• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 14:24

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Άλλο ένα νομοσχέδιο μέτρων

Την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστεί από την βουλή το νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα με περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, είναι γνωστά άλλωστε αυτά.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο για να κλείσει την τελευταία αξιολόγηση και στη συνέχεια να μπορέσει να ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος και αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής γιατί μετά μεσολαβεί καλοκαίρι, κλείνουν τα εθνικά κοινοβούλια που θα επικυρώσουν τις αποφάσεις και πάμε φθινόπωρο.

Τα μέτρα ωστόσο είναι σκληρά και ακραία που τσακίζουν τους συνταξιούχους ακόμη περισσότερο. Χάνουν έως και περίπου 2 συντάξεις όταν η περικοπή σε κάποιους από αυτούς φτάνει το 18%.

Το ίδιο θα συμβεί και με το αφορολόγητο. Παράδειγμα κάποιος χωρίς παιδιά το αφορολόγητο που έχει είναι στις 8.636 ετησίως. Το ποσό αυτό θα μειωθεί στις 5.681 το χρόνο.

Σε ότι αφορά τα αντίμετρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, υπολογίζεται ότι δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους που θα θιγούν από τον επαναϋπλογισμό των συντάξεών τους καθώς τα αντίμετρα αφορούν στεγαστικά δάνεια, που πόσοι συνταξιούχοι έχουν , που αφορά σχολικά γεύματα, που αφορούν επίσης μειώσεις στη φορολογία επιχειρήσεων και τέτοιου είδους αντίμετρα που όπως καταλαβαίνετε, δεν τους πιάνει τους άμεσους θιγόμενους.

Επομένως τα μέτρα σε έξι μήνες θα εφαρμοστούν αν και εφ’ όσων καταστούν αναγκαία γιατί υπάρχει και μια άλλα συζήτηση που αναφέρει ότι γίνεται διαπραγμάτευση με τους δανειστές μήπως και πάνε πιο μετά.

Κλειδί στην υπόθεση είναι βεβαίως το ΔΝΤ που απ ‘ότι φαίνεται θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου στον νέο Ευρωπαϊκό οργανισμό που θα δημιουργηθεί στη θέση του αμερικανικού ΔΝΤ.

Συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά και έφερε το νομοσχέδιο με τα συγκεκριμένα μέτρα αντίθετα από τα όσα δεσμευόταν προεκλογικά. Λίγο ως πολύ γνωστά όλα αυτά. Το θέμα είναι να μην επαναληφθούν και πάλι λαϊκισμοί, υποσχέσεις και παροχές που δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Send this to a friend