Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Άλλοι με τα SMS εμείς με τις καμπάνες...

Ήταν Δεκέμβριος του 2018 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όταν στην περιοχή του Long Island, όπου βρισκόμουν, άκουσα ένα πρωτόγνωρο ήχο στο κινητό μου, κάτι σαν συναγερμό.

Ήταν Δεκέμβριος του 2018 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, όταν στην περιοχή του Long Island, όπου βρισκόμουν, άκουσα ένα πρωτόγνωρο ήχο στο κινητό μου, κάτι σαν συναγερμό.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Ξαφνιάστηκα από τον ήχο, το ανοίγω και βλέπω μήνυμα από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ακριβώς στην περιοχή που βρισκόμουνα. Προέβλεπε σε λίγα λεπτά, μεγάλης έκτασης και έντασης καταιγίδα και προειδοποιούσε τους κατοίκους να προετοιμαστούν.

Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, έλαβα αυτό το μήνυμα τουλάχιστον επτά φορές . Η αρχική απορία μου ήταν πώς, εστάλη και σε εμένα που ήμουνα εκεί ως τουρίστας, για λίγες μέρες.
Βεβαίως σε μια χώρα, όπου η ασφάλεια, η ψηφιακή συνδεσιμότητα και η ταχύτητα μετάδοσης πληροφοριών, αποτελούν υψηλές αξίες, η απορία μου φάνηκε αργότερα ανόητη.

Θυμήθηκα αυτό το περιστατικό, τώρα με τη τραγωδία στη Χαλκιδική, όπου έξι τουρίστες έχασαν τη ζωή τους, γιατί δεν γνώριζαν τίποτα για την επερχόμενη καταιγίδα. Ακόμα όμως, και αν υποψιάζονταν ότι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι, έρχεται σφοδρή καταιγίδα και κατέβαζαν στο κινητό τους, το μετεωρολογικό δελτίο, πάλι δεν θα μπορούσε να τους περιγράψει τον υψηλό κίνδυνο που διέτρεχαν, δεν θα μπορούσε να τους ανησυχήσει για να λάβουν τα μέτρα τους.

Η τεχνολογία σήμερα προσφέρει εργαλεία, που πρέπει και μπορούν να αξιοποιηθούν για να μετριαστεί ο κίνδυνος για τους πολίτες.

[ad_adsense]

Τα μηνύματα SMS είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς διαχείρισης κρίσεων και πολιτικής προστασίας, ιδανικά εργαλεία για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Προσφέρουν μαζικότητα, ταχύτητα και αμεσότητα στην ενημέρωση, καθώς όλοι έχουμε ένα κινητό τηλέφωνο στην τσέπη μας και μπορούμε να λάβουμε το alert σε όλα τα τηλέφωνα, άσχετα από την παλαιότητα ορισμένων, χωρίς να απαιτείται σύνδεση στον internet.

Διεθνώς έχει αποδειχθεί ότι η μαζική ενημέρωση, ακόμα και λίγα λεπτά πριν την κρίσιμη στιγμή, ακόμα και κατά την εκδήλωση του έκτακτου φαινομένου, σώζει ζωές και θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια, και για τους τουρίστες της Χαλκιδικής και για πολλούς από τους κατοίκους στο Μάτι, κατά το περσινό καλοκαίρι.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, η Πολιτική Προστασία , όπως αποδείχτηκε στο Μάτι, τη Μάνδρα και τώρα στην Χαλκιδική , αποτελεί ένα πάρεργο για τις κυβερνήσεις, γιατί με τη χρηματοδότηση της, δεν κόβουν κορδέλες, δεν έχουν άμεσα ψήφους, δεν ξέρουν ποτέ και αν, θα χρειαστεί. Η πολιτεία δεν έχει ακόμα αντιληφθεί τις τεράστιες περιβαντολλογικές αλλαγές, που συμβαίνουν και δεν μπορεί εξ αυτού να προσαρμόσει την πολιτική προστασίας της χώρας.

Για τους κυβερνώντες τα προηγούμενα χρόνια, αποδείχτηκε, πως ήταν προτιμότερο και αποτελεσματικότερο, ένα ετήσιο επίδομα 300 ευρώ, παρά ο εκσυγχρονισμός της χώρας, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης ,η προστασία των πολιτών από φυσικές καταστροφές και η μαζική ενημέρωση τους με ένα SMS.

Οι τραγωδίες από τις φυσικές καταστροφές τα δυο τελευταία χρόνια ,δεν ενεργοποίησαν την τότε κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει το σύστημα Πολιτικής Προστασίας -μαθαίνω πως ακόμα μελετούν πως θα στείλουν τα SMS -με αποτέλεσμα η ενημέρωση των πολιτών σε συγκεκριμένες περιοχές, για επικείμενο κίνδυνο να γίνεται , όπως παλιά στα χωριά, με τις καμπάνες.

Send this to a friend