Αθήνα

7 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Αφήστε τα ΕΝΦΙΑ και τα τασάκια, σώστε πρώτα ζωές…

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος στέκεται άναυδος μπροστά στην τραγωδία της Ρόδου με τις δυο νεκρές αδελφές στην πισίνα και θεωρεί ότι όπου δεν υπάρχει ναυαγοσώστης πρέπει να μπαίνει άμεσα λουκέτο.

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος στέκεται άναυδος μπροστά στην τραγωδία της Ρόδου με τις δυο νεκρές αδελφές στην πισίνα και θεωρεί ότι όπου δεν υπάρχει ναυαγοσώστης πρέπει να μπαίνει άμεσα λουκέτο.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος

Λένε ότι τα λόγια είναι φτωχά μπροστά σε μια τραγωδία, όπως για παράδειγμα αυτό το τρομακτικό που συνέβη στη Ρόδο, όπου δύο αδελφές έχασαν τη ζωή τους σε πισίνα του ξενοδοχείου. Μπροστά στα μάτια του κόσμου, μια ανάσα από τα δωμάτιά της, μια ανάσα από τη ζωή, δυο κορίτσια η ίδια η ζωή, 16 και 19 χρονών, δυο λουλούδια στον μακρύ κατάλογο των αδικοχαμένων.

Θα έφταναν λίγα μόνο δευτερόλεπτα για να σωθούν, για να μπορέσουν ν’ ανθίσουν κι άλλο, να αγαπήσουν και ν’ αγαπηθούν, να δώσουν, να πάρουν, να ζήσουν. Θα έφταναν, ΑΝ. Αν. Α-Ν. α-ν.

Κι αυτό το «αν» είναι που γεννάει λέξεις γεμάτες οργή, κάνει τη γλώσσα να καλπάσει ουρλιάζοντας και σπάζοντας τείχη και πέτρες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στην πισίνα δεν υπήρχε ναυαγοσώστης. Είχε σχολάσει-δεν είχε σχολάσει, μικρή σημασία έχει. Μηδαμινή. Το θέμα είναι ότι δεν υπήρχε ναυαγοσώστης εκείνη τη στιγμή, κι είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ βέβαιο ότι αν υπήρχε, θα ζούσαν και οι δύο αδελφές. Η δεύτερη έπεσε στην πισίνα για να σώσει την πρώτη, χάθηκαν κι οι δυο. Τόσο άδικα, τόσο πικρά, τόσο εξωφρενικά…

Αν σκεφτεί κανείς τις λεπτομέρειες, η ιστορία είναι συγκλονιστική, όπως βέβαια κάθε τραγωδία. Αλλά η συγκεκριμένη εξοργίζει γι’ αυτό ακριβώς το περίφημο «αν», που πρέπει από σήμερα κιόλας να προβληματίσει αυτούς που φτιάχνουν τους νόμους.

Να μη σηκωθεί κανείς από το τραπέζι αν δεν επιβάλουν έναν νόμο που να σώζει ζωές. Νόμο που θα τηρείται απαρέγκλιτα και δεν θα μπορεί κανείς να τον παραβιάσει γιατί θα τον διαλύουν!

Σε κάθε πισίνα λοιπόν πρέπει να υπάρχει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ναυαγοσώστης όση ώρα λειτουργεί η πισίνα. Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι. Κι όπου γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει, να κλείνει το ξενοδοχείο, να σφραγίζεται.

Κανείς ξενοδόχος δεν θα τολμήσει να μην εφαρμόσει το νόμο γιατί πολύ απλά δεν θα έχει επιχείρηση.

Έτσι θα σωθούν ανθρώπινες ζωές που χάνονται τόσο ΑΔΙΚΑ, τόσο οδυνηρά, τόσο αδιανόητα.

Καλοί οι νόμοι για το τσιγάρο, για τις 120 δόσεις στην εφορία, για τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚΑ, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η ανθρώπινη ζωή.

Και γύρω απ’ αυτήν πρέπει να στρέφονται οι νόμοι. Η Ελλάδα, κατ’ εξοχήν τουριστική χώρα που συγκεντρώνει εκατομμύρια ξένων, οφείλει να πάρει κάθε μέτρο που θα μειώσει τους κινδύνους.

Ναι, πάντα κάποιος θα ξεφεύγει. Πάντα κάποιος θα επιχειρήσει να κολυμπήσει κρυφά τη νύχτα, αψηφώντας κάθε κανόνα.

Αλλά όταν τα ξενοδοχεία και οι χώροι με πισίνες είναι απολύτως οργανωμένα, τα ατυχήματα και οι τραγωδίες –όπως αυτή στη Ρόδο- θα περιοριστούν.

Τα δυο κορίτσια χάθηκαν και δεν γυρίζουν πίσω ακόμα κι αν στο σημείο της τραγωδίας παρελάσουν πια εκατό ναυαγοσώστες. Το θέμα πια –δυστυχώς- είναι να σωθούν στην πορεία ανθρώπινες ζωές.

Και ναι, αν ο ξενοδόχος δεν μπορεί να πληρώσει μία και δύο βάρδιες ναυαγοσωστών, να το κλείσει! Δεν μπορεί και δεν γίνεται να εισπράττει χρήματα και να μη λαμβάνει μέτρα ασφαλείας. Τα ύψιστα. Τα πλέον ενδεδειγμένα.

Δεν ενδιαφέρει κανέναν τι λένε νόμοι κι αστυνόμοι, τι δικαιολογίες υπάρχουν, τι νομικίστικα τερτίπια, τι προσπάθειες απαλλαγής.

Όλοι όμως πονάνε όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές. Φτάνει πια…

Send this to a friend