• Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου
  • 22:43

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αναγκαία η εθνική στάση

Οι δηλώσεις Έρντογαν, πριν ακόμη πατήσει το πόδι του στην Αθήνα, δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας για τα αποτελέσματα της επίσκεψης.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η «πρόταση» του Τούρκου προέδρου για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και μάλιστα από μηδενική βάση μαρτυρά τις προθέσεις του και την επιθετική λογική του, παρά τις διαβεβαιώσεις των προηγούμενων ημερών για χαμηλούς τόνους.

Οι ελληνικές θέσεις πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η χώρα θα μπει σε επικίνδυνες ατραπούς. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, απαιτείται και η εποικοδομητική στάση της αντιπολίτευσης. Η εθνική στάση είναι αναγκαία.

Βέβαια, υπάρχουν και ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν - αλλά όταν περάσει η μπόρα. Όπως π.χ. γιατί η Αθήνα δέχθηκε την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, όταν το (αρνητικό) αποτέλεσμά της ήταν προδιαγεγραμμένο. Ήταν μόνο οι πιέσεις των Ευρωπαίων για να διατηρηθεί ο δίαυλος με την Άγκυρα, αφού οι απευθείας σχέσεις Βρυξελλών και Βερολίνου με την Τουρκία είναι στη βαθιά «κατάψυξη»;

Εκτός κι αν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη και διάψευση του αρνητικού αυτού κλίματος. Πράγμα που φαντάζει, ωστόσο, δύσκολο με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Send this to a friend