητες, αλλά στην διεύθυνση της εφημερίδας, ωσάν να ήμασταν εκτελεστικά της όργανα. Δεν είναι μόνο εκτός πραγματικότητας, είναι και εξοργιστικό.

Ηλίας Μακρής Ανδρέας Πετρουλάκης Δημήτρης Χαντζόπουλος

Send this to a friend