• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 22:44

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι «ακρωτηριασμένοι»...

Ο κ. Ζάεφ αξιοποίησε τη συμφωνία των Πρεσπών για να πάρει το εισιτήριο για το ΝΑΤΟ, αλλά στη χώρα του ξέχασε το «Βόρεια».

Από «δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «δημοκρατία της Μακεδονίας» το πάει και υιοθετεί από τη συμφωνία μόνο τη «μακεδονική» εθνότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα, για τα οποία θριαμβολογεί στους συμπατριώτες του.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Μάλιστα, στο ερώτημα που θέλει να θέσει στο δημοψήφισμα δεν υπάρχει η αλλαγή του ονόματος της χώρας, παρά μόνο με έμμεσο τρόπο.

Ο Ζάεφ προκρίνει το εξής ερώτημα: «Συμφωνείτε με την υποψηφιότητα σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και Ελλάδας;».

Είναι ένα ερώτημα αλά Τσίπρα, που θέλει να κρύψει το πραγματικό ζήτημα της μετονομασίας της χώρας ως «βόρεια Μακεδονία» πίσω από ένα σωρό... σοκολατάκια.

Και ενώ οι Σκοπιανοί βρίσκονται στο δρόμο για την ένταξη τους στους διεθνείς οργανισμούς, στην Ελλάδα κάποιοι άλλοι τρέχουν να κατοχυρώσουν ο, τι είχαν. Τη λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδονικός» στα εμπορικά σήματα.

Και σ’ αυτή την περίπτωση, πριν ισχύσει η συμφωνία, παράγει αποτελέσματα, καθώς 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει τώρα να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα τους, που βρέθηκαν στον... αέρα, δίνοντας έως και 10.000 ευρώ η κάθε μια για το εμπορικό της σήμα.

Το ίδιο όμως κάνουν και οι Σκοπιανοί, τρέχουν να κατοχυρώσουν τις ίδιες λέξεις για τις δικές τους επιχειρήσεις.

Είμαστε στη διαδικασία της μοιρασιάς των λέξεων «Μακεδονία» και «μακεδονικός», γιατί η συμφωνία δεν επιβάλει στον ιδιωτικό τομέα της γειτονικής χώρας τη χρήση του όρου «βόρεια» ή «βόρειος», πολύ περισσότερο ενώ έχουμε παραχωρήσει «μακεδονική» εθνότητα και «μακεδονική» γλώσσα.

Τελικά δεν είμαστε μακριά από τον παραλογισμό να θεωρούνται γνήσια μακεδονικά προϊόντα όχι τα ελληνικά ,αλλά όσα αναγράφουν το εμπορικό σήμα τους στη σλαβική γλώσσα, που αναγνωρίσαμε ως γνήσια «Μακεδονική».

Πρόκειται γι’ αυτό που είπε ο αθυρόστομος Ζουράρις χθες προς τον κ. Κοτζιά: «Μας ακρωτηριάσατε».

Και το βασικό ερώτημα είναι γιατί «χαίρεται και χαμογελά η κυβέρνηση»;

Send this to a friend