• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 15:20

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αναζητώντας τις απαντήσεις

Μια συμφωνία δεν μπορεί να είναι ούτε καλή ούτε κακή όταν πανηγυρίζουν και οι δύο πλευρές και δεν βρίσκουν κάτι αρνητικό. Τις λεπτομέρειες ασφαλώς και θα τις δούμε σε βάθος χρόνου και αφού πρώτα δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Οι πρώτες παρατηρήσεις, ωστόσο, από το non paper του Μαξίμου είναι χρήσιμες για να κατανοήσουμε το γενικότερο πλαίσιο της συμφωνίας. Όπως π.χ. σκοτεινό σημείο μοιάζουν τα περί «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας, με απλή υποσημείωση για τη σλαβική καταγωγή, αλλά και ο διαφορετικός προσδιορισμός της ιθαγένειας και υπηκοότητας από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες. Οι δύο αυτές παράμετροι βάζουν σε αμφισβήτηση το erga omnes στην πλήρη εφαρμογή του, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι το εξασφάλισε με την ονομασία.

Αντίστοιχα, σκοτεινό σημείο φαντάζει η η αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας ως προς την ενταξιακή προοπτική της «Βόρειας Μακεδονίας» σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και αν αυτή δημιουργεί νομικά τετελεσμένα, τα οποία στο μέλλον δεν θα μπορούν να ανατραπούν, ακόμη κι αν τυπικά η συμφωνία ακυρωθεί, εάν δεν προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα.

Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, παραμένει η απορία εάν η κυβέρνηση «αντάλλαξε» τη συμφωνία, ως λέγεται από διάφορους κύκλους, με το χρέος, ύστερα από τις πιέσεις Ουάσιγκτον και Βερολίνου.

Θα έχουμε τις απαντήσεις; Εάν ναι, τότε ίσως μπορούμε να αξιολογήσουμε σε μια πραγματική βάση τη συμφωνία.

Send this to a friend